IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия има нужда от по-ниски данъци и дерегулация, а не от фискално харчене

Въпреки това е по-вероятно Берлин да се поддаде на химерата за бързо решаване на проблемите и да прахоса 50 милиарда евро

16:32 | 20.08.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Олаф Шолц е новият любим политик на световните инвеститори, пише Wall Street Journal.

Германският министър на финансите заяви в неделя, че може, макар и много предпазливо, да се скалъпи кейнсиански пакет от стимули за неговата заплашена от рецесия държава. В понеделник пазарите скочиха.

Глобалният лов на добри новини е разбираем, макар че Шолц не каза това, което хората изглежда си мислят, че е казал. Вместо да обещае направо пакет от стимули за 50 милиарда евро, той каза само, че Берлин „може да събере“ тази сума, ако е необходимо, за да „противодейства на кризата с пълна сила“. Канцлерът Ангела Меркел - чиито дясноцентристки християндемократи управляват в неудобна коалиция със лявоцентристките социалдемократи на Шолц - заяви, че може да допусне някои дефицитни разходи при икономически спад. Но окончателната сума може да бъде по-малка от тази, за която намекна Шолц.

По-големият проблем е, че кейнсианската разточителност е това, което всички сега смятат, че ще реши проблемите на най-голямата икономика в еврозоната. Берлин поема натиска на този стимулиращ пакет като единственото голямо правителство в еврозоната, което е достатъчно отговорно да живее в рамките на своите възможности. Балансираният бюджет и държавният дълг под 60% от БВП насърчават Международния валутен фонд и инвестиционните банки да призовават Берлин да „използва” фискалното си пространство за предотвратяване на рецесия.

След това дебатът за това как трябва да се изразходват парите излезе извън релсите. Обществените работи са популярни, като има достатъчно възможности за полагане на по-високоскоростни интернет кабели и попълване на дупките по аутобаните.

Германия обаче не се слави с бързото изпълнение на проекти, както при постоянно отлаганото ново летище в Берлин. Твърде малко проекти ще бъдат готови навреме, за да стимулират новите бизнес инвестициите, които биха спасили Германия от предстоящ икономически спад според застъпниците на идеята, ако въобще го направят.

Намаляването на данъците в прекалено обложената немска икономика ще бъде по-бърз и по-ефективен стимул, но днешните кейнсианци предпочитат повече разходи. Очаквайте само скромни данъчни промени, като например временно намаляване на ДДС върху върху потреблението (понастоящем 19% за повечето продукти) или премахване на солидарната надбавка от 5,5% върху личните и корпоративните данъци, наложена за възстановяването на бившата Източна Германия. Най-лошата идея, макар и една от по-вероятните, е някаква форма на обезщетения за стари коли в подкрепа на автомобилната индустрия.

Основният стимул, от който Германия се нуждае, е дерегулацията. В последното проучване на Световната банка за правенето на бизнес Германия се нарежда зад Франция по време и разходи за стартиране на бизнес, получаване на разрешения за строителство и търговия зад граница. Германия също изостава при защитата на инвеститорите и лекотата за подаване на данъчни декларации.

Инициативата за енергийна трансформация (Energiewende) на Меркел е критикувана, тъй като увеличава разходите за бизнеса, който вече страда от търговската война, данъците и регулациите. Химическата промишленост, петата по своя принос в БВП на Германия, се намира в осемгодишен спад отчасти поради бързо нарастващите енергийни разходи, както отбеляза Deutsche Bank миналата седмица. Много средни компании не са освободени от допълнителните такси, които субсидират възобновяемите енергийни източници, които не са достатъчно надеждни, за да осигурят постоянната мощност, от която се нуждаят химическите заводи.

Добрата новина за фискалните ястреби в Германия е, че тези проблеми не изискват 50 милиарда евро, за да бъдат решени, а отмяната на Energiewende ще спести пари на Берлин и на затруднените бизнеси и домакинства. Лошата новина за всички е, че е по-вероятно Берлин да се поддаде на химерата за бързо решаване на проблемите и да прахоса 50 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Tantum
преди 4 години
Както и очаквах, цензурира ми думата "г*я*у*р".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Tantum
преди 4 години
Защото най-често се използва с цел изразяване на пренебрежение или обида. Подобно на думата "***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
И защо им е на германците да дерегулират средата за правене на бизнес и да свалят данъци поголовно, след като бизнеът им не само осигурява практически пълна заетост и дори изпитваше хроничен глад за работна сила, но в същото време като структура на собствеността (или стратегически контрол върху нея) си е изцяло НЕМСКИ ? Това последното обстоятелство , очевидно е от изключително значение за тях и скромната ми прогноза е, че нещата няма да се променят в това отношение, още достатъчно дълго време, което ме навежда на логичното заключение, че дерегулации, които ще работят в ущърб на такъв съществен национален интерес, няма да видим.Размера на фиска е със съществена тежест за социалната стабилност през системи като здравеопазване, образование, социално подпомагане и пр., както и за формиране на БВП и заетост, през инфраструктурни и др. инвестиционни програми и проекти на правителството. Просто в една взаимо-изгодна симбиотична връзка , национално отговорния бизнес, плаща обратно на обществото, цената за защита от външен конкурентен натиск, която получава чрез регулаторните режими, ето защо вероятността за радикална данъчна реформа, за каквато се говори в тук поднесения ни пропаганден материал, също клони към нула. Най естествения път за немците, за туширане ефектите от спад в износа и риск от рецесия е, да използват наличните буфери в размера на правителствения дълг, инструментариума на централната банка в подкрепа нивата на ликвидност и да задвижат този ресурс през държавни или държавно-гарантирани ифраструктурни проекти и програми за стимулиране на вътрешното търсене.От наша гледна точка, нямаше да е лошо подобни мерки и действия да се налагат по-активно и на ниво ЕС и ЕЦБ, но нещо ми говори, че това не съвсем по вкуса и в стила на дойчовците, а те са с решаваща санкция върху този тип решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Жабоков, не забравяй, че който спре обаче отглеждането на хъхpeци, веднага ще спечели вотът на над 50% от останалите граждани в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Защо думата "р*о*м*л*я*н*и е цензурирана тук? Ето защо сме на 111 място по свобода на словото и ето кой е истинския виновник за това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Германия никога няма да намали данъците, защото данъците са източника, от който се финансират огромните социалки. У нас ддс се ползва за плащане на пенсии, помощи на *** и лечение за пенсионерите и децата. Дори мими виткова го призна в ефир... Невъзможно е да се отрежат социалките без да се падне от власт, следователно единсвеният изход от ситуацията е, неприятно ми е да го кажа, но решението е "количествени улеснения", защото немските балъци изобщо няма да разберат какво точно е това и няма да се усетят как ще бъдат обрани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Аха - енергийните разходи са проблема - ми още слушайте дeбилчeнцето Грета !!! Споко - господин Вова скоро ще ви пусне газчица... а данъците не може да намалите, щото бай Талибан ще се сърди и ще почне да ви коли по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
Не Германия, а Европе натегна регулациите след кризита, за да създаде и опази безсмислени бизнесмодели, които глътнаха милиарди народна помощ.Сега всякакви НПО-та и бизнес синдати ще наскачат, когато дойде време за дерегулация и нормализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още