IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Търговските войни могат да забавят ръста на световния БВП

От ескалация на конфликта най-много ще пострадат икономиките на САЩ, Канада и Мексико

22:45 | 25.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ескалацията на международните търговски спорове може да доведе до забавяне в темповете на увеличение на световния брутен вътрешен продукт (БВП) през 2019 година с 0,4 процентни пункта до 2,8 процента спрямо очакваните 3,2 процента, се посочва в прегледа на международната рейтингова агенция Fitch, цитиран от ТАСС.

Според агенцията от търговските войни най-много ще пострадат икономиките на САЩ, Канада и Мексико. Така темповете на увеличение на БВП в САЩ и Канада могат да намалеят съответно с 0,8 процентни пункта и 1 процентен пункт през 2019 и 2020 година, а темповете на икономически растеж в Мексико могат да се забавят до 1,7 и 1,5 процентни пункта през 2019 и 2020 година. 

Икономиката на Русия също може да бъде засегната от търговските спорове и икономическият растеж може да намалее с 0,6 процентни пункта през 2019 година и с 0,7 процентни пункта през 2020 година. В същото време икономиката на Китай ще бъде засегната в по-малка степен. Рейтинговата агенция очаква забавянето в темповете на увеличение на БВП там да е само с 0,3 процентни пункта през 2019 и 2020 година.

Страните от ЕС също няма да почувстват последствията от търговските конфликти - през следващата година икономическият растеж може да се забави едва с 0,1 процентни пункта, а през 2020 година даже ще има ускорение с 0,1 процентни пункта от нивото на основния сценарий, твърди Fitch.

САЩ въведоха на 1 юни вносни мита върху стоманата и алуминия от 25 и 10 процента за страните от ЕС, Канада и Мексико. Тези страни отговориха с контрамерки. ЕС започна съдебно дело в СТО и от 22 юни въведе мита от 25 процента за металургични, машиностроителни и селскостопански продукти от САЩ за 2,8 млрд.  евро годишно.

Тръмп заплаши, че ще наложи и мита от 20 на сто върху автомобилите, които се внасят от ЕС, ако Брюксел не премахне търговските бариери пред американските компании. Президентът на САЩ даже призова европейските автомобилни производители да строят заводите си на територията на САЩ.

Вносните мита върху автомобили и части за тях от ЕС, с които заплашва Тръмп, могат да засегнат продукция за 300 милиарда долара, съобщи междувременно Bloomberg.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още