Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Големите замърсители още не се активират в борбата с климатичните промени

Дори и ЕС с всичките му зелени заявки не предприема достатъчно мерки за изпълнение на Парижкото споразумение, смятат еколози

Големите замърсители още не се активират в борбата с климатичните промени

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки всички предупреждения на учените държавите, които емитират най-много вредни емисии, още не предприемат необходимите стъпки, сочи анализ на организацията Climate Action Tracker. След редица срещи, посветени на климата в първата половина на годината, еколозите са очаквали по-голяма ангажираност и придържане към целта за недопускане на глобалното повишение на температурите с повече от 1,5°С през това столетие.

Но реално само Гамбия е направила нужните заявки. Недостатъчни са заложените цели дори и на ЕС, въпреки че общността открито заявява своите лидерски амбиции по отношение на климата.

Източник: САТ

Организацията анализира действията на 37 държави на базата на няколко фактора, включително и поставени цели, финансиране на проекти за намаляване на климатичните промени, употребата на земите и горското стопанство и други. Заключението е, че единствено Гамбия е взела мерки, които ще ѝ позволят да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение.

Още по темата

Водещите световни икономики САЩ, Германия и ЕС, са актуализирали съществено своите цели, макар че мерките им се описват все още като недостатъчни. Великобритания също има реалистични национални мерки, но пък международната политика на Лондон не отговаря на ангажиментите.

Като цяло 3/4 от държавите в този списък са доста далеч от нужните климатични действия. Най-големите притеснения на еколозите са свързани с Австралия, Бразилия, Индонезия, Нова Зеландия, Русия, Сингапур, Швейцария и Виетнам. Те нямат никакви амбиции и въобще не са работили по своите цели до 2030 година - предвидените действия са същите, каквито са били представени през 2015 година.

Еколозите предупреждават още и за продължаващата употреба на въглища в Индия и Китай, както и фактът, че водещи икономики в Азия, като например Япония и Южна Корея още планират използването на изкопаеми горива.

Природният газ погрешно се смята за "мостова" технология, която да подпомогне зелената трансформация, посочват още експертите от CAT. Газът е изкопаемо гориво и дори да е източник за производството на водород, смятан за горивото на бъдещето, все още е източник на въглероден диоксид и е несъвместим с целите за нулеви емисии.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
2
 
14
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Оох, горкото жуже, гладни бунтове сънува в Европа...виж си полуродината, че с тия заплатки по-ниски вече и от Албания, да не се налага САЩ отново да праща помощи. Отново.
1
 
1
 
13
evlogi до: evlogi
преди 3 седмици
Опс, грешка, тва трябваше да е отговор до колегата зелка на коментар номер едно.
1
 
1
 
12
evlogi до: Императорът
преди 3 седмици
Пък аз кви мощни парникови газове отделям понякога...Дано не ме усетят от Climate Action Tracker...
0
 
2
 
11
korn до: alphaomega
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Вече го измислиха-ковид. Не е случайно че за първи път в историята всички държави по света решиха да участват в тази инициатива. Но не е лесно, консуматорството идва от алчноста, а тя не е измислена от американците-това си човешката природа.
1
 
1
 
10
zelka007 до: xapoznai
преди 3 седмици
може да се втечнява , но е енергоемко доста ... сгъстяват го 200 бара , 500 бара , гледам че по литературата и за 700 бара пишат ... ми то тука из форума се надприказвахте за електричките , ама сега ако застанеш на оживено кръстовище в София , за 15мин поне 3-4 ще видиш . надприказвахте се и за електрическите автобуси , ама и тях си ги има , че и още ще купуват ... надприказвахте се и за фотоволтаиците , ама в момента можеш да си вземеш система за под 10 бона и една къща напълно да се изключи от мрежата , че след 8-10 години даже и ще се изплати и ще си я ползваш със здраве още 15 годинки ... с горивните клетки ще бъде същото , с електролизерите вече става . водородът като цяло няма да се разкарва напред-назад толкова много . ще си го добиваш и съхраняваш на място , но с по-ниско налягане ... а и все още не са включили въглеродни квоти за течните горива , скоро и това ще се случи ...

Още от Анализи
ЕС може да преглътне горчив хап, за да прекрати търговската война на Тръмп