IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след Ибисагейт: Щрахе не показва и искрица покаяние

Икономическият срив и рекордната безработица в алпийската република могат да бъдат идеална среда за завръщането на 50-годишния политик

08:30 | 12.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FLORIAN WIESER</em></p>

Снимка: EPA/FLORIAN WIESER

Точно Хайнц-Кристиян Щрахе от всички други австрийци иска да бъде „пазителят на конституцията“. „Ние ще се погрижим сегашните силни в тази страна да не отидат твърде далеч“. Една година след аферата в Ибиса, някогашният водещ десен популист в Австрия се вижда начело на това, което нарича ново гражданско движение и вижда шанс за успех в причинената от коронавируса криза.

Икономическият срив и рекордната безработица в алпийската република могат да бъдат идеална среда за 50-годишния политик, за да осъществи изненадващо завръщане по време на изборите във Виена през октомври.

„Точно както десните популисти привличат губещите в модернизацията със себе си, това може да се случи и с особено лошо засегнатите губещи от коронакризата“, казва пред германския икономически всекидневник Handelsblatt политологът Петeр Филцмайер. Завръщането на Щрахе под знака на наблюдател и пазител обаче е забележително.

Бившият вицеканцлер сам увреди зрелищно доверието на гражданите в отговорното използване на властта от страна на политиците. На 17 май 2019 г. Spiegel и Süddeutsche Zeitung публикуват видеоклип от испанския остров Ибиса. Многоминутен видеоклип с много часове тайно заснет материал, който показва тогавашния шеф на Австрийска партия на свободата (FPÖ) в съдбовен разговор през лятото на 2017 година.

В замяна на дарения на партията той изглежда обещава на предполагаема племенница на руски олигарх правителствена поръчка. А недолюбвани от руснаците редактори на влиятелния таблоид Kronen Zeitung също трябваше да бъдат уволнени.

При тези обстоятелства високият резултат на FPÖ на изборите ще е сигурен, казва Щрахе във видеото. И до днес той отхвърля изказванията си с признанието, че е бил просто „напълно пиян“. Все още не е ясно как е бил заснет видеоклипът.

Австрийският президент Александър ван дер Белен опита да ограничи щетите, след като видеото от Ибиса стана публично: „Ние не сме такива. Австрия просто не е такава”, каза той. Клипът предизвика политически тремор. С думите „Достатъчното е достатъчно" канцлерът и лидер на Австрийската народна партия ÖVP Себастиан Курц сложи край на съюза на консерваторите и десните популисти, който управляваше 18 месеца.

Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
vzhekoff
преди 3 години
"Кооперативно село" отново ни занимава с претоплени манджи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още