Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Фед трябва да убеди, че реагира на сигналите, а не на шума след тях

Централната банка трябва да се ръководи от икономическите перспективи, а не от краткосрочните движения на пазара

Фед трябва да убеди, че реагира на сигналите, а не на шума след тях

Снимка: gettyimages

Животът за Федералния резерв на САЩ стана значително по-труден през последните няколко месеца, пише Financial Times. След като по-рано през годината даде знак, че ще пасува за известно време по отношение на лихвите, сега централната банка е готова да следи икономическите данни, за да установи инерцията в икономиката.

След като пазарите вече не калкулират промяна на лихвите през тази година след мартенската среща на Фед, много инвеститори помислиха, че могат да възприемат същата дългосрочна гледна точка.

Първо, перспективите за растеж отслабнаха, като кривата на доходността се обърна (краткосрочните ДЦК вече носят повече от дългосрочните – бел. прев.) След това се появи вече познатият модел при Тръмп – потенциални шокове за икономиката, предизвикани изненадващо от Белия дом.

Още по темата

След като първо се оттегли от търговско споразумение с Китай, което бе близо до завършване, Тръмп след това прояви своя каприз като изненадващо заплаши Мексико с нови мита, ако страната не обуздае емиграцията към САЩ.

И в двата случая цените на акциите спаднаха, показвайки, че инвеститорите са станали прекалено уверени в политическата среда. Движенията на пазара отразяват не само въздействието на Тръмп, но и цялостната преоценка на политическите рискове. Съответно последва бягство към по-сигурните активи. Доходността по германските облигации удари ново дъно в началото на месеца.

Определянето на паричната политика в този контекст представлява необикновено предизвикателство. Централните банки трябва да отчитат промените в правителствените политики, които влияят върху икономическия растеж, особено фискалните изменения. Рядко обаче в развитите икономики такива промени идват изненадващо.

Понижаването на лихвите в отговор на такива промени, или заради пазарните движения, които ги последват, би било неразумно. Инвеститорите трябва да отчитат политическия риск, идващ от администрацията на Тръмп. Федералният резерв няма да ги спасява всеки път, когато се случи нещо неочаквано. Председателят Джером Пауъл не трябва да следва примера на предшественика си Алън Грийнспан, който бе обвиняван, че реагира прекалено на движенията на пазарите (с понижаване на лихвите при спад – бел. прев.)

Тръмп вля голяма доза несигурност в макроикономическото управление. Инвеститорите трябва да имат предвид това. Фед трябва да е ясен, че ще промени лихвите, когато това е обосновано от икономическите данни, ценовия натиск и от надеждни индикатори за бъдещата активност. Всички тези показатели в момента са слаби и сочат към по-експанзивна парична политика, без да се държи сметка за бъдещите търговски политики и краткосрочните движения на финансовите пазари.

При толкова много едновременни събития може да се окаже трудно за инвеститорите да открият разликата между понижение на лихвите заради слаби данни и такова, продиктувано от спад в цените на акциите. Това от своя страна изисква много ясна комуникация от Фед относно това кое определя решенията на централната банка, с акцент върху натрупването на аргументи във времето, отколкото върху краткосрочните движения.

На Фед може да му се наложи бързо да свали лихвите, може би повече от веднъж през идните месеци. Има голяма вероятност това да е съпътствано от спад на финансовите пазари и от още ексцентрични политики на Тръмп. За централната банка е от първостепенно значение да даде да се разбере, че реагира на сигналите, а не на последвалия шум.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Всичко или нищо за Фон дер Лайен