IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият шок за световната икономика

Енергийната криза се превръща във въпрос на оцеляване за много компании, а цените на петрола, газа и въглищата достигат рекордни нива

21:07 | 08.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Владимир Путин поема дълбоко дъх, изражението му изглежда дори по-сериозно от обикновено. Руският президент притиска бележките си към бюрото си, след това се обръща към правителството си и към руския народ във видеоклип от резиденцията си в Ново Огарьово, до Москва. В известна се обръща и към целия свят.

„Колеги, днес имаме много сериозен и важен въпрос, който да обсъдим", чете Путин от бележката си във вторник. Става въпрос за опазването на климата и пандемията - и най-вече за енергийните доставки и световната икономика. А те не се справят добре тези дни.

Цените за най-важните енергийни източници са на рекордно високи нива. Много хора в западните държави обвиняват Путин, че притиска европейците с недостига на природен газ, за да повиши цените и за да създаде зависимости.

Путин излезе пред камерите, за да противодейства на всичко това. И той има собствени обвинения: Европа е в състояние на „истерия и объркване“. Русия нямала нищо общо с повишаването на цените. При това някои европейски страни не само обвиняват Русия, че е намалила доставките на газ през лятото до такава степен, че с оглед на рязкото нарастване на търсенето се стигна до дефицит и в резултат на това до исторически най-високите цени на природния газ в Европа, но и иначе предпазливата Международна енергийна агенция (МАЕ) също отправя критики към Русия: „Ние вярваме, че Русия би могла да направи повече, за да увеличи наличността на газ“, каза шефът на МАЕ Фатих Бирол.

Е, най-късно и сега всеки би трябва да е разбрал - цената на газа вече не е само въпрос на предлагане и търсене. Цената на газа се превърна в политически въпрос. И това се дължи на почти странна тенденция на световните енергийни пазари. За краткосрочните доставки например цената на електроенергията в Германия се е утроила от началото на годината, съобщава Федералната асоциация за управление на енергията и водите (BDEW).

Цената на електроенергията обаче в крайна сметка е просто производна; тя се извлича от цените на най-важните суровини, от които светът произвежда енергия: въглища, нефт, газ. А тези цени се покачват от седмици, сякаш няма утре. Цената на петрола от сорта „Брент“ се удвои в рамките на една година, цената на газа се повиши със 130 процента, цената на въглищата - с цели 342 процента, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

 

 

Преди всичко цените на енергията стимулират инфлацията месец след месец. В САЩ сега инфлацията вече е над пет процента. В Германия потребителските цени се повишиха до 4,1 % през септември. Бундесбанк очаква този параметър да се придвижи към пет процента тази година.

Световната икономика претърпява енергиен шок, а зимата дори не е започнала. Потребителите страдат, бизнесът страда и в крайна сметка глобалната икономика, която едва беше започнала да се възстановява от най-големия си срив от десетилетия в резултат на пандемията през 2020 г., е изложена на риск.

От гледна точка на експерта Елена Ананкина от анализаторската компания S&P Global Platts комбинацията от технически, икономически и метеорологични фактори предизвиква безпрецедентното увеличение на цените. Нарастването на промишленото производство след коронакризата изненадващо увеличи търсенето на природен газ. Освен това имаше и екстремни метеорологични явления, като студеното време в Тексас или горещите вълни в Южна Европа. 

Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 2 години
Всъщност във Венецуела е най-евтина, ако въобще я има - към я цент е. Не успяхме да извадим всички 195 държави, а и не знам каква графика би ги побрала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
След като четох 5 страници мъдри анализи, сочещи във всеки абзац, че ограничаването на добивът на нормални горива и насилственото налагане на очевидно нецелесъобразните ВЕИ, са довели до жестоката енергийна криза, на шестата страница прочетох, че лекарството за кризата е... още ВЕИ. "Развитият" свят прилича на 16-годишна умираща анорексичка-булимичка - която е станала 30-килограмов скелет, но продължава да се напъва да повръща... вече само стомашни сокове, примесени с кръв. Жалко, че сте пуснали хубави картинки, особено колелцето на първа страница. Дори през кризисната и със силно намалено потребление 20-а година, делът на ВЕИ (ако не броим хидроенергията) е жалък. Дори и той не реален, защото знаем навикът на ВЕИ-измамниците да си измислят производство, често дори крадейки ток от мрежата. Е, сега, когато потреблението се възстанови, лъжите им лъснаха с пълна сила. Колчетата на цените също са хубави. Как красиво сте изкарали българия с най-евтиния ток - само дето в Русия - последно като гледах - е към 6 цента, със сигурност има и други страни с евтин ток, ама те не са заразени от зеланешески ***-0тии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
причината за газовия шок е ясна, но никой не ще да я каже на глас - СПОТОВИТЕ цени, по които Европа реши да купува за да се избави от Русия. а самата Русия си изпълнява всички договори, и Меркел го призна. Германия и Западна Европа през юли и август без вятър, изчерпаха си газа и сега реват, че Путин не давал. а те и не купуват. сега в Германия горят мазут за електричество. ой-ой беда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
хаха.. точно така, руснаците си имат.. само, че дали европейците, които искат руския газ, имат? нищо.. и да нямат, ще им се наложи да си купят.. както сам каза руснаците имат бая.. ще им продадат малко :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
То газ, нефт, диаманти та и цялата менделеева таблица ....... но клетите мyжици : " УФА, 8 окт РИА Новости. Количество погибших после употребления суррогатного алкоголя в Оренбургской области выросло до 21, сообщили РИА Новости в пресс-службе правительства региона. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 8
bgMan
преди 2 години
*** на тях рубли не им трябват, те си ги печатат колко си искат, трябват им фалирали американски $-ри. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 2 години
Държавните органи прилагат неправилни знания за инфлация. С този подход е невъзможно успешно противодействие срещу общото повишение на цените на стоките и услугите.Сгрешената обществена употреба на пари причинява инфлация.При голямо въздействие от паричната грешка е с поразяваща инфлация.Пример: Новите цени на електрическата енергия, природният газ, други стоки и услуги са проявления на поразяваща инфлация.Все още обществеността коментира инфлацията (последицата), а е мълчалива за причината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
ресурсите са практически неизчерпаеми. борбата е за лесните и достъпни ресурси, както и за тяхното разпределение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Когато бяхме студенти ,един професор или доцент,вече не си спомням ни каза"третата световна война ще бъде за ресурси,защото те са ограничени",тогава това не ми се стори достатъчно сериозно,в момента обаче проблема е както се казва и в статията "цената на газа вече не е само въпрос на предлагане и търсене. Цената на газа се превърна в политически въпрос....."ситуацията загрубява от тук нататък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
екстра си е газЪт , оня ден почти пипна $2000 за илядо кубика ... прелест ... ключовото определение е "оптимизиране на потреблението" ... и е крайно време да си дойдът цените на токът там където си им е мястото 1лв за киловат , стига социализъм , щото ще стане накрая като във венецуела уж ток и бензин по един цент , ама ги нема ... :))) ... и туканка зелената сделка и въглеродните квоти немат общо , щото който си е планирал нещата и си има ВЕИ-та оразмерени за търсенето-предлагането си има и ток и нормални цени ... примери колкото щеш по света , не е само нова зеландия с нормални цени ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още