Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Германия ще разчита на непопулярни мерки за въглеродна неутралност до 2045 г.

В страната се противопоставят на съхранението на въглерод под земята, но за новите амбиции ще са необходими още действия

Германия ще разчита на непопулярни мерки за въглеродна неутралност до 2045 г.

Снимка: Bloomberg LP

Германия има нови амбиции в зелената сфера, но за да ги изпълни, ще трябва да разчита на непопулярни технологии, коментира Bloomberg. Канцлерът Ангела Меркел вече обяви, че страната ще се стреми към въглеродна неутралност до 2045 година, а не както досега - до 2050 г.

Конкретните мерки ще бъдат обявени по-късно през седмицата.

Още по темата

За да постигне нулеви въглеродни емисии до 2045 година, Берлин ще трябва да се откаже от въглищата най-късно до 2030 година, тоест осем години по-рано от предвиденото досега, а продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили трябва да приключат до 2032 г. Това сочат изчисленията на мозъчния тръст Agora.

Увеличаването на електрическата мобилност означава, че потреблението на електроенергия ще се удвои, а за нуждите на индустрията ще е нужен и чист водород, за да се изпълнят екоамбициите.

Германия трябва да поработи и в още няколко насоки - съхранение на въглероден диоксид. През 2045 г. индустрията трябва да улавя и съхранява по около 73 млн. тона въглероден диоксид годишно, спрямо нула тона днес. Усилията по разработване на технологията обаче се провалят на този етап пред критиките на еколозите, които са против "инжектирането" на емисии в земните недра.

Съхранението на въглероден диоксид е скъпо начинанание, особено на фона на ниските цени на въглеродните квоти, които наблюдавахме до средата на миналата година. Но сега цената им се покачи до около 50 евро на тон и това прави индустрията много по-сговорчива да инвестира в непопулярни технологии, пише още Bloomberg.

За всички в Германия много по-приемлива спрямо улавянето и съхранението на въглерод е идеята за зелен водород, но това изисква още инвестиции за внедряването му в индустрията.

Което, разбира се, повдига въпроса за цената. Предишната цел за въглеродна неутралност до 2050 г. изискваше годишни инвестиции между 1% и 2% от брутния вътрешен продукт на страната. Сега Agora изчислява, че за изпълнението на новите цели до 2030 г. ще са необходими допълнително още 250 млрд. евро.

На пръв поглед сумата е значителна, но е под 1% от БВП на Германия за този период. Анализаторите са категорични, че германците са много позитивни относно политиката за опазване на околната среда, но цената може и да ги накара да размислят.

Проучванията в Германия сочат възход на Зелените преди изборите през септември. Вероятно партията ще има важна роля при сформирането на следващото коалиционно управление, а защо не и за първи път - канцлер. И при двата сценария се очаква сериозна промяна в климатичната политика на страната в посока към по-бързото позеленяване на икономиката.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
0
 
6
khao до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
защо да не може без... как ще го складират... като газ под налягане или като някви сажди ?ако е като газ... къде е гаранцията че няма да излезе и да изтрови камара народ...колко време ще складираме ? 1000 г.. 10 000 г? во веки.... накрая ще си направим ли подземна атмосфера с ЦО2колко екстра енергия ще потрошиме за тая цел...Не съм гледал цифрите в детайли, но това ми звучи като да изгребвам с леген потъващия Титаник.. да, ще спечеля малко време, е и.
1
 
0
 
5
khao до: supertrader
преди 1 месец
2
 
0
 
4
преди 1 месец
Като си помисля колко трилиони долари отидоха за промотиране на ВЕИ, без особен ефект върху емисиите въглероден двуокис, дали нямаше да има далеч по-голяма полза, ако няколко процента от тия суми бяха отишли и за разработки и налагане на алтернативни технологии, като точно това с улавянето на СО2 от атмосферата или нови модели ядрени електроцентрали?
3
 
1
 
3
zelka007 до: khao
преди 1 месец
без складиране на СО2 нема да минем ... :)))
0
 
2
 
2
supertrader до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Искаш да кажеш че другите са се самоотровили, та затова няма разумен живот.

Още от Анализи
САЩ не трябва да се отдават на протекционизма