IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Найденов: Бюджетът 2019 налива пари в нереформирани сектори

Нулевата безработица и инфлацията може да доведат до увеличение на лихвените проценти в САЩ въпреки стимулите за икономиката, посочи икономистът

11:48 | 04.12.18 г.
Георги Найденов: Бюджетът 2019 налива пари в нереформирани сектори

Приетият вече Бюджет 2019 на страната ни е бюджет, предшестващ избори. Неслучайно управляващите се похвалиха, че това е най-добрият бюджет на страната от началото на демокрацията, тъй като е с по-голяма разходна част. Това припомни икономистът Георги Найденов в седмичния си обзор в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Реално в него не виждаме никаква идея за реформи", подчерта Найденов и коментира, че държавата продължава да налива пари в нереформирани сектори и колкото повече се средства се отделят за тях, толкова повече тези сектори продължават да ги усвояват. "Един такъв сектор е здравеопазването, в който се говори за някаква реформа, която е фиктивна."

По думите му бюджетът на Здравната каса в сравнение с 90-те години е 10 пъти по-голям, но качеството на здравеопазването не е по-различно.

Георги Найденов анализира и другата политическа тема от изминалата седмица, която е с важни икономически последствия – срещата в Аржентина на лидерите на Г-20.

"Страните от Г- 20 се обединиха около едно комюнике, заслугата за което беше на президента Доналд Тръмп, че Световната търговска организация трябва да бъде реформирана. Тъй като тя не работи в този си вид, страните от Г- 20 се ангажираха да осъществят промяната ѝ, посочи той положителните и негативните резултати на срещата.

По повод темата за промяната в цените на петрола икономистът отбеляза новината, че Катар ще напусне ОПЕК като страна износител на петрол и не се знае още до какви последици за петролната търговия ще доведе това събитие.

"Цените на петрола и тяхната волатилност до голяма степен се определят и от отношенията на страните в ОПЕК. Доналд Тръмп няма желание да вдига цените на петрола и да съкращава добива, но такова е желанието на Саудитски Арабия, заяви Найденов. – Все пак, в крайна сметка, развитието на процеса зависи от политиката на САЩ и какво ще предприеме правителството на държавата. Нулевата безработица, инфлацията, която надмина очакванията на Фед, е възможно да доведат до ново увеличение на лихвените проценти в САЩ, въпреки че президентът Тръмп е против рязкото повишение на лихвите и предпочита да се стимулира икономиката."

Георги Найденов е на мнение, че ако се промени политиката на САЩ към Иран и ако санкциите към тази държава бъдат отменени, това също би се отразило върху цената на петрола.

Кои са факторите, които трябва да се наблюдават до края на годината по мнението на икономиста?

Вижте целия обзор във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още