Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Голяма част от икономиката на САЩ продължава да работи в авариен режим

Някои представители на бизнеса се борят да оцелеят, докато други се опитват да отговорят на внезапния ръст на търсенето в редица области

Голяма част от икономиката на САЩ продължава да работи в авариен режим

Снимка: Bloomberg

Боклукчийските камиони все още кръстосват улиците. Полицаите са на своите постове. Куриерите продължават да доставят пратки. Застрахователните агенти работят от вкъщи.

Изглежда, че коронавирусната криза е поставила цялата икономика на САЩ в авариен режим. Двадесет и шест милиона души са подали заявления за обезщетение при безработица само в рамките на месец, като милиони други вероятно чакат на онлайн опашки в претоварените държавни системи заради липсата на работа, пише Ройтерс.

Към февруари броят на работните места в САЩ възлизаше на повече от 152 милиона. Изплащат се заплати на десетки милиони държавни работници, медицински, комунални и други служители, за които се смята, че вършат основна работа; армия от служители, работещи от вкъщи; дори готвачи, които готвят храна за нуждаещите се. За приблизително 42 милиона пенсионери и още милиони хора с увреждания месечните плащания за социално осигуряване продължават. 

Още по темата

Анализаторите очакват до края на годината да бъдат заличени между 2 трилиона до 5 трилиона долара от американския БВП. В тази икономика за близо 22 трилиона долара основите за постепенното възстановяване се поставят от щатските власти.

Въпреки че са описани като „блокиране“, препоръчаните или въведени ограничения в САЩ също толкова често представляват „пренареждане“. За десетки милиони американци работата се премества от офиса в дома и преминава онлайн.

За някои компании пандемията може да очертае една наистина мрачна година.

Базираният в Охайо специализиран производител на химикали Lubrizol Corp, собственост на Berkshire Hathaway Corp на Уорън Бъфет, избегна съкращенията на своите 4700 служителя в САЩ и продължава да бълва продукти, например желиращият агент, използван за направата на дезинфектанта за ръце. "Утроихме производството на този материал", казва главният изпълнителен директор Ерик Шнур пред Ройтерс.

Наскоро Procter & Gamble Co и Kimberly-Clark Corp отчетоха най-силния ръст на приходите от продажби при търсенето на почистващи и лични хигиенни продукти, за което свидетелстват празните рафтовете в магазините, на които преди е имало тоалетна хартия.

Софтуерният производител Citrix Systems Inc, позволяващ на милиони хора да работят от вкъщи, отчете рекордни приходи от продажби през първото тримесечие.

Нищо от това не може обаче да омаловажи потресаващия удар, който пандемията нанася на американската икономика. САЩ, разбира се, няма да процъфтяват на базата на видеоконференции и тоалетна хартия, а обхватът на спада е безпрецедентен. Може да се влоши, ако вирусът не бъде овладян скоро или не бъде разработена ефикасна ваксина.

Междувременно малките предприемачи и онези хора, които са освободени от работа, зависят от онези трилион долара, заделен като държавна помощ.

Дори ако здравната криза отмине скоро и последва рязък икономически отскок, може да се стигне до трайна структурна промяна - независимо от вида на наличните работни места, навиците за пътуване и хранене на потребителите или външния вид на главната улица, ако малките предприятия се сринат.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Панацея ли е Модерната парична теория?