IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия трябва да внимава с фискалните стимули

За да работи, пакетът трябва да се съсредоточи върху области, които най-вероятно ще подпомогнат растежа

13:01 | 16.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сега, след като водещите икономически институти в Германия намалиха прогнозите си за растежa, натискът е върху Берлин да приеме значим фискален стимул - не само за избягване на продължителна рецесия в страната, но и за подпомагане на регионалния и глобалния икономически растеж. Но има основателни причини, поради които много германски политици се съпротивляват. Намирането на път е възможно, но подобно разширяване на бюджета трябва да бъде внимателно пригодено, за да отговори на техните легитимни опасения, пише за Financial Times Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

На пръв поглед аргументите за по-големи стимули изглеждат ясни. Икономиката вече се свива и някои показатели сочат, че тя ще се влоши още. Инфлацията е ниска - 1,4 на сто - и по-вероятно е да спадне, отколкото да се покачи. Съществуват очевидни възможности за повишаване на производителността - от разходи за инфраструктура до още по-голям пакет, насочен към постигане на климатичните цели. А и страната е една от много малкото в света, която не се бори с голям дълг и тежестта по обслужването му. 

Тези вътрешни аргументи се усилват от регионални и международни съображения. Европа не може да си позволи да загуби Германия като регионален локомотив в краткосрочен план. Би било още по-лошо, ако страната се превърне в плочката от доминото, която да събпри останалите, особено тези с висок дълг като Италия.

В дългосрочен план стабилното здраве на германската икономика е от решаващо значение за благосъстоянието на Европа и заедно с това за историческия проект за регионална интеграция. Освен това Германия продължава да има един от най-големите излишъци по текущата сметка в света. Има международно очакване, ако не и морално задължение, Германия да балансира излишъка си, за да не допусне по невнимание поставянето на прекомерните тежести на приспособяването върху по-слабите икономики с дефицити.

Не е чудно, че германският фискален стимул се нарежда сред първите неща, ако не и единственото, което много експерти предлагат, когато ги питат как да се помогне на световната икономика. И все пак, колкото и убедителни да изглеждат тези аргументи, те са обект на поне четири важни уговорки.

Първо, свиващият се германски брутен вътрешен продукт маскира две контрастни икономики.

От една страна експортно ориентираният сегмент страда от по-ниския растеж на глобалното търсене, несигурността заради Brexit и китайско-американските търговски и технологични войни. Ситуацията се влошава от факта, че големият автомобилен сектор търпи структурни промени на фона на преминаването към електрически и автономни автомобили. От друга страна вътрешно ориентираният сегмент на икономиката, включително услугите, все още процъфтява, което води до много ниска безработица и високи нива на използване на ресурсите.

Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Съществената причина за стопанските проблеми на Германия е, че Европейската централна банка ползва модел за неправилно емитиране на евро. Банковата грешка създава щети и локални и национални кризи за Германия.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: Европейската централна банка ползва модел за неправилно емитиране на евро е с нарастващи щети в Германия.Германия е жертва на грешката на Европейската централна банка.2. Устойчивият просперитет на Германия е възможен, когато Европейската централна банка осъществява правилно емитиране на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още