Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Goldman Sachs: Най-големият риск е продължително задържане на инфлацията

Висока инфлация по-дълго време, придружена с по-слаб растеж, може да е опасна, казва Питър Опенхаймер от американската инвестиционна банка

Goldman Sachs: Най-големият риск е продължително задържане на инфлацията

Питър Опенхаймер. Снимка: Goldman Sachs

Глобалната икономика се възстановява от изключително дълбоката и необичайна рецесия, въпреки че се появяват се все повече предупредителни сигнали, свързани със затрудненията във веригите на доставките, растящите цени и силно задлъжнелите държави. Това твърди в интервю за германския Die Zeit Питър Опенхаймер, главен стратег на Goldman Sachs за глобалните акции и ръководител на поделението за икономиката на Европа.

„Преживяхме изключително необичаен и тежък икономически шок. Икономическата ситуация е наистина уникална. Имаше шестпроцентен спад в икономическото производство в еврозоната през 2020 г., най-дълбоката рецесия от много десетилетия насам", припомня Опенхаймер, който работи за инвестиционната банка в Лондон от близо 20 години. Той обаче припомня и „силното възстановяване“ благодарение на много ефективните ваксини, допълнени от големи правителствени програми за стимулиране и хлабавата парична политика от централните банки, които стимулират растежа. По думите му обаче процесът на възстановяване все още не е приключил.

Още по темата

„Високата инфлация може да продължи по-дълго, отколкото смятат централните банки. Поне от това се опасяват финансовите пазари. В същото време икономическият растеж може да отслабне. Това би било проблематична констелация, тъй като тогава централните банки няма да могат лесно да повишават лихвените проценти, за да се противопоставят на нарастващите цени“, казва финансистът.

Запитан дали не живеем в среда, подобна на тази от петролната криза от 70-те години, Опенхаймер пояснява, че по това време е имало ускоряваща се инфлация и покачващи се лихвени проценти едновременно. „Това беше трудна икономическа ситуация, тъй като високите цени на суровините генерираха инфлацията. И това се случва в момента. Но е относително малко вероятно да се окажем в същата ситуация, както тогава. Лихвените проценти сега са по-ниски от всякога. Ако централните банки ги увеличат отново много бавно, това няма да има толкова голямо въздействие, колкото имаше тогава“, успокоява финансистът.

По думите му ниските или дори отрицателни все още лихви вливат излишния капитал на фондовия пазар, което стимулира предпазващите от инфлацията инвестиции, например в акции, суровини, недвижими имоти или инфраструктура. И според него това не е изкуствен ръст, а реално икономическо съживяване. „Ако погледнете само най-важните европейски компании, печалбите им продължават да растат с около 60 процента през 2021 г. Разбира се, изходящото ниво беше ниско, защото много компании загубиха пари по време на кризата. Но печалбите растат и се очаква това да продължи и през 2022 г. макар и с по-бавни темпове от миналата година“.

Европейската централна банка не бърза да повишава лихвените проценти, а други централни банки също предполагат, че проблемите във веригите за доставки скоро ще се разрешат и че натискът върху цените отново ще намалее, казва още Опенхаймер.

„Централните банки очакват покачването на инфлацията да е временно. Те не искат да забавят икономическото възстановяване чрез твърде бързо повишаване на лихвите. Когато това повишаване започне, то ще е бавно и внимателно“, пояснява още финансистът. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
abdul до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
мии.. не си жаден.
1
 
4
 
2
Dr. Vatnikov до: abdul
преди 1 месец
Няма профилна снимка
На главите пълни с вакуум как да ви го обясни човека? Казва ти ако си жаден, пий вода да не умреш, ама то си дрънка "рекет" било.
3
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Лихвите зависят от възстановяването, то от растежа, а той от ваксинирането. Т.е. ваксинирайте се бързо, за да се вдигат бавно лихвите.. щото ако не се ваксинирате бързо, възстановяването ще е бавно, също и растежа и от там инфлацията ще е по-бърза, затова и вдигането на лихвите ще е по-бързо и ще отидем в ситуация ала '70.Това иска да каже човека.. а това си е рекет.Виждайки, колко синтетична е тази криза с ковид и възстановяването и, ситуация ала '70те, та дори и ала '30те изглежда предрешена.

Още от Анализи
Пазарът на американски ДЦК трябва да влезе в модерната епоха