IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Finance for Future?

Слага ли писмото на Лари Финк началото на нова еко вълна?

18:24 | 01.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Blackrock в Ню Йорк. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Централата на Blackrock в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg

Една от най-интересните новини за изминалия месец беше, че най-големият мениджър на активи в света иска да превърне защитата на климата в сърцевината на корпоративната политика. Преди 2 седмици ръководителят на Blackrock Лари Финк публикува писмо, в което наред с други неща пише, че предстои фундаментална трансформация на финансовия свят. Причината за писмото (и промяната на сърцевината) е нарастващата информираност за климатичната криза.

Той пише:

Всъщност промените в климата са почти винаги най-важният проблем, когато говорим с нашите клиенти навсякъде по света.

Свидетели ли сме на на началото на една вълна, наречена Finance for Future? Карла Нойхаус и Сюзан Берджиус отиват по-далече в статия за Tagesspiegel и правят преглед на тенденцията за устойчивост в банковото дело. Накратко казано, има много начинания на хартия, но няма контрол дали са приложени. Но също така става ясно, че нещо все пак се задвижва. Не на последно място, защото все повече инвеститори искат „зелени“ финансови продукти. Съобщението на Blackrock внася инерция в тази динамика.

Писмото от шефа на Blackrock показва фундаментално преосмисляне сред големите донори. Американският инвеститор например сега възнамерява да се раздели с акциите на производителите на въглища - нещо, което досега са правили само отделни застрахователи, като Allianz.

Едно е ясно: това решение не се основава на новооткритата екологична осведоменост, а по-скоро на страха от последиците от изменението на климата върху собствения бизнес. Например, Blackrock обяви, че съзнателно ще класифицира рисковете за околната среда като инвестиционни рискове в бъдеще.

Финансовите надзори настояват за това от известно време. Защото финансистите и банките също могат да бъдат силно засегнати от климатичните промени. Например може да очакват загуби, ако инвестират в компания, която е активна в регион, който е особено застрашен от екстремно време или покачване на морското равнище. Поради екстремното време може да има и пазарни изкривявания в цените на суровините и имотите.



В допълнение нараства и интересът от страна на инвеститорите да инвестират парите си устойчиво. Досега обаче това не беше толкова лесно, защото всички разбират нещо различно под термина „зелени финансови инвестиции“. Ето защо ЕС вече работи върху обща дефиниция, а експертите говорят за така наречената таксономия.

Държавите членки постигнаха пробив малко преди Коледа. По-рано имаше противоречия за това дали ядрената енергия също може да бъде класифицирана като устойчива, както поиска Франция. Сега тя е приета за устойчива, но само временно. Според ЕС даден бизнес трябва да се счита за зелен, ако компанията активно се ангажира с опазването на климата и в същото време не вреди на околната среда в друга област. Страните членки категорично изключиха инвестициите във въглища. Правилата обаче ще влязат в пълна сила до 2022 година.

Разбира се, Blackrock няма да стане еко бизнес за една нощ, пише и Курт Щукенберг от Spiegel в коментар, който също си струва да се прочете. Засега Blackrock ще остане широко разгърната група с инвестиции в спорен бизнес, предимно вреден за климата. Но финансовите медии вече прогнозират, че около две трети от парите, управлявани от Blackrock, може да не бъдат засегнати от новия курс на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Или какво с времето се счита за експерт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
https://ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/expert_0.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Ако моят инвестиционен мениджър се интересува не от печалбите ми, но от екоталибански прocтотии, незабавно ще поверя парите си на друг. Тоя сулю откога стана климатолог, та е така убеден, че ние - дребните човечета, определяме климатът на цяла планета? Климатът се е променял хиляди пъти в историята и - много преди да ни има, с много по-големи амплитуди !!! И взесто да се заемем с това, което ние наистина прецакваме - например че пълним океаните с *** си, такива малоyмници са се вкопчили в несъществуващ проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още