Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Глобализацията е най-доброто лекарство за болната планета

И най-слабото международно сътрудничество е от по-голям интерес за САЩ от действията на админситрацията на Тръмп

Глобализацията е най-доброто лекарство за болната планета

Снимка: Getty

След забележителна виртуална среща на високо равнище лидерите на Г-20 потвърдиха, че ще работят заедно за преодоляване на медицинското и икономическо опустошение вследствие на пандемията от коронавирус. Съвместното изявление се ангажира, донякъде неясно и общо, да помогне на международните институции да укрепят здравните системи, да разширят производството на медицински консумативи, да намалят търговските бариери и да разрешат „смущенията в търговията и глобалните вериги за доставки“. Спецификата обаче не е толкова важна, колкото цялостното послание: Имаме твърде малко глобализация, не твърде много, пише Кори Шейк за Bloomberg.

Още по темата
Глобалната пандемия от Covid-19 разрушава взаимосвързаността на икономиките, затруднява пътуването през границите, осуетява международното сътрудничество, тъй като страните се съсредоточават върху своите национални извънредни положения и дава лошо име на глобализацията.

Прекъсванията в производството подчертават колко малко дадено производство се осъществява изцяло в рамките на една национална икономика - според една оценка 81% от компаниите в световен мащаб имат китайски фирми в своите вериги за доставки. Китайската комунистическа партия заплаши, че ще използва това като оръжие, докато много други държави налагат забрана за износ на продукти и суровини, за да гарантират достъпността им в страната.

Подобни реакции едва ли са оптимални от международна гледна точка, но могат да бъдат оправдани, защото правителствата са отговорни пред своя народ, а не пред „глобалната общност“. И все пак ние подценяваме стойността на глобализацията, защото сме навлезли достатъчно в пандемията от коронавирус, за да видим повечето уязвими места на международното сътрудничество и малко от ползите.

Например проблемът с веригите за доставки не е принципно в географското разположение на толкова много доставчици в Китай - той се състои в свръхзависимостта от дадена държава като производствена база. По-голямата глобализация би довела до увеличаване на качествените и евтини производствени центрове, които биха смекчили ефекта от разрушаването на една брънка от веригата. Тя би могла също така да повиши стандартите за контрол на качеството и доверието на потребителите.

Да вземем още един пример. САЩ въведоха забрана за пътуване, която обаче увеличи потенциалната изложеност към вируса поради лошото й изпълнение: струпване на потенциално болни пътници в самолети и дълги опашки пред имиграционните служби. По-голямата глобализация можеше да доведе до проверка на пътниците на мястото им на отпътуване и карантиране на тези със симптоми преди да се качат на самолети и потенциално да заразят други или да бъдат блокирани в чужбина без помощ от правителството. Държавите по света си сътрудничиха в издирването на терористи след атаките на 11 септември 2001 г. и набързо въведоха най-добрите практики за всички превозвачи, а не само за американските компании. Подобни стъпки биха могли, и трябва, да се предприемат сега за намаляване на рисковете от коронавируса.

САЩ дадоха пример чрез международни групи като Г-20, като предприеха необходимите действия заедно за постигане на максимален ефект (като например координиран стимул) и дадоха основание на лидерите за избягване на тесни национални политики, които налагат разходи на други и забавят глобалното възстановяване (включително мита и забрани за пътувания). Тоест, не в посоката, по която върви администрацията на президента Доналд Тръмп, въпреки подписването на декларацията на Г-20. Ксенофобията на Тръмп възпрепятства видовете международно сътрудничество, които ни предпазват от опасности. Настояването на държавния секретар Майк Помпео Г-7 да кръсти епидемията „Ухански вирус” попречи на групата да излезе със съгласувано изявление след срещата си.

При липсата на американско лидерство групите на гражданското общество повеждат международното сътрудничество в научните изследвания, а някои компании с глобални операции се настроиха за справяне с прекъсванията, причинени от пандемията чрез учене от международни партньори. Но има някои неща, които само федералното правителство може да направи. Голяма част от това, което то прави сега, като например заплаха за изпращане на войски на канадската граница, не помага.

Докато американците работят за съживяване на икономиката, трябва да имаме предвид, че международното сътрудничество ще ускори възстановяването ни, както и това на нашите приятели, и ще отвори отново пазарите за американски продукти. Трябва да търсим възможности за още по-значителна глобализация, да диверсифицираме производството и да увеличим способностите на другите правителства да се справят с големи кризи - или в крайна сметка те ще се стоварят върху нас.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
3
 
4
 
24
ing5rov до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
ти за кво си тука , дежурен трол Лапников ?
2
 
3
 
23
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не ще и доказване, че точно на 9 години след АВАРИЯТА във ФУКУШИМА /11.03.2011 г./ , лицето ТРЪМП издаде заповед за затваряне на границите на САЩ за ЕВРОПА /12.март 2020 г/.

Това беше началото на поредица от последвали неговото поведение други държави сред които достойно се наредихме и ние.

ЦЕЛТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНА!!
Борбата с "КИТАЙСКИЯ" корона вирус минаваше през блокада на всички стоки доставяни от тази държава , която е и ФАБРИКАТА НА СВЕТА.

И ако КИТАЙ е фабриката на света , то САЩ и ЕВРОПА са нищо повече от едни КОНСУМАТОРИ на техните стоки.

ТРЪМП ПОСТАВИ САЩ, ЕВРОПА И СВЕТА НА КОМАНДНО ДИШАНЕ , или по точно в ИЗКУСТВЕНА КОМА.
Претекста за заповедта му наречен "ПАНДЕМИЯ" не се различава от борбата със световния тероризъм поведена след самолетните "атаки" на кулите и Пентагона случила се точно преди 18 години и ШЕСТ МЕСЕЦА на 11 септември 2001 година.

Датите разбира се не са избрани случайно, защото онова, което е горе на НЕБЕТО на 11 септември е същото което е и на 11 март !!

БИТКАТА С ТАЗИ "ПАНДЕМИЯ" ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДО ТОГАВА ДОКАТО И ПОСЛЕДНИЯТ ЗАБОЛЯЛ БЪДЕ ИЗЛЕКУВАН.

Естествено света след 11 март 2020 година НЯМА ДА Е СЪЩИЯТ КАКТО ПРЕДИШНИЯ, и либералния модел ще бъде заменен с този на диктатурата, с ограничаване на правата на хората и влизането ни в БИГ БРАДЪР с благородната идея да бъде следен и унищожаван вируса и неговите вирусоносители.

КАК ЩЕ ЗАВЪРШИ ТАЗИ ПРОМЯНА?!

Да не забравяме, че докато Тръмп прожектира този филм изсмукан някъде от Кабалата , от другата страна на океана кредиторита на САЩ - КИТАЙ , ЯПОНИЯ и КОРЕЯ в края на 2019 година се събраха за да решат последващите си действия спрямо техният обезумял длъжник.

Това което ще се случи в средата на този месец свързано с с изплащането на краткосрочните АЦК ще предопредели хода на историята на света и предстоящата битка със света на ДРАКОНА.

В Библията се твърди, че АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ще победи дракона на 08 ноември така както го е направил и СВЕТИ ГЬОРГИ на 6 МАЙ.

НАИСТИНА ЛИ ТАКА ЩЕ СТАНЕ на 06 МАЙ??
БЪДЕЩЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ!!
3
 
4
 
22
преди 3 месеца
Глобализацията затвори магазина, ако още не ви е ясно ше ви стане, нема страшно .... чичо ви Били глобалиста да е мислил преди да бърка там дет не го е учила майка му, туй то ....
3
 
5
 
21
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Номер 1 в класацията Най-Tъп трол копейник, не виждаш ли, че вече никой не ти отговаря?!
4
 
4
 
20
ing5rov до: korn
преди 3 месеца
Какво да се каже за твоите коментари ... на моменти се чудя майтапиш ли се , или наистина си толкова зле .

Още от Анализи
Пътуване по време на пандемия - мисията невъзможна