Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Графика на деня: Войната застрашава световната продоволствена сигурност

Общо над 800 млн. души по света са изправени пред глад, а 44 млн. души в 38 държави са на ръба на глада

Графика на деня: Войната застрашава световната продоволствена сигурност

Снимка: Bloomberg LP

Повече от шест седмици след инвазията на Русия в Украйна не се вижда краят на конфликта, който разтърси света до самата му същност.

Още по темата

Освен огромните страдания, причинени от руската агресия в Украйна, войната има и сериозни последици за целия свят, особено за продоволствената сигурност. Така например ръководителят на Световната продоволствена програма на ООН Дейвид Бийзли наскоро предупреди, че войната създава продоволствена криза, „надхвърляща всичко, което сме виждали от Втората световна война насам". По думите му случващото се там води до рязко повишаване на цените на храните и евентуален недостиг в много страни, които разчитат на износа от Русия или Украйна.

 

 

Както се вижда от графиката, базирана на данни от Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), Украйна и Русия са основни производители на пшеница, ечемик и царевица, на които се пада среден (общ) дял от съответно 27%, 23% и 15% от световния износ между 2016 и 2020 г. Дори самата Световна програма по прехраната получава 50% от доставките си на зърно от района на Украйна и Русия и сега е изправена пред драматично увеличение на разходите в усилията си за борба с продоволствените кризи по света.

„Това е катастрофа на върха на катастрофата", заяви Бийзли, визирайки опустошителния ефект, който пандемията от Covid-19 предизвика. По данни на организацията на ООН броят на хората, изправени пред остра продоволствена несигурност, е скочил от 135 млн. на 276 млн. души от 2019 г. насам. А тези данни дори не отчитат конфликта в Украйна. Общо над 800 млн. души по света са изправени пред глад, а 44 млн. души в 38 държави са на ръба на глада, показват данни на ФАО.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
МАЕ: Ядрената енергетика има съществена роля в енергийния преход