IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските мениджъри на активи гледат към алтернативните инвестиции

Нараства рискът от това твърде много пари да преследват твърде малко възможности

10:45 | 20.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Мениджъри на активи в Европа прекараха последното десетилетие, наблюдавайки как доходността от ценни книжа с фиксиран доход се стопява. Гладни за доходност, те все повече се обръщат към непубличния капитал и дълга, инфраструктурата, недвижимите имоти и други така наречени алтернативни инвестиции. Нараства рискът от това твърде много пари да преследват твърде малко възможности, пише Марк Гилбърт за Bloomberg.

Като изключим един кратък подем, когато пандемията разтърси световната икономика в началото на 2020 г., спадът на лихвените проценти на световния пазар на облигации е неумолим, като европейските доходности спаднаха повече от американските. Държавният дълг в региона на практика предлага нулеви лихви като цяло, като толкова много бенчмаркове се търгуват на отрицателна територия в сравнение с положителните доходности, които все още са на разположение по матуритетната крива на щатските ДЦК.

Дори закупуването на корпоративни облигации предлага оскъдно облекчение за европейските инвеститори, като наличната доходност над и под прага на инвестиционния рейтинг бързо се свива през последните години. Европейският корпоративен дълг от неинвестиционен клас, например, носи средно около 2,4%, в сравнение с 3,7% за съответния американски.

Нещо повече, колкото по-дълго продължава тенденцията на свръхниска доходност, толкова повече гладни за доходност стават мениджърите на активи, особено с погасяването на по-стария по-високодоходен дълг. На британския пазар, например, през следващата година падежират три емисии ДЦК на обща стойност почти 100 милиарда паунда (138 милиарда долара).

Крис Иго, главен инвестиционен директор в Axa Investment Managers, която управлява активи за 866 милиарда евро, смята, че среднопретегленият лихвен процент по тези ценни книжа е 2,27%. Ако всички те бъдат рефинансирани при текущата 30-годишна доходност по държавните заеми във Великобритания от около 1%, това би намалило годишния доход на разположение на облигационерите с почти 1,3 милиарда паунда. Рефинансиране с по-краткосрочни емисии би било още по-неизгодно.

А тъй като фондовите индекси в региона са на или близо до рекордни нива, оценките на публичните акции изглеждат най-меко казано раздути. Индексът Stoxx Europe 600 е скочил с повече от 60% от дъното, достигнато през март миналата година при настъпването на пандемията.

Така че мотивацията за европейските мениджъри на активи да увеличат своите вложения в алтернативни активи е ясна. Доклад, публикуван наскоро от Amundi, най-големият мениджър на активи в Европа, управляващ 1,8 трилиона евро, и изследователската фирма Preqin, изчислява, че този пазар се е радвал на годишен ръст от 10% през последните пет години. Приливът на активи към него е тласнал общата сума на инвестициите над 2 трилиона евро. И пазарът „е на път да отчете рекордна 2021-ва година откъм набиране на средства“, се казва там.

Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
caller
преди 2 години
След петъка и положението с долар/евро днес, на ЕЦБ не им остава много варианти за действие, ако не искат тази зима европейсците да си припомнят какво означава галопираща инфлация ... Ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Setver
преди 2 години
Нормално, много пари се печатат, покритие няма, няма и какво да се купи с тях като активи. Следва отрицателна лихва и голяма инфлация, водеща до стагфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още