IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Продажбите на оръжия растат за първи път от пет години

Западните компании доминират в световните продажби на оръжие

15:48 | 11.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международните производители на отбранителна техника отново продават повече оръжия. Както обяви базираният в Стокхолм Международен институт за изследване на мира (Sipri), продажбите на оръжия и военни услуги отново растат за първи път от 2010 г. насам. Продажбите на военно оборудване и услуги от 100-те най-големи оръжейни компании в света са се увеличили с 1,9% през 2016 г., достигайки обема от 374,8 млрд. долара, съобщи Sipri, цитиран от DPA. Спрямо 2002 г. това е повишение от цели 38%.

Според анализа работещите в областта на отбраната американски и западноевропейски компании запазват господстващата си позиция.

От 100 международни оръжейни компании 63 са базирани в САЩ и Западна Европа. Те представляват над 82% от световните продажби за 2016 г., като данните са подобни на тези от 2015 г.

Лидер в САЩ и в света като цяло е най-големият отбранителен концерн Lockheed Martin. Компанията със седалище в Мериленд е повишила продажбите си с 10,7 на сто. „Значителният ръст“ е в резултат преди всичко от покупката на производителя на хеликоптери Sikorsky в края на 2015 г. и по-високи продажби на изтребителите F-35.

Американският конкурент Boeing е втори с продажби за 29,5 млрд. долара.

Американските и западните компании доминират в списъка, съставлявайки 63 от 100-те най-големи производителя, и заедно генерират 82,4% от общите продажби за 2016 г. Десетте най-големи производители на оръжие в САЩ и Западна Европа представляват половината от световните продажби за 2016 г.

Сумата от продажбите на американските компании възлиза на 217,2 млрд. долара - ръст от 4 процента спрямо предходната година. Продажбите на базиранитe в Западна Европа компании "са стабилни". Според института те възлизат на общо 91,6 млрд. долара. 



Осемте британски компании в списъка на 100-те на Sipri бележат годишно увеличение на продажбите от близо 10 процента, а шестте френски фирми - лек спад (0,8 на сто), който институтът отдава на забавяне в доставките на изтребители.

Според анализа 12 компании са се борили за 10-те челни места в последните 15 години.

Руските оръжейни фирми представляват 7,1% от общите продажби. Руската компания с най-големи продажби е "Обединена авиостроителна корпорация" със сделки за 5,2 млрд. долара. Тя се нарежда 13-та в списъка, изкачвайки се с четири позиции от 2015 г. Продажбите на десетте руски компании в списъка възлизат на общо 26,6 млрд. долара. Увеличението от 3,8 процента е малко по-слабо, отколкото в предишните години, вероятно поради по-ниските цени на петрола и газа, предполага стикхолмският институт.

Южнокорейските оръжейни компании обаче отчитат значителен скок в продажбите - 20 процента - в сравнение с 2015 г. В "Топ 100" на Sipri влизат седем южнокорейски фирми, а страната все повече се ориентира към собствено производство за задоволяване на търсенето си, коментира анализаторът Симон Веземан. Поради липса на официални данни в класацията не влизат китайски производители. 

Най-големи пазари за износителите на оръжия от САЩ

Infographic: The USA's Biggest Arms Export Partners | Statista You will find more statistics at Statista

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 6 години
По интересното е къде отиват тези пушкала и на какво се дължи повишенототърсене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още