Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Глобална криза без прецедент

Първата изцяло онлайн среща на МВФ и Световната банка символизира трудностите пред постигането на единство между организациите и правителствата

Глобална криза без прецедент

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) трябва да помогне за спасяването на света от кризата, но преди всичко това тази седмица организацията трябва да реши един ежедневен проблем, причинен от коронавируса: Как да съгласува десетки часови зони? Защото тази година обичайната среща на около 10 000 представители на правителствени представители, централни банкери, експерти и журналисти във Вашингтон ще бъде отменена. Пролетната годишна среща на МВФ и Световната банка за първи път в историята си се провежда изцяло онлайн.

И когато европейските политици сутрин включат осветлението и компютрите си в  домашния си офис, в столицата на САЩ все още ще е тъмна нощ.

Още по темата

Във всичко това може да се види истински символ: международното сътрудничество никога не е било толкова трудно, както в дните на Covid-19. Правителствата затварят граници, забраняват износа, а международната координация  на практика не съществува. Главният икономист на МВФ Гита Гопинат изясни едно нещо в своята видеопресконферентна връзка във вторник: Пандемията засяга целия свят. Според прогнозата на МВФ глобалната икономика ще се свие с три процента през тази година и това все още е най-благосклонният сценарий. Гопинат предупреди, че ако чумата не се овладее през втората половина на годината, икономическият спад може да бъде два пъти по-висок. Доходът на глава от населението ще се свие през тази година в 170 страни по света.

Кризата е тест за МВФ, който трябва да гарантира международната финансова стабилност - и същевременно възможност да докаже на многобройните си критици, че светът все още се нуждае от фонда -  повече от седем десетилетия след основаването му. Повече от 90 държави вече са кандидатствали за спешно финансиране, а ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева сигнализира, че процесът за отпускане няма да бъде толкова критичен, както обикновено. Обичайните кодови думи, като бюджетна дисциплина, усилия за консолидация и устойчивост на дълга, не се чуват тези дни във виртуалните срещи. Напротив: Коронакризата е „наистина екзогенен шок“, който спешно изисква по-високи разходи и дефицити, казва Гопинат. Фондът вече се притече на помощ чрез облекчаване на дълга за 25 бедни страни.

МВФ твърди, че е в интерес на индустриализираните страни не само да преодолеят собствените си проблеми, но и да помогнат на финансово слабите страни. Здравните системи са драматично претрупани в много развиващи се и нововъзникващи страни. Много от тези държави живеят от, сега липсващия, туризъм и нямат финансови резерви. В същото време инвеститорите бягат на тълпи.

Само в рамките на месец инвеститорите са изтеглили около 100 млрд. щатски долара от развиващите се пазари, три пъти повече, отколкото в сравним период по време на финансовата криза през 2008 г. Според оценките на МВФ само развиващите се пазари ще трябва да изплащат или рефинансират заеми за 4,3 трилиона долара до края на годината.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
3
 
4
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
мвп, сзо, сто, сб... дъръ бъръ
аз пък инвестирам в развиващите се икономики, защото вярвам, че само от там може да дойде спасението човешко!
Запада/и точно определен запад) атакува и не спира да атакува развиващите се", а според много наблюдатели той е самия "развиващ се", защото не спира да се занимава със мирни хора и страни, а само им налага диктат и хомот на развитие!
Защо Гейтс и сие не са арестувани и разпитани!?
Този вирус не е ли продължение на годините гонецид и правилно развитие в/у "развиващите се", да се "развиват" "правилно".
От кой да са разпитани и арестувани!?
Не "вика ли крадеца дружте крадеца"?
Аз незная всичко, но има догатки и се виждат определени насоки когато се гледа назад и наред и в дълбочина се виждат неслучайни връзки и съвпадения.
Много хора говореха за нова война, за запазване на световният ред. Други говореха за намаляване на популацията, когато ставаше въпрос за околната среда!
и т.н. и т.н....
2
 
2
 
3
преди 5 месеца
За Кристалината е жътва сега ...
5
 
2
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ще има *** на нули.....
5
 
3
 
1
преди 5 месеца
Ушиване в дългове .

Още от Анализи
Напрежението със САЩ връща публичните компании от Китай у дома