Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Германските ДЦК показват бързата промяна в настроението на пазарите

Повишаването на доходността им над нулата се дължи на очакванията за лихвената политика на Фед

Германските ДЦК показват бързата промяна в настроението на пазарите

Снимка: Bloomberg

Нещо наистина странно се случи на финансовите пазари през миналата седмица: за кратък период на инвеститорите се плащаше, за да държат дълг, емитиран от Германия, известният с благоразумието си кредитополучател. Каква магия бе тази, се пита Кейти Мартин на страниците на Financial Times.

Това е един от най-сигурните дългове на планетата – толкова привлекателен за международните инвеститори, че търсенето тласна 10-годишна му доходност на отрицателна територия от 2019 г. насам. Това означаваше, че инвеститорите на практика трябваше да плащат, за да държат германските държавни облигации.

Поговорката гласеше: никога не продавайте бундове. Но изглежда някои фонд мениджъри направиха точно това миналата седмица, като увеличиха доходността, която се изкачи над нулата. Наистина, това е краят на един период.

Шегувам се, разбира се,уверява Мартин. Доходността на бундовете се повиши до цели... (барабани, моля) 0,02 процента. Вълнението беше краткотрайно; доходността спадна под нулата малко след това.

Въпреки всичко, това беше голям момент и не само защото показва началото на края на дългия експеримент на Европа с отрицателните доходности. На пазарите хората често изпадат в блудкави приказки за важни бенчмаркове, преминаващи „психологически значими“ нива. В действителност това обикновено са само кръгли числа. Но нулата е най-кръглото число, а и доходността на 10-годишните бундове не е била положителна от много дълго време. Настроението на световните пазари се промени бързо.

Самата Германия или еврозоната всъщност не са фокусът тук. Вместо това, както винаги, инцидентът се дължи на лихвената политика Федералния резерв на САЩ и нейното всеобхватно влияние върху световните цени на активите.

Към края на миналата година инвеститорите започнаха да приемат сериозно перспективата Фед да започне да повишава лихвените проценти. Тази година започна с нарастваща сигурност, че Фед ще повиши лихвите на три пъти. Сега пазарите клонят силно към мнението, че увеличенията през 2022 г. може да са четири. Малко вероятната перспектива за покачване с половин процентен пункт още през март дори придоби известна сила.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън дори заяви, че тази година може да има шест или седем повишения на лихвите. Ще ми е любопитно да разбера как се съчетава това със специализирания икономически екип на банката, който очаква четири покачвания.

Гледището на Даймън не е нито масово, нито незаинтересовано; той очевидно е голямо име, но не е лихвен стратег, а и банките като цяло се справят добре в среда на повишаващи се лихвени проценти. И все пак фактът, че сериозните хора казват такива неща на глас, показва точно защо доходността в САЩ се повиши (тласкайки и тази на бундовете), като ерозира част от спекулативните активи. Червените заглавия на CNBC за „разпродажба на пазарите“ са в ход.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
АЦБ не трябва да спестява неприятната истина