Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Глобалната икономика се нуждае от стабилен растеж в Китай

За да го постигне, правителството в Пекин може отново да използва монетарни и фискални стимули

Глобалната икономика се нуждае от стабилен растеж в Китай

Снимка: Bloomberg

Китай си постави амбициозна цел за растеж в свят, пълен с предизвикателства. Състоянието на глобалната икономика, която все още се бори с последиците от пандемията, зависи от решимостта на Пекин. Приближаването до целта вероятно ще се брои за победа, пише Дениъл Мос за Bloomberg.

Премиерът Ли Къцян каза наскоро, че правителството цели увеличение на брутния вътрешен продукт с около 5,5% тази година. Макар че е това е много по-малко от експанзията от 8,1%, отбелязана през 2021 г., за да се стигне до там, е необходимо да се обърне слабото представяне от края на миналата година. Това също означава преодоляване на силите, които дебнат почти всяка голяма икономика: удар по растежа от руската инвазия в Украйна и по-нататъшен натиск от инфлацията.

На Китай не се налагаше да се бори с потенциално стагфлационната глобална перспектива, откакто икономиката му започна да лети в началото на 90-те години. Часове преди Ли Къцян да изнесе речта си пред Народния конгрес, Международният валутен фонд (МВФ) излезе с мрачна прогноза - атаката на Владимир Путин срещу Украйна и последвалите санкции ще имат „тежко въздействие“ върху световната икономика.

МВФ обикновено е доста предпазлив в своите формулировки, така че този език би трябвало да е тревожен. Коментарите сочат, че Фондът ще намали перспективите си за глобалния растеж следващия месец, когато финансовите министри и централните банкери се съберат на полугодишната му среща във Вашингтон. В последните му прогнози, публикувани през януари, световният ръст се предвиждаше да бъде 4,4%. Числото за Китай бе малко по-високо - 4,8%. Годините, в които страната можеше да расте с пъти над темпа на другите големи икономики, са зад нас.

Китай наистина разполага с познати инструменти, за да постигне целта си: фискални и монетарни стимули. Макар че подобни мерки са точно това, което нормалната икономика би използвала за подпомагане на растежа, Пекин е развил противоречива връзка със стимулите.

Още по темата

Преди пандемията Пекин се опасяваше от прекомерно натрупване на дълг и изглеждаше сравнително доволен да позволи на растежа леко да се забави (до 5%). През по-голямата част от последното десетилетие темпът на разширяване се понижаваше с около половин процентен пункт всяка година. Covid наложи рязка промяна, както направи навсякъде.

Ситуацията през 2021 г. беше по-двусмислена: силно възстановяване от изключително ниска база. Насоките на властите започнаха да се променят в края на годината, тъй като първоначалният подем след локдауните започна да отшумява. Целта за растеж от 5,5% предполага, че известно количество стимули ще бъдат трайни.

Народната банка на Китай вече сви лихвените проценти и понижи сумата, която кредиторите трябва да държат в резерв. Вероятни са още намаления. Многозначително е разминаването с Федералния резерв, който е готов да започне да вдига лихвите този месец.

Съкращенията на лихвите от Пекин обаче едва ли ще бъдат драматични, а Фед подчертава, че ще действа внимателно. Председателят Джером Пауъл неотдавна отхвърли спекулациите за първо повишаване на основната лихва с 0,5 процентни пункта. Разликите може да са по-малки, отколкото предполага господстващото мнение.

Фискалната политика предлага повече пространство за маневриране. Въпреки прогнозираното намаляване на бюджетния дефицит до около 2,8% от БВП (от 3,2% през 2021 г.), правителството ще има възможност да подкрепи растежа. Китай може да черпи от неизползвани средства от миналата година, като повиши разходите през тази.

„Бюджетните цели изглеждат консервативни на повърхността, но оставят значително място за стимул, който може да бъде близо до подкрепата, която бе предоставена през 2020 г., за да смекчи удара от пандемията“, пишат икономистите на Bloomberg Чан Шу и Дейвид Ку.

Амбициите на Китай изискват силна подкрепа. Ли Къцян все пак трябва да получи високи оценки за усилията. През последните няколко години се наблюдава свиване на икономиката - резултат, който някога бил почти немислим - а сега, истинска война в Европа. Независимо от страховете от трайна студена война, глобалната икономика се нуждае от стабилен растеж в Китай. Разрешаване на ситуацията Украйна все още може да бъде вятър в нейните платна. Азия и светът ще се възползват от това.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
САЩ и Европа да се готвят за нова съпротива от Ердоган