IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното затопляне - бомба със закъснител за икономиката

Недостигът на питейна вода, замърсяването на околната среда, манията да постигнем икономически растеж на всяка цена ще ни унищожи, предупреждава анализатор

12:13 | 01.09.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Наводненията, засушаването, ерозията са били пагубни за цели нации, а този цикъл от историята се повтаря. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Наводненията, засушаването, ерозията са били пагубни за цели нации, а този цикъл от историята се повтаря. Снимка: Ройтерс

До 2024 г. недостигът на питейна вода и замърсяването на околната среда ще бъдат най-смъртоносните врагове за САЩ – врагове, дори по-големи и от най-силните шест производителя на петрол, известни като Big Oil, и от заплахите за икономическия растеж.

Свиването на американската икономика вече е налице. Брутният вътрешен продукт (БВП) се очаква да спадне под 1% през този век.

Пол Фарел, колумнист в MarketWatch, в коментар за изданието описва по интересен начин последиците от глобалното затопляне по целия свят, като използва публикации от най-различни медии.

Може ли тази опасна тенденция да бъде спряна? Може би. Какво ще струва това на данъкоплатците ли? 60 трлн. долара. Това изчисляват от списание Scientific American. Наистина лоши новини за всички страни на планетата, които формират глобалния БВП в размер на 70 трлн. долара.

Ройтерс предава, че изследователите са изчислили какви ще бъдат последствията от разработването на находището на метан от 50 гигатона, намиращо се във вечнозамръзналото Източносибирско море. Британският вестник Guardian определя това като „бомба със закъснител за икономиката“, която може да „подкопае световната финансова система“.

Глобалното затопляне: „Повече религия вместо наука?“ или печалби за Big Oil?

Политическите вражди ще се задълбочат. Противниците на Big Oil ще се удвоят. Ernst & Young изчислява, че 20% от неразкритите петролни и газови ресурси също се намират под метановото находище в Арктика. Ето защо Big Oil трябва се бори още по-яростно, за да запаси годишните си печалби от 150 млрд. долара. Тe трябва да бъдат сигурни, че нито един долар от американския БВП от 17 трлн. долара няма да бъде похарчен, за да бъде спряна бомбата.

„Но може би вече е твърде късно да спрем бомбата със закъснител, наречена глобално затопляне“, смята Бил МакКибън от Външното министерство. Big Oil продължава да назначава противници на глобалното затопляне в Конгреса.

В заглавие на сайта на ThinkProgress четем: „Стив Кинг: Вярата в глобалното затопляне е „религия, а не наука“... въпреки че 97% от учените са единодушни, че глобалното затопляне наистина съществува. Кинг е републиканец от щата Айова и наскоро държа реч на събитие, проведено от противниците на глобалното затопляне – организацията Americans for Prosperity, финансирана от братята Кох. Империята Кох е готова на всичко само и само, за да защити интересите си.

Американците, които отричат съществуването на глобалното затопляне... няма да спрат да го правят до следващата глобална катастрофа

„Понякога е трудно да се изправим лице в лице с истината. Когато фактите са тежки, е лесно да им поставим нови рамки или да ги игнорираме“, пише в един от трудовете си за поведенческата икономика относно глобалното затопляне Клив Хамилтън, професор по етика от Австралия. „Хората по света, които са запознати с фактите за глобалното затопляне, са много малко... Същото е и със собствената ни смърт. Всички ние приемаме факта, че ще умрем само тогава, когато смъртта приближава и само тогава оценяване стойността на живота си.“

Да, ние отричаме всичко. Но рано или късно последиците от глобалното затопляне ще бъдат очевадни и ще ни костват много... дори и за братята Кох и капиталистите от Big Oil.

Когато истината почука на вратата, те ще променят мисленето си. Но дотогава вече ще бъде твърде късно за Америка, Маями и Ню Йорк, Нантъкет, Малибу, Силиконовата долина и за всички в Африка, Австралия, Китай, Южна Америка, Океания.

Америка: Крайбрежните градове ще продължават да потъват

Миналата година, след урагана Санди, заглавието в BusinessWeek беше кратко и ясно „Глобалното затопляне, глупако“. Но Америка отново бързо го пренебрегна.

От рубриката на Vanity Fair „From Coast to Toast“ научихме, че две от значимите американски територии водят битка с ерозията. Плажовете на Малибу и Нантъкет биват поглъщани от океана, а заможните жители с имения по бреговете не могат да направят нищо... освен да похарчат стотици милиони долари за нов пясък, подпорни стени или пък било то за други предпазни мерки, с които да спасят скъпоценните си жилища.

В статията си „Goodbye Miami” списание Rolling Stone извади на преден план още водни проблеми: „До края на века покачването на нивата на океаните ще превърне градската среда на страната в своеобразна американска Атлантида. Но несъмнено преди да бъдат покрити изцяло с вода, в градовете ще настъпи тотален хаос.“

Градовете, над които е надвиснала тази опасност, са Ню Йорк, Сан Франциско, Ню Орлиънс, Бостън, Норфолк, Тексас, Тампа и дори Силиконовата долина в Калифорния, която е разположена на ръба на старите диги, които всеки момент могат да се срутят.

Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Проблемът за съжаление, обаче не е само в бабата-отличничка по TV-то, която със своето малоумно откровено самодоволство ни изнасяше лекции колко чисти били дървата и. Няма ли някой да вземе да и обясни на тази жена, че докато не си направи възобновяема климатична инсталация на синетитечен течен водород хич да не се излага по телевизията и да не прави хората на ***.За съжаление има и много други такива 'отличници', като напр. *** от газостанциите и бензиностанциите, които не можело да пълнят пропан-бутан, природен газ, метан или течен водород за битови цели защото им трябвало специален лиценз. А какъв специален лиценз им трябва за да актуализират цените на битовата газ от последните 5 год. ... само защото цената на борсата спада - понеже ако се качваше щяха да актуализират всички цени за не повече от 10 наносекунди.И кой следва да им раздаде лиценз за газ -енергийната мафия на изкопаемите горива?!И кога ще стане това -през следващия мандат ..на галактическата година може би
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: В България, глобалното затопляне ще се изрази в това, че ще почнем да отглеждаме, мандарини, портокали и маслини, което не е лошоАбсолютни глупости.Никой никъде досега не е доказвал как ще изглежда планетата при 450 ppm напр. и какви ще са здравните последици от тази концентрация на CO2 във въздуха ..както и какво ще правим с канцерогенния характер на мъглите, които ще стават все повече и все по-чести ..също и докога хемоглобинът ще е все още в състояние да пренася кислород ..и кога системата ще откаже.И не знам защо ЕС ще ни глобява всички заедно -да глоби ***, които секат незаконно гори и копаят незаконно въглища ...и говорят глупости по телевизията, че били ползвали чисти дърва и чисти въглища (каквото и да означава това).Кметовете не можели нищо да направят -могат и още как. Да глобяват логаритмично всички ***, които горят независимо дали чисти или нечисти въглища. Първа глоба -100 лв., втора -1000 лв., трета 10 000 лв. четвърта 100 000 лв., пета 1 млн и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
dmtk
преди 10 години
Как пък на един от тея анархо-капиталистичеки пазарници не му хрумна, че има Глобално Затопляне, то Е причинено от човека, но ОСНОВНАТА причина е ДЪРЖАВНАТА НАМЕСА в енергетиката и отказа на държавата да защити частната собственост от замърсяването (без СО2) от ТЕЦ-а.Как така на един от тези пазарници не му хрумна, че точно ДЪРЖАВНАТА НАМЕСА в енергетиката е причината да сме отделили два-три пъти повече емисии с държавно гаранираните заеми, държавните монополи, държавно регулираните монополи, данъчните кредити, данъчните облекчения, преките субсидии, държавните ТЕЦове и АЕЦи, насилственото отчуждаване за да мине петролопровода или да изровят въглищата, limited liability, т.е. като *** някой с петрол или АЕЦ-а като гръмне се плаща само до определен лимит, а след това плащат данъкоплатцитеееее, и т.н. и т.н.Как не се намери един да го докаже, че 50-60% от емисиите последните 150 години са причинени от държавната намеса и и ако я спем и ще оправим AGW?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 10 години
В България, глобалното затопляне ще се изрази в това, че ще почнем да отглеждаме, мандарини, портокали и маслини, което не е лошо. Зимата няма да се радваме на -20 а до плюс 10-15 градуса, което никак не е лошо. Летата ще са по-влажни, а зимите без сняг, което си е направо добре. Като нищо и две реколти пшеница ще вадим, което си е много добре. Гърция и Турция ще станат пустинни и ще купуват вода от нас, което е много-много добре.За жалост обаче глобалното затопляне, ще ни подмине, щото редица учени изтикани днес в страни прогнозират глобално захлаждане! http://***.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0/1054-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
1_9_7_8
преди 10 години
Този не работи - http://vimeo.com/16335777 Ето тук същият филм - http://vbox7.com/play:97ab9b00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
1_9_7_8
преди 10 години
http://vimeo.com/16335777http://vbox7.com/play:158be130http://vbox7.com/play:m3b679838cИМА ЗА КАКВО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Това че с климатичните промени се спекулира за печалба, не ги отменя. Това че природата е много по-всеобхватна и силна от един отделен биологичен вид не означава, че сме съвсем безсилни. Човешката дейност не е в основата на земните цикли, но съществено влияе, подобно на катализатор, на отделни процеси. Човешкият вид е приспособен към определена среда. Оцелял е през ледникови епохи, както и през горещите цикли, но в такава именно среда - растителни и животински видове, чиста вода, много по-ниски нива на прах и химикали.... Променяйки съществено средата, независимо от горещото или студено време, удряме срещу себе си на първо място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
Ironhorse
преди 10 години
Глобално затопляне е имало много пъти на Земята и то е предшестник на Ледена епоха.За незнаещите на всеки 100 хил. години ледникова епоха се падат 10 хил. топъл период.Да се запитат спорещите :Защо Гренладия (Зелена земя) са я кръстили викингите ?!Ние сме нищожни спрямо Природата, и тези брътвежи за кризи, катастрофи и подобни са за ***, които обичат "да ги страхуват" за да не могат да вдигнат глава, грешка, носа от чинията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 2
Ironhorse
преди 10 години
Глобално затопляне е имало много пъти на Земята и то е предшестник на Ледена епоха.За незнаещите на всеки 100 хил. години ледникова епоха се падат 10 хил. топъл период.Да се запитат спорещите :Защо Гренладия (Зелена земя) са я кръстили викингите ?!Ние сме нищожни спрямо Природата, и тези брътвежи за кризи, катастрофи и подобни са за ***, които обичат "да ги страхуват" за да не могат да вдигнат глава, грешка, носа от чинията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 6
Людени
преди 10 години
Jay, глобалното затопляне е ФАКТ !И при това е "глобално" - т.е. на отделни места климатът може да е станал по-студен, но като цяло аномалиите се увеличават .... и ще го правят.Ледените проби от Антарктида показват, че такива високи нива на СО2 не е имало през последните 400 хил. години - ФАКТ! ;-]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още