Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Goldman: Златото навлиза в мечи пазар

Анализаторите на банката ревизираха надолу и прогнозата си за следващите 12 месеца - от 1800 на 1550 долара за тройунция

Goldman: Златото навлиза в мечи пазар

Снимка: Ройтерс

Златото вероятно навлиза в мечи пазар на фона на все по-осезателното възстановяване в САЩ и колапса на златните борсово търгувани продукти (ETP), съобщава Bloomberg, цитирайки Goldman Sachs Group Inc.

Банката понижи тримесечната си прогноза до 1615 долара за тройунция от 1825 долара за тройунция. Анализаторите на Goldman ревизираха надолу и прогнозата си за следващите 6 и 12 месеца до 1600 долара и 1550 долара съответно от 1805 долара и 1800 долара.

Goldman се отказа и от хипотезата, че инвестициите в борсово търгувани продукти през 2013 г. ще нараснат, посочват Дамиен Коурвалин и Джефри Кюри в доклад на банката, публикуван на 25 февруари.

От началото на годината златото поевтиня с 5% на фона на все по-оптимистичните макроикономически данни, повишаването на индексите на фондовите пазари  и по-голямата гъвкавост на програмата за вливане на ликвидност на Федералния резерв (Фед).

Неизбежният край на бичия пазар при златото, продължил през последните 12 години, започна, изтъкват анализатори на Credit Suisse Group AG в публикувано на 21 февруари изследване. Те очакват, че инвестициите в златни ETP ще се понижат до най-ниското си ниво от  от януари 2011 г.

„Обратът на глобалния цикъл при златото вероятно вече е започнал“, пишат анализаторите на Goldman, след като предрекоха края на бичия пазар при златото в писмо до инвеститорите от 5-ти декември. „Колапсът на борсово търгуваните фондове (ETF), който наблюдаваме, е в рязък контраст с нашата хипотеза, че ETF инвестициите са подкрепени от по-дългосрочни стратегии и не се влияят от търговията в краткосрочен план“.

Още по темата

Златото с доставка през април се търгуваше при 1592,8 долара за тройунция тази сутрин в Сингапур и вероятно ще приключи 5-ти пореден месец със спад – най-слабото представяне от 1997 г. Вчера инвестициите в ETF се свиха до 5 месечно дъно от 2536 метрични тона. От началото на месеца този спад достига 2,9%.

През изминалото тримесечие милиардерите Джордж Сорос и Луис Мур Бейкън съкратиха дяловете си в ETP, докато Джон Полсън запази позициите си без промяна. На 20 декември глобалните инвестиции в златните борсово търгувани продукти достигнаха рекордните 2632,5 метрични тона.

На 21 февруари златните фючърси се понижиха до 1554 долара, най-ниското ниво от 29 юни, след като стенограмата от срещата на Федералния резерв през януари разкри дебат сред централните банкери за темпа на програмата за изкупуване на облигации.

„Според нашите икономисти несигурността около програмата за вливане на ликвидност е чувствителна“, се казва в доклада на Goldman. „Ние вярваме, че през последните няколко месеца е налице промяна и че привлекателността на златото рязко намалява“.

Много от причините да запазим авоарите си в злато все пак остават, коментират анализатори на Morgan Stanley в писмо до инвеститори от вчера. Те цитират обезценяването на валутите и очакванията за ръст на инфлацията.

През януари Русия и Казахстан разшириха златните си резерви за четвърти пореден месец, разкриват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Централните банки ще са сред основните купувачи на злато през 2013 г., след като миналата година те увеличиха инвестициите си в благородния метал с 17% до 534,6 тона – най-високото ниво от 1964 г., разкриват данни на World Gold Council.

По статията работиха: Георги Стоянов, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
2
 
15
преди 8 години
0
 
2
 
14
преди 8 години
0
 
2
 
13
преди 8 години
0
 
2
 
12
преди 8 години
0
 
2
 
11
преди 8 години

Още от Анализи
Европа затваря газови находища на фона на рекордни цени