Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Глобалните инвеститори продължават да вярват на Wall Street

Стимулите и ваксинацията в САЩ са доста по-напред от Европа

Глобалните инвеститори продължават да вярват на Wall Street

Снимка: Bloomberg

Една отчетлива финансова тенденция се откроява ясно повече от десетилетие: акциите в САЩ са най-доброто място за парите ви, пише Майкъл Макензи за Financial Times.

Доминацията на ослепителни технологични компании и американски мултинационални корпорации доведе до превъзходство на Wall Street спрямо останалия свят. Но тази привлекателност изчезна през последните месеци, тъй като инвеститорите се фокусираха върху силното глобално икономическо възстановяване, което е от полза за по-широк кръг от компании и пазари на акции.

Индексът FTSE All World, изключващ американския S&P 500, се е повишил с 25% от ноември, надвишавайки ръста от 20% на щатския бенчмарк.

„Инвеститорите са много уверени в завръщането на инфлацията през следващите 12 месеца, включително по-нататъшни подобрения в бизнес доверието и корпоративните печалби“, коментира Дейвид Бауърс, управляващ директор на Absolute Strategy Research, след публикуването на последното тримесечно проучване на компанията за разпределянето на активи на глобално ниво.

Още по темата

Продължават да пристигат доказателства oтносно мащаба на разгръщащото се икономическо възстановяване. Последният фискален пакет на Вашингтон накара ОИСР да повиши прогнозата си за растежа на световната икономика до 5,6% през 2021 г. от 4,2% в края на миналата година.

Още по-силен растеж се очаква в САЩ. Наскоро представители на Федералния резерв повишиха средната си прогноза за растежа през 2021 г. до 6,5% от предишната оценка от 4,2%. Председателят на централната банка Джей Пауъл потвърди, че централната банка ще позволи на икономиката да се нагорещи и няма да разглежда затягане на политиката, докато Фед не се убеди, че инфлацията се задържа над 2% и трудовият пазар е много затегнат.

Реакцията на фондовия пазар на коментарите последва неотдавнашната тенденция за ротация на инвестиционното позициониране. S&P 500 първоначално постави нов рекорд и глобалните акции се повишиха, подкрепени от преминаване към икономически чувствителни сектори, които включват енергетика, банково дело, суровини и промишленост.

Технологичните акции се предсавиха по-слабо, тъй като високите им оценки ги направиха по-малко привлекателни с набирането на скорост от глобалното икономическо възстановяване. Нарастващата доходност по 10-годишните ДЦК намалява очакваната стойност на бъдещите парични потоци, особено по-спекулативните начинания, които са пълни с обещания, а не толкова с реални печалби.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
САЩ не трябва да се отдават на протекционизма