Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Европейските големи банки надминават очакванията на анализаторите

Societe Generale, ING и Unicredit отчитат печалби от над 800 млн. евро всяка – заради силната търговия с акции и по-ниски провизии

Европейските големи банки надминават очакванията на анализаторите

Минувач пред централата на Societe Generale SA в Париж. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Тенденцията на добри тримесечни отчети при големите европейски банки продължи и в четвъртък. Както френският кредитор Societe Generale, така и нидерландският ING и италианският Unicredit надминаха прогнозите на анализаторите.

В случая с Societe Generale това се дължи главно на добрия бизнес в търговията с акции. През първите три месеца голямата френска банка е спечелила 814 милиона евро, значително повече от очакванията на експертите. През първото тримесечие на предходната година Societe Generale отчете загуба поради високото ниво на провизии, свързани с неизпълнението по кредити около коронавируската пандемия. 

Още по темата

Приходите са се увеличили през първото тримесечие на 2021 г. спрямо предходната година с една пета до 6,2 млрд. евро, както обяви в Париж в четвъртък банката. И тук кредиторът надмина прогнозите на анализаторите.

При търговията с акции - област, която наскоро създаде проблеми за банката - приходите се повишиха до най-високото си ниво от 2015 г. насам. В допълнение към последствията от кризата наскоро банката трябваше да се бори с редица собствени проблеми, като слабия бизнес в търговията с облигации и акции – на фона на обратната тенденция в индустрията.

Освен това разходите за преструктуриране на групата, която трябваше да се ускори, също оказват отрицателно въздействие. По тази причина миналата година банката претърпя загуба за първи път от десетилетия.

ING е близо до границата от 1 млрд. евро 

ING удвои печалбата си. Изненадващо силното увеличение се дължи главно на по-малките притеснения за неизпълнени заеми. Като цяло се отчита печалба от милиард евро и следователно един и половина пъти повече, отколкото година по-рано, както обяви в четвъртък в Амстердам компанията. Това беше значително по-висок резултат, отколкото очакваха много анализатори.

Банката задели 223 млн. евро за възможни неизпълнения по заеми и по този начин - само една трета от сумата от началото на кризата година по-рано. Освен това, благодарение на по-високите приходи от комисионни, приходиъте са се увеличили с четири процента до 4,7 милиарда евро.

Unicredit също минава очакванията

И при Unicredit, втората по големина банка в Италия, нещата се развиха по-добре от очакваното в началото на годината. В крайна сметка е реализирана печалба от 887 милиона евро след загуба от 2,7 милиарда евро за същия период преди година, както обяви Unicredit. Това се случи благодарение на възстановяването на приходите, въпреки че бизнес активността през тримесечието продължи да бъде негативно засегната от здравната криза и съответните ограничения свързани с нея.

Печалбата се оказа двойно по-висока от очакваното от анализаторите.

Положително влияние върху печалбата оказват също така и намалените разходи за риск през периода, положително повлияни от сезонността и възстановяване на отписани активи като резултат от предприетите от италианската банка консервативни мерки през 2020 година в резултат на очакванията за влошаване на икономическа обстановка. През 2021 година се очакват основните разходи за риск към края на годината да бъдат под 60 базисни точки.

През първото тримесечие на годината Unicredit е реализирала приходи в размер на 4,7 млрд. евро – ръст от 7% на годишна база, благодарение на възстановяването на приходите от търговия на финансовите пазари, компенсирайки свиването на лихвените приходи. Групата отчита ръст и при генерирането на такси и комисионни, свързани с инвестиции, което е знак за силата на международната мрежа на Unicredit.

Продължаващият фокус на групата върху ефективността и дисциплината на разходите доведоха до постигането на най-ниското за десетилетие ниво на коефициента разходи/приходи от 51,5%. Това се дължи в голяма степен и на намаляване на разходите за недвижими имоти и за бизнес пътувания. „Силна нетна печалба, движена от забележимо увеличение на приходите от такси и комисионни и приходите от търговия на финансовите пазари, сезонно ниска цена на риска, подкрепена от възстановяване на отписани активи и продължаваща дисциплина на разходите: всички те компенсират намалените нетни приходи от лихви“, коментира Андреа Орчел, главен изпълнителен директор на банката.

Caixabank не задели провизии за лоши кредити

В Испания Caixabank дори увеличи нетната си печалба през първото тримесечие с 500 процента до 514 милиона евро, след като не задели никакви провизии във връзка с пандемията на коронавируса.

Анализаторите очакваха печалба от 342 млн. евро. Като се вземе предвид счетоводна печалба от поглъщането на държавната банка Bankia, печалбата на Caixabank дори нарасна до 4,79 млрд. евро.

Кои са световните тенденции в сферата на банките и финансите, къде е България по отношение на внедряването им и как дигитализацията се отрази на финансовите услуги? Отговор на тези и още важни въпроси ще дадат двете онлайн издания на „Банки и финанси“, които водещият икономически сайт Investor.bg организира. Те ще се проведат на 12 и 19 май, от 14:15 часа, и ще се излъчват на живо в дигиталната стрийминг платформа за събития Investor Media PRO, както и на www.investor.bg/live.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
ЕС може да преглътне горчив хап, за да прекрати търговската война на Тръмп