IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед говори рестриктивно, но не действа така

Централната банка даде сигнал за отрицателни реални лихви и през следващата година

14:12 | 16.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Федералният резерв оттегли думата „преходна“ и сега признава, че инфлацията е висока, но не бърза да прави много по въпроса. Това беше посланието от вчера на Федералната комисия за открития пазар (FOMC) и председателя Джером Пауъл, които действат така сякаш инфлацията наистина е преходна, макар сега да е неполитично да го кажат, пише Wall Street Journal в редакционен коментар. 

Като реторика изявлението на FOMC е значително встрани от дълго поддържаната формулировка и изоставя езика, че ще се стреми инфлацията да надхвърли с доста целта от 2% (за да компенсира предишни неизпълнения - бел. прев.) Пауъл демонстрира ентусиазъм от „бързо“ подобряващите се пазар на труда и икономика - „наистина силно“, „потребителското търсене е много силно“, „доходите са много силни“. Поне в този ограничен смисъл той беше изненадан от икономическата реалност.

Остава неизказано, че Пауъл и Фед тази година силно подцениха както ръста на инфлацията, така и силата на трудовия пазар. Председателят прозвуча така, сякаш прозрението за инфлацията му е дошло през ноември, точно по времето на последното заседание на FOMC, когато Фед запази много бавното темпо на оттегляне на монетарните стимули. Тогава той бе осенен от ярка светкавица от данни. Предполагаме, че това може да се брои за призната грешка.

Пауъл дори направи изумителното изявление по време на пресконференцията си след срещата на FOMC, че „инфлацията, която получихме, изобщо не беше инфлацията, която търсихме“, когато представихме новата си регулаторна рамка за толериране на повече инфлация през август 2020 г.

По-късно той уточни, че инфлацията, която Фед е търсил, е била от типа, причинен от нарастващи заплати. Инфлацията, която получиха, е резултат от несъответствието между търсенето и предлагането, причинено от пандемията. Ковид със сигурност осигурява прикритие за много регулаторни грешки. Но се съмняваме, че това ще утеши американците, които определят инфлацията като растящи цени - без значение от причината.

Но не се страхувайте, Пауъл казва, че Фед държи нещата под контрол и прогнозира точно. Средната оценка на ръководителите на централната банка за инфлацията на личните потребителски раходи (PCE), предпочитаната мярка на Фед, скочи до 5,3% за тази година. Как да не се приеме за реалност? Но според тях PCE инфлацията ще спадне през 2022 г. до 2,6% и ще продължи да се понижава след това.

От този успокояващ сценарий произтичат скромните промени в политиката на FOMC. Фед ще ускори намаляването на покупките на облигации, като приключи през март вместо през юни. Това не е монетарно затягане - това е просто по-бързо намаляване на изключителното монетарно облекчаване. Балансът на централната банка ще продължи да расте още три месеца, въпреки че инфлацията е близо 7% (6,8% през ноември на годишна база - бел. прев.) Невероятно.

Пауъл даде да се разбере, че вдигането на лихвите няма да започне преди да се преустановят покупките на облигации, като прогнозата е за само три увеличения с по четвърт процентен пункт през 2022 г. Това означава, че реалните лихвени проценти ще останат отрицателна през следващата година. Това далече не е рестриктивна монетарна политика, а щастливата реакция на фондовия пазар сочи, че инвеститорите виждат намалена заплаха за цените на активите от по-високите лихви.

Нямаше разногласия във FOMC, както Пауъл енергично подчерта. Това е изненада, като се има предвид пропастта тази година между прогнозите на централната банка и инфлационната реалност, но след това конформизмът беше отличителен белег на Фед при Пауъл.

Може би членовете на FOMC искат да покажат солидарност, тъй като на Пауъл и на члена на борда Леъл Брейнърд им предстоят изслушвания пред Сената за потвърждение на номинациите им за постовете - Пауъл за още четири години като председател, а Брейнард - като заместник-председател.

Стратегията на Пауъл изглежда е да насочи потвърждаването си, като говори по-строго за инфлацията, като същевременно направи малко по въпроса в скоро време. Сенаторите ще преценят дали се чувстват толкова уверени, колкото него, че държи всичко под контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Aznesam
преди 2 години
Защо тогава Русия се "отървава" от държавните облигации на САЩ? Защото при вдигане на лихвите и затягане на монетарната политика облигациите губят стойност, тоест американците изобщо не се шегуват заралика от ЕЦБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още