IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв би могъл да създаде свой федкойн

По този начин обаче централната банка ще влезе в пряка конкуренция с голяма част от съществуващата финансова и платежна инфраструктура

17:21 | 02.03.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън неотдавна спомена идеята за създаване на така наречения дигитален долар - нова форма на електронна валута, която би улеснила платежната система за американците и вероятно ще се конкурира с биткойн и други криптовалути. Но има малко аргументи за управляван от правителството онлайн долар, който прилича по някакъв начин на биткойна. Вероятно има по-добри начини за Федералния резерв да улесни и направи по-евтино плащането от американците, пише Ноа Смит за Bloomberg

Йелън не е първия човек, която предлага идеята за цифров долар - или „федкойн“, както го наричат ​​някои. Членът на борда на Федералния резерв Леъл Брейнърд изложи концепцията миналата година. А Дейвид Андолфато, старши вицепрезидент на клона на Фед в Сейнт Луис, проучва възможността от няколко години. През 2015 г. той писа за това в личния си блог, отбелязвайки няколко потенциални ползи.

Федкойнът, отбелязва Андолфато, би позволил на хората да извършват трансакции, без да откриват банкова сметка - като с физическите пари, но използвайки приложение на телефона вместо истински портфейл. Той твърди, че така кражбите биха били по-трудни, отколкото при банкова сметка, която може да бъде хакната. Освен това ще се оставя електронна следа, която ще позволи на правителството да издири престъпниците, ако е необходимо.

Всичко това са предимства на електронната валута, управлявана от централна банка. Но е изключително важно да се отбележи, че нито една от тези функции не трябва да използва децентрализирания процес, под който работи биткойн. (Разкривам, че притежавам биткойн и други криптовалути - бел. Ноа Смит).

Биткойнът е проектиран да работи без необходимост от доверен посредник, като например банка. Когато двама души извършват трансакция в долари, банка проверява и регистрира трансакцията и се уверява, че парите се дебитират от една сметка и се кредитират в друга. При биткойна тази проверка се извършва от децентрализирана мрежа от компютри, наречена „копачи“. Икономиката на системата, чрез която копачите се състезават за проверка на трансакцията - и биват възнаграждавани с биткойни за това - поддържа честността на целия процес.

Но това изисква и огромни ресурси. Процесът на добив, наречен система за „доказване на работата“, включва решаване на много трудни математически задачи, което отнема много изчислителна мощ, което от своя страна изисква огромно количество енергия - приблизително колкото цялата Аржентина, по скорошна оценка. Дали това потребление на енергия в крайна сметка ще попречи на биткойна като парична система е въпрос, на който остава да се отговори.

Ясно е обаче, че няма нужда Фед да създава своя собствена система за проверка на работата при федкойн. Доказателството за работа е скъп начин за установяване на доверие в децентрализиран свят. Федералният резерв, който е централизиран и без това се радва на доверие, не трябва да харчи огромни количества електроенергия, за да получи доверие всеки път, когато някой иска да похарчи дигитален долар.

Вместо това той може просто да реализира трансакцията, както прави всяка банка, евтино и лесно. Докато хората се доверяват на Фед, че няма да им открадне парите (и защо би го направил, когато може да напечата толкова, колкото си иска?), системата за разплащания чрез централната банка може да бъде невероятно евтина, без изобщо да разчита на каквато и да е криптовалутна технология.

Така че федкойнът не трябва да изглежда като биткойн. Но това не означава, че централната банка не може да се включи в обработката на плащанията. Федералният резерв абсолютно би могъл да създаде приложение, чрез което хората да могат евтино да си изпращат цифрови долари без банкова сметка. Вместо да се съхраняват в децентрализиран регистър като при криптовалутите, тези долари просто биха съществували в собствената централизирана база данни на Фед, до която хората биха имали достъп чрез своите телефони - точно както в момента използват телефони за достъп до своите акаунти във Venmo например.

Една електронна система за разплащания, управлявана от Фед, ще се конкурира със съществуващите приложения за разплащания като PayPal, Venmo, Stripe, Visa и MasterCard. Това би поставило тези компании в неблагоприятно положение, тъй като всички те се нуждаят от банка, за да работят, а Фед сам си е банка. И тъй като Фед е част от правителството, той дори не се нуждае от печалба, така че платежната му услуга наистина може да бъде много евтина. Услугите, изискващи такси, може да бъдат изтласкани от бизнеса.

Всъщност, тъй като дигиталните долари, които хората ще държат във Фед, биха били алтернатива на съхраняването им по разплащателна сметка, Фед ще се конкурира също с частните банки и кредитни съюзи. Много чекови сметки вече са безплатни, но както отбелязва Андолфато, просто изтеглянето на приложение, разработено от Фед, ще бъде по-лесно от кандидатстването за банкова сметка и вероятно няма да се притеснявате за някакви скрити или изненадващи такси.

Така Фед би могъл да създаде своя собствена децентрализирана система за плащания и съхранение на кеш, като го направи много по-евтино от биткойн. Но по този начин той би влязъл в пряка конкуренция с голяма част от съществуващата в света финансова и платежна инфраструктура.

Може би това е хубаво нещо - може би плащането и съхранението сега е просто толкова зрял и стоков продукт, че няма причина да се извършва от компании, работещи за печалба, така че правителството може безопасно да ги изтласка. Но това в действителност би било национализиране на индустрията, което винаги е рисков ход. Йелън с право обещава само да проучи повече идеята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
" то тогааа .... "комбинация от 3 пръста в произволно съотношение.Обаче дуго си е някоя англо-сакс медия да надуе рекламната вувувзела!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
къде е тука "лимитираното нещо" ? Нали беше дигитално злато дигитално не знам си що си, ее то щом всеки мое си напрай мойнкойн то тогааа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
символът щел да е пожарникарски маркуч , навит около поцинкована кофа с лого ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И срещу 1 балонизиран долар, получаваш 74 рублички.Значи представи си любимата ти рубла колко струва...:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
А БНБ обмисляла бойкойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Федералният резерв би могъл да създаде свой федкойн За какво му е???По-долям балон от долара не може да надуе!!https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още