IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната търговия ще продължи да расте въпреки напрежението между САЩ и Китай

Много икономики от Азиатско-Тихоокеанския регион, Африка и Близкия изток значително са подобрили търговския си потенциал

11:15 | 29.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалната търговия се разширява по-бавно след световната финансова криза през 2008 г., като търговското напрежение между САЩ и Китай създаде нови несигурности. Тези, които се опасяват, че споровете между двата най-големи износителя в света вещаят края на търговията обаче изпускат по-голямата картина. Търговията е ключов двигател на икономическия растеж, така че трябва да я оправим, пише за Financial Times Жозе Виналс, председател на английската банка Standard Chartered.

Рискът от сътресения в световната търговия е реален - и би бил много вреден за глобалната икономика. Но ако погледнем какво става извън оста Китай-САЩ, има добри новини.

Ново проучване на Standard Chartered, Trade20, показва, че широк кръг от икономики в Азиатско-Тихоокеанския регион, Африка и Близкия изток значително са подобрили потенциала си за търговски растеж чрез отваряне на пазарите, диверсифициране на износа, усилване на икономическия динамизъм и укрепване на физическата и цифрова инфраструктура.

Подпомогнати от регионални търговски сделки и политики на либерализиране, няколко членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) - Виетнам, Индонезия и Тайланд - постигат силен напредък в отварянето за търговия, както и Индия. Тъй като веригите за доставки през Китай са застрашени, международните компании вече се диверсифицират към тези икономики, което ги прави по-интересни като инвестиционни възможности, експортни пазари и партньори във веригата на доставки.

Разбира се, по-големите икономики имат най-голям търговски потенциал в абсолютно изражение, но по-малките страни могат да си съперничат с тях по отношение на бързината на прогреса и потенциала за растеж на търговията отнесено към размера им. Кот д'Ивоар, Кения и Оман са във възходяща траектория, напредвайки бързо от сравнително ниска начална точка. По-малките страни, като тези, също биха могли да се възползват от диверсифицирането на веригите за доставки от мултинационалните компании

Дори ако САЩ и Китай успеят да постигнат споразумение за нова търговска сделка - която би донесла огромни ползи - натискът за диверсифицирани вериги за доставки ще продължи. Сблъсквайки се с несигурността, много компании ще искат да се защитят от бъдещи прекъсвания на търговията или нови мита, като произвеждат един и същ продукт в повече от една държава.

Въпреки че това първоначално може да предизвика сътресения и да е по-малко ефективно, то ще направи глобалната търговия по-устойчива в дългосрочен план. По-нататъшен растеж на търговията е възможен независимо какво се случва със САЩ и Китай. Повечето държави осъзнават, че търговията е критичен лост за ускоряване на икономическото развитие, увеличаване на конкуренцията и подобряване на производителността. Моделите на търговията ще продължат да стават все по-сложни и диверсифицирани, тъй като новите пазари се утвърждават - по-специално Индия и икономиките от ASEAN.

Друг положителен знак за глобалната търговия е, че се подписват или са в процес на преговори широка гама от нови споразумения за свободна търговия. ЕС е в преговори за множество търговски сделки и наскоро постигна споразумения с Япония, Виетнам и южноамериканския търговски блок Меркосур. Има и няколко регионални пакта в Азия и Африка. Британия след Brexit също ще се опита да договори нови търговски сделки и ще иска да го направи бързо.

Търговските споразумения подкрепят износа и брутния вътрешен продукт във времето, показват проучвания. По-мащабните регионални търговски сделки увеличават конкурентния натиск в участващите страни, което кара местните предприятия да стават по-ефективни и продуктивни. Освен това те предлагат шанс на държавите да се специализират в най-производителните индустрии.

Истинският въпрос, който трябва да си зададем сега, е как да гарантираме, че свободната търговия се признава като сила за добро. Никога не трябва да забравяме, че безпокойството на избирателите по отношение на глобализацията доведе до нарастващ протекционизъм и въобще до голяма част от враждебността към търговията. Кризата от 2008 г. подчерта неравномерното разпределение на ползите от глобализацията. Настъпилият в резултат на това икономическия спад засегна тежко уязвимото население, като го накара да постави под съмнение достойнствата на имиграцията, свободната търговия и инвестициите.

Несъмнено свободната търговия има огромна сила да носи просперитет по целия свят. Но нарастващият популизъм и текущите търговски спорове ни напомнят, че трябва да работим по-усилено, за да гарантираме, че ползите се усещат възможно най-широко в рамките на държавите. Политическите лидери имат отговорността да прилагат всеобхватни социални и икономически политики, а частните компании трябва да действат отговорно и да инвестират в общностите, които обслужват.

Ако не бъде постигнато търговско споразумение между САЩ и Китай, това ще бъде много жалко и разрушително за глобалната икономика, но тенденцията към увеличаване на световната търговия далеч не е приключила. Тя остава нашата най-добра надежда за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още