Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Гражданите на ЕС са оптимисти, но не и за собствените си страни

Повече от половината от хората в страните от ЕС са оптимисти за собственото си бъдеще, но гледат по-малко позитивно на бъдещето на своята страна

Гражданите на ЕС са оптимисти, но не и за собствените си страни

 

Снимка: unsplash.com

Мнозинството от хората в Европейския съюз оценяват положително личното си бъдеще, но перспективите на страната си - отрицателно. Това е резултатът от проучването „Das Optimismus-Paradox“ („Парадоксът на оптимизма“, което бе представено от германската фондация Bertelsmann в петък. Според него 58 процента от хората във всички 27 държави от ЕС са уверени в собственото си бъдеще. Това обаче не се отнася за родината им.

„Този парадокс за оптимизма важи - макар и в различна степен - за всички държави членки на ЕС“, се казва в изявление на фондацията. Авторите пишат, че човешката склонност да се доверяваме повече на собствените си сили, отколкото на обществото, има политически ефекти, които могат ясно да се наблюдават, особено по време на пандемията на коронавируса. Тази разлика между песимистичния възглед за обществото и оптимизма за собствения живот може да се тълкува по следния начин: значителните опасения на голям брой хора биха могли да се дължат на факта, че многобройни процеси извън ежедневието им и хоризонтите на опита им се струват изключително сложни и не вярват, че могат да им повлияят по какъвто и да е начин, пишат авторите.

Данните са от проучване от декември 2019 г., за което са интервюирани повече от 12 000 граждани на ЕС. Налице са представителни резултати от анкети за ЕС като цяло, както и за седемте държави членки Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша и Испания. Авторите смятат, че сегашната ситуация около пандемията би могла да засили негативните настроения. Дори гражданите да са доволни от кризисния мениджмънт на техните правителства, социалният песимизъм вероятно ще се увеличи на фона на икономическите последици от кризата.

Общо 58 процента от анкетираните в ЕС 27 са оптимисти за личното си бъдеще, докато 42 процента са песимистично настроени. От друга страна, 42 процента са оптимистично настроени към бъдещето на страната си, докато 58 процента са песимистични в отношение на това.

Още по темата

Има забележителни разлики между отделните държави. Франция и Италия имат най-висок дял от анкетираните, които гледат на личното си бъдеще, както и на бъдещето на своята страна, песимистично. 61 процента от анкетираните във Франция са песимистично настроени към личните си бъдещи перспективи, а 69 процента са песимистични по отношение на бъдещето на своята страна. В Италия има подобни резултати. 56 процента от италианските респонденти гледат песимистично на личния си живот, 72 процента са песимистично настроени към бъдещето на своята страна. Респондентите в Белгия са оптимистични и песимистични по отношение на собственото си бъдеще, но песимизмът надвишава по отношение на бъдещето на страната им (58 процента). В Германия, Холандия, Полша и Испания явно мнозинството от хората са оптимистично настроени към личния си живот. Респондентите обаче са значително по-загрижени за бъдещето на своите държави. Най-голямата липса на оптимизъм е очевидна в Германия и Испания.

По отношение на различните поколения се установява, че по-младите хора са по-оптимистични по отношение на личния си живот от по-възрастните си сънародници, но също така гледат с песимизъм към бъдещето на своята страна.

Ако се разгледат резултатите по различни социални и демографски групи, най-голямата липса на оптимизъм е очевидна сред хората с високо ниво на образование и сред жените. 62 процента от тези с високо ниво на образование са оптимистично настроени към личното си бъдеще, докато едва 44 процента от тази група са оптимисти за бъдещето на своята страна. При жените 55 процента от анкетираните са оптимистично настроени към личния си живот, докато само 38 процента са оптимисти за социалното развитие.

Ако разбием данните от проучванията според партийните предпочитания на анкетираните, се разкрива интересен модел: привържениците на десни популистки партии са по-песимистични от съвкупността на електората в съответната държава членка - както по отношение на личното им бъдеще, така и по отношение на бъдещето на страната им. Единственото изключение е Полша, където привържениците на новосъздадената социално-либерална партия "Wiosna" изразяват в най-голяма степен песимизъм по отношение на личното си бъдеще и бъдещето на своята страна.

Цялото изследване може да намерите тук на немски език!

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Възможен ли е пазарният тайминг?