IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната работна сила може да изгуби 3,4 трлн. долара доходи през тази година

Броят на безработните в световен мащаб може да се увеличи с 24,7 млн. души при спад на глобалния БВП с 8%

23:26 | 27.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки че все още е невъзможно да се предскаже какъв ще бъде икономическият спад заради пандемията от коронавируса Covid-19 и мерките, които се предприемат за нейното овладяване, става все по-ясно, че данъкът върху световната икономика ще бъде тежък, вероятно по-тежък от този, който видяхме по време на финансовата криза 2007-2009 г., пише онлайн изданието statista.com.

Според предварителна оценка на Международната организация на труда (МОТ) пандемията ще има значителен ефект върху пазарите на труда по света. Безработните се очаква да се увеличат с до 24,7 милиона души в сравнение с базовия сценарий в зависимост от това колко ще се свие глобалната икономическа активност.

Ако приемем 2-процентно намаление на глобалния БВП за 2020 г., МОТ очаква безработните в световен мащаб да се увеличат с 5,3 милиона души, докато спадът на БВП с 4 процента ще доведе до 13 милиона души допълнително увеличение.

В най-лошия сценарий глобалната икономическа активност се нарушава силно, глобалният БВП спада с 8 процента и увеличава глобалната безработица с 24,7 милиона души.

Важно е да се разгледат и последиците от такова рязко увеличение на безработицата по света. Когато хората загубят работата си, те губят своя първичен доход, което се прехвърля като по-ниско потребление на стоки и услуги и по този начин изостря икономическата слабост.

Според изчисленията на МОТ работниците могат да загубят между 860 милиарда и 3,4 трилиона долара доходи от труд само тази година, което вероятно ще удължи негативните ефекти от икономическите прекъсвания и ще направи възстановяването от тази криза още по-трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
вие вярвате ли си поне? щот никой от публиката не ви вярва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още