Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европейците искат ЕС да действа като суперсила

Новите лидери на съюза подценяват желанието на гражданите му за стратегическа независимост

Европейците искат ЕС да действа като суперсила

Снимка: Ройтерс

Урсула фон дер Лайен, избраният председател на Европейската комисия, обеща да управлява една „геополитическа комисия“ през следващите пет години. Неотдавнашно проучване на Европейския съвет за външни отношения, международният мозъчен тръст, показва, че това искат и европейците, но визията на Фон дер Лайен за глобалната роля на Европейския съюз не е непременно съобразена с тяхната, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Описанието на Фон дер Лайен за нейната мисия се основава на идеята на нейния предшественик Жан-Клод Юнкер за „политическа комисия“, която представлява демократичната воля на европейските граждани, а не политическите предпочитания на неизбран пряко технократски елит в Брюксел. Избраният председател не може да даде същото обещание: тя получи назначението си в резултат на задкулисни сделки между националните лидери, а не след някакъв демократичен процес. Вместо това тя предлага да ръководи политическия и регулаторен орган на Европейския съюз като единен фронт, който Европа представя пред света.

„Този ​​екип“, заяви тя при представянето на назначените за членове на Комисията, „ще оформи Европейския път: ще предприемем смели действия срещу изменението на климата, ще изградим партньорството си със САЩ, ще определим отношенията си с по-самоутвърждаващия се Китай и ще бъдем надежден съсед, например за Африка."

Целта да се определи ролята на ЕС в света е в съответствие с това, което европейците искат от блока. Тази година съветът за външни отношения възложи на YouGov, организацията за проучване на общественото мнение, да анкетира повече от 60 000 души в целия ЕС, като откри „широка обществена подкрепа за идеята ЕС да стане последователен глобален актьор“, според старши сътрудника на съвета Сузи Денисън. Но проучването разкри и „нарастващо различие между обществеността и външнополитическата общност по няколко ключови въпроса - от търговията и трансатлантическите отношения до разширяването на ЕС.“

Както се вижда от забележката на Фон дер Лайен, тя поддържа традиционното мнение, че САЩ са съюзник на Европа и че нарастващото отстояване на Китай е тревога, ако не и заплаха. Но проучването на Съвета по външни отношения показва, че доминиращата гледна точка сред избирателите в Европа е, че и САЩ, и Китай са геополитически конкуренти на ЕС. Ако ЕС се разпадне утре, показва проучването, най-голямата загуба за хората в повечето държави членки би била способността му да действа като континентална сила в противоборството със САЩ, Китай и Русия.

Може би най-изненадващото разкритие, като се има предвид, че всички освен пет държави от ЕС също са членове на НАТО, е, че Европа не би подкрепила задължително САЩ в подобно съревнование. Явното предпочитание е към неутралитет, дори в страни като Полша, където САЩ са популярни.

Европейците обаче очевидно са по-проамерикански настроени, отколкото прокитайски или проруски. Мнозинства съществуват почти навсякъде за продължаване на икономическите санкции срещу Русия. Във всяка държава от ЕС, в която бе проведено проучването, избирателите също смятат, че ЕС, националното правителство или и двете трябва да направят повече, за да защитят местните икономическите интереси спрямо Китай. Но желанието за неутрален статут показва, че изолационистките инстинкти на президента Доналд Тръмп може да бъдат защитени и че НАТО не е непременно правилната рамка, в която САЩ трябва да основават отношенията си с Европа.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
4
 
1
 
13
Императорът до: Стоян Петров
преди 1 година
Леко бе, кибик-***, че ще ти се пукне черното сърчице от жалка злобица :)

9% просрочване на задълженията е цифра, която съответства и на представените от мен данни - само че в "богатия" Запад тая цифра е по-висока - често значително !!! Няма начин просто 100% от кредитополучателите да си плащат задълженията безпроблемно - никъде по света го няма това.
3
 
2
 
12
Императорът до: julian12
преди 1 година
А не е и нужно. Защо да се прави противоестествено обединение на неща, които отлично си функционират поотделно? Стига с тия безумни социални експерименти.
5
 
7
 
11
преди 1 година
За 6 месеца съм по работа в Германия за европейска фирма. Наскоро имах интересен разговор с шефа си (австриец) за положението в ЕС и нагласите на обикновените европейци. Стана ми интересно и че средностатистическите европейци започват да губят връзка с реалността и пропускат много важни неща. Може би проблема е започнал оттам, когато европейските политици са започнали да премълчават доста неудобни истини.
Как например ЕС ще стане суперсила ако все повече гласоподаватели вярват лесно в (и гласуват) за тъпии популисти без грам мозък, които твърдят, че има лесни и бързи решения за проблемите на ЕС, а всъщност са долни корумпирани мизерниции и лъжат?
Например - за темпото си на развитие ЕС отдавна е свършил пясъка използван в строителството и го внася с големи кораби основно от Австралия. Привършва чистата вода, годна за пиене. Иначе вода има много обаче се нуждае от пречистване и обеззаразяване. Така важният за Германия воден транспорт спира за все по-дълго време всяко лято и т.н...
Предполагам че европейските политици искаха да превърнат ЕС в суперсила като вкарат мигранти от Африка и Близкия Изток, които в продължение на 20-30 години да удвоят населението на континента. Какво обаче ще кажат за липсващите жизненоважни ресурси, от които има нужда всяка суперсила? Ресурси които трябва да търсим близко около границите на ЕС, например в Украйна, Казахстан, Узбекистан или Русия.
Май европейските политици има какво да научат от еврейските, които успяха да превърнат малката си страна в значителна световна сила без да разполагат с кой знае какво друго освен изключително верни и предани граждани обичащи страната си повече от собствения си живот.
9
 
15
 
10
Стоян Петров до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
Смееешник, ти наясно ли си какво значи една четвърт от населението да харчи 75% от доходите си за изплащане на заеми и комуналка, а смееешник???
"По словам Орешкина, у 15 процентов российских заемщиков более 70 процентов дохода уходит на оплату долгов.

Всемирный *** также приводит тревожную статистику. Почти 60% российских заемщиков испытывают трудности с погашением кредитов, 9% семей имеют просроченную задолженность, 10% были вынуждены реструктурировать взятые кредиты.

Более четверти российских домохозяйств тратят на погашение кредитов и оплату ЖКХ более 75% совокупного дохода семьи, отмечал ВБ."
6
 
8
 
9
julian12 до: Shadow1
преди 1 година
Няма профилна снимка
При тая вековна история изпълнена с войни и предрасъдъци и егоцентризъм, няма как Европа в скоро време да действа като единна нация.

Още от Анализи
Как една застрахователна криза причинява климатична миграция в САЩ