Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Германия и Европа предизвикват света с мащабна стратегия за полупроводниците

Целта на ЕК за 20% дял на ЕС в световното производство на чипове може да бъде постигната до 2030 г., категоричен е германският икономически министър Петер Алтмайер

Германия и Европа предизвикват света с мащабна стратегия за полупроводниците

Снимка: Bloomberg L.P.

Като част от мащабния проект на Европейския съюз (ЕС), Германия иска да инвестира няколко милиарда евро за привличане на производството на полупроводници в Европа, с цел укрепване на германския и европейския технологичен суверенитет, пише Euractiv.

За да насърчи разширяването на полупроводниковата индустрия в Германия, министърът на икономиката Петер Алтмайер проведе разговори с 50 представители на европейската и международната индустрия в сряда (1 септември), за да ги насърчи да инвестират в Германия, като им обеща държавна подкрепа.

„Достъпът до достатъчно на брой микрочипове ще се превърне в елемент на конкуренция за всяка успешна глобална икономика през следващите години“, подчерта Алтмайер. „Това означава, че трябва да действаме, ако искаме да запазим технологичния си суверенитет“, добавя той. 

Още по темата

В рамките на европейската инициатива „проекти от общ интерес“ (IPCEI) - един от ключовите инструменти на ЕС за стимулиране на инвестициите и намаляване на зависимостта от вноса - германското правителство възнамерява да инвестира около 3 милиарда евро за възстановяване на производството по протежение на цялата верига на стойност при производството на полупроводници.

Тази инициатива се мотивира главно от недостига на доставки на полупроводници в световен мащаб, което води до производствени загуби в цялата индустрия. Търсенето на полупроводници нараства експоненциално през последните години, което отчасти се дължи на увеличеното търсене, причинено от Индустрия 4.0 и Интернет на нещата.

Според Алтмайер Германия иска да се подготви по-специално за цифровите и екологични предизвикателства на бъдещето. И електрическата мобилност, и Индустрия 4.0 изискват много по-мощни полупроводници, отколкото тези, които в момента се произвеждат в Германия и като цяло в Европа.

Европа изостава

От години производството на полупроводници в Европа е в упадък в сравнение с операциите в останалата част на света. Европейският дял спада от 35% през 1990 г. до сегашните 9%.

Сега Европейската комисия (ЕК) иска да преобърне тази тенденция. Според нейния цифров компас целта е ЕС да покрие 20% от международното производство до 2030 г. Но с нарастването на пазара с толкова бързи темпове, производствените мощности ще трябва поне да се утроят, за да се достигне целта за 2030 г., определена от ЕК.

Европа изостава не само при обемите, но и по отношение на качеството на полупроводниците. Най-модерните микрочипове, които се използват в смартфоните, компютрите и други високотехнологични устройства, в момента се произвеждат почти изключително в Азия.

Европейските производители, като NXP или Infineon, се фокусират главно върху производството на полупроводници за индустрията, които са технологично по-малко усъвършенствани от тези, разработени от техните азиатски конкуренти.

Азиатски компании, като Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) или Samsung, вече се специализират в производството на 3-нанометров процес на производство на полупроводници - ново, подобрено поколение силициеви полупроводникови чипове по отношение на плътността на транзисторите, увеличената скорост и намалената консумация на енергия.

Европа изостава, тъй като повечето от нейните производствени мощности, с изключение на завода на Intel в Ирландия, се фокусират върху 20-нанометровото производство.

Но ЕС е готов да преодолее тази пропаст.

През декември миналата година еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че блокът иска да се съсредоточи върху високотехнологичния сектор в производството на полупроводници и е насочил вниманието си към развитието на 2-нанометрово производство на чипове на европейска почва.

Правилният път към цифровия суверенитет?

Алтмайер е уверен, че целта от 20% може да бъде постигната до 2030 г., а технологичното изоставане в производството може да бъде наваксано чрез финансиране по IPCEI, което от своя страна трябва да насърчи повече производители на полупроводници да инвестират в Германия и в Европа.

Германските и европейските амбиции също бяха приветствани от индустрията. 

Още по темата

„Съобщенията на европейско ниво и от германското правителство са правилни и важни за нашата индустрия“, споделя Франк Бьозенберг, ръководител на офиса на „Силиконова Саксония“ (Silicon Saxony), една от водещите германски асоциации за микроелектроника. „Светът няма да чака Европа“, добавя той.

Други обаче се съмняват в жизнеспособността и осъществимостта на инвестиционната стратегия.

Постигането на целта от 20% е „напълно нереалистично“, смята Никол Поатие от мозъчния тръст Bruegel. Европа все още изостава от други страни, като САЩ и Япония, особено по отношение на размера на инвестициите.

Увеличаването на броя на производствените обекти само по себе си не води автоматично до по-малка зависимост и по-голям цифров суверенитет, „тъй като в глобалната световна икономика веригите на доставка са толкова тясно свързани през толкова много граници, че зависимостите остават, дори ако подотраслите на полупроводниковата индустрия са масово разширен на местно ниво “, обяснява Поатие.

Следователно би било по-добре ЕС да инвестира в своите съществуващи силни страни, вместо да води тежка битка, добави той.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
0
 
11
khao до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
тоест ти си със средно ... или та не разбрах!
0
 
0
 
10
khao до: Mavi Goz
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ужас... отново цепиш мрака от некомпетентни изказвани, нямам време да ти редактирам всеки абзац, щото отново си натворил глyпост до глyпост ... гледай си кашонарския бизнес и не се занимавай с компютри.
4
 
5
 
9
Solar Power до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Учи се такова защото трябва да станеш мамин "вишист" на всяка цена :) Дори физкултурник ако е нужно. Смяташ процента вишисти тук и на запад, после сметни и процента ваксинирани тук и навън и вероятно ще откриеш зависимост :)
1
 
7
 
8
zelka007 до: Mavi Goz
преди 1 месец
маски се правят в Европа ... :))) ... аз продавам български маски . пробвах с турски и ктайски , нема такива шитове , честно . даже едни колеги в пловдив им върнаха цялата поръчка в турция , над 40% не ставаше за нищо , скъсани ластици , пробит текстил , омазани опаковки . нашите ги превъзхождат в качество от няколко порядъка всичките дето ги хвалите . и изнасят за ЕС и продават в БГ , много черногледо мави ... :))) ... в немско и сега работят с linux suse ... :))) ... дори и в БГ има изцяло организирани erp системi на suse . са малко е кофти с файловете и конвертирането на професионалният софтуер извън организацията , но за административни функции си работи ... но за сименсите и оливети са абсолютно прав ...
2
 
5
 
7
zelka007 до: georgi_shum
преди 1 месец
проблемът е баш в индустриалните ... все по-масовото навлизане на домашни уреди с различна степен на електронизация и автоматизация , като започнеш от роботизирани прахосмукачки , "умни" телевизори , хладилници с дистанционно управление , ролетки дето мерят и изчисляват сами , огромно количество всякакви джаджи ... а мащабните съоръжения за такива чипове и схеми са няколко по света . и проблемът само ще се задълбочава . аз лично малко , дори не малко а доста , се съмнявам , че тук в Европа ще направят съоръжение за 2 нанометра архитектура . по-скоро залагам на две или три съоръжения за индустриални . освен това местата където могат да бъдат изградени , защото има достатъчно КАДРИ на първо място и има достаъчно добре работещи съпътстващи индустри , като металургия , оптика , индустриална химия , са малко ... германия , холандия , швеция , франция , донякъде испания , северна италия и чехия ... други места няма ... :))) ... у нас евентуално след 10 години ще може , ако продължаваме да се развиваме в тази посока , както досега ... което пак не е късен срок , щото идва лавина от електронизация и автоматика във всички сфери и за много уреди ... ние и в момента изнасяме все повече и повече бутикова електроника , съществуващите съоръжения ги разширяват , а и доста добри заплати взимат хората в тях . дори в някои посоки бием и джапанките и холандците на техен терен ... :))) ... въпрос на политика и управляващи , тази тенденция да продължи .

Още от Анализи
Портфолиото 60/40 акции към облигации не е мъртво, но вероятно ще поскъпне