Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Гадаенето относно формата на възстановяването замъглява взора

Гледането само към общата посока рискува да пропусне някои позитивни икономически податки

Гадаенето относно формата на възстановяването замъглява взора

Снимка: Bloomberg

При цялото време, прекарано в опити да се идентифицират доброто V-, лошото U- и нещастното L-образно възстановяване, буквите може да не са най-нагледният начин за разбиране на отскока след пандемията от коронавирус. Може би по-добра аналогия е една драсканица, която представя превратностите на икономическия живот във и извън блокажите заради болестта, пише Дейниъл Мос за Bloomberg.

Още по темата
Това никъде не е по-очевидно, отколкото в Азия, където данните са противоречиви. Неотдавнашното тримесечно проучване Tankan на Японската централна банка показа, че икономическото доверие сред най-големите производители се е свило до нива, невиждани след световната финансова криза. Ако се задълбочите в изследването, ще откриете, че плановете за капиталови разходи са скочили с 3,2%, два пъти повече от прогнозата и хубав обрат от спада през предходното тримесечие. Този признак на устойчивост няма да промени лошата година за Япония, предвид прогнозирания спад на брутния вътрешен продукт от 20% през второто тримесечие. Но можете да намерите причина за надежда сред цялото отчаяние. 

Южна Корея показва подобен модел. Износът спадна с цели 10,9% през юни, но по-добре от потъването с 23,6% през май. Доставките на полупроводници са без изменение, след като силното търсене от Китай би трябвало да подкрепи тази жизненоважна част на корейската промишленост. Вносът на съоръжения за производство на чипове нарасна със 140%, след скок от 168% през май. Търсенето определено расте. Сеул все още се придържа към официалната си прогноза за 0,1% понижение на БВП тази година. В сравнение с някои други държави това би било за завиждане.

В Китай междувременно фабриките продължават да се връщат към живот, но продажбите на дребно спадат, а услугите все още са под обичайното ниво. БВП вероятно ще се покачи 2,1% през тази година, според Bloomberg Economics - една от малкото големи икономики с повишение. Преди шест месеца толкова слаб растеж щеше да бъде счетен за бедствие. Предвид мрачните икономически перспективи в САЩ и Европа обаче всеки положителен ръст е пробив.

Формата на възстановяването в региона ще зависи от редица въпроси: в какво е добра дадена страна, с кого търгува, дали инфекциите нарастват или намаляват, както и от реакцията на фискалната и монетарната политики. Ще бъдат ли блокажите национални или локални? Например, Филипините облекчиха ограниченията в столицата Манила, но ги затегнаха в Себу. В Индонезия, където ограниченията варират в рамките на архипелага, излизането на Джакарта от частичната блокада бе удължено. Възобновени бяха ограниченията в някои части на Мелбърн, докато отварянето на Сидни продължава.

Когато настъпи рецесия, хората винаги се опитват да я охарактеризират като V-, W-, U-, L-или дори ванообразна, посочва Айхан Косе, старши прогностик на Световната банка, по време на уебинар в Центъра за приложен макроикономически анализ към Австралийския национален университет през юни. „Нека не правим грешка относно формата на възстановяването“, каза той. "То ще бъде болезнено."

В действителност икономическият удар върху региона тази година ще бъде най-големият в живата памет, предвижда наскоро Международният валутен фонд, като БВП ще се понижи с 1,6%. Колкото и лошо да звучи, това е по-добре от прогнозираното свиване с 4,9% за света като цяло.

Гледането само към общата посока на икономическото възстановяване обаче рискува да пропусне някои позитивни икономически податки. Те ще бъдат сред най-ранните ни индикации за това, което всъщност работи. Тъй като тази пандемия ще продължи още известно време, бързата равносметка е от съществено значение. Правителствата не могат да поддържат безгранични бюджети за неопределено време, нито пък повечето централни банки безкрайно да печатат пари. Така че, моля, престанете да прогнозирате възстановяването с буквички. То повече затъмнява, отколкото просветлява хоризонта.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пандемията - експеримент в реално време за ESG инвестициите