Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Грешката на Джон Кери – управителят на легендарния Pioneer Fund

Той игнорира твърде дълго технологичните акции, а от това пострада фондът

Грешката на Джон Кери – управителят на легендарния Pioneer Fund

Снимка: FONDS professionell

Той работи в областта на финансите повече от четири десетилетия: Джон Кери. Американецът все още се грижи за фондовете – дори на 70-годишна възраст.

В предишните десетилетия неговият флагман Pioneer Fund имаше легендарна репутация за американските акции, но междувременно сиянието помръква.

Фондът, който сега е част от френския мениджър на активи Amundi Asset Management, не предоставя добра доходност и загуби много капитал въпреки дългия бум на фондовите борси. „В края на хилядолетието той разполагаше с приблизително 9 млрд. долара, днес сумата е около 5,5 милиарда долара“, признава Кери.

Още по темата

Паричните потоци от разочарованите инвеститори също играят роля за това. Вариант на фонда се предлага в Германия и управлява около 1,8 милиарда евро.

Става дума за един от най-старите фондове в света въобще. Той е лансиран през 20-те години на миналия век от американския мениджър на активи Pioneer Investments в САЩ. Фондът предлагаше инвестиции в стойност, т.е. закупуване на акции на ниско оценени дружества.

Продуктът се радваше дълго време на добро търсене в Германия. Това бе свързано с пионерската му роля: Pioneer Investments беше първата компания за управление на активи от САЩ, която предлага своите продукти в Германия.

Това се случи в ерата на фестивала в Уудсток в края на 60-те години. Когато френският мениджър на активи Amundi погълна Pioneer преди три години, възвръщаемостта вече не бе толкова изключителна.

Според Scope Analysis фондът постигна по-ниска възвръщаемост от референтния индекс за американските акции през различни периоди. Той обаче се справя по-добре от много други мениджъри на фондове, които също инвестират в американски акции.

Например за последните дванадесет месеца Pioneer отчете 18,5 процента ръст, всички американски фондове за акции отчетоха с един процент по-малко, а сравнителният индекс постигна два процентни пункта повече.

Кери се бори с факта, че така наречените инвестиции в стойност са извън мода от края на финансовата криза – иначе казано: от около единадесет години. Сега модерни са акциите на  компаниите от високотехнологичните сектори.

Така че и фондът реагира: „Днес търсим компании с потенциал за растеж“. Най-големите позиции включват акции от Apple, Microsoft, Alphabet и Google.

Самият Кери признава за някои слабости. „Преди няколко години докарахме друг мениджър в борда, за да купува повече технологични акции, за да подобрим производителността - колебаех се там“, казва той.

Новият мъж се казва Джеф Крипке и контролира ежедневния бизнес. Ветеранът Кери подчертава: „Ако искахме да сме в крак с индекс като S&P 500, тогава такъв обрат беше просто необходим".

Независимо от това, само една пета от капитала на фонда понастоящем се инвестира в технологични акции. Същевременно много индекси, като S&P 500, се представят по-добре от Pioneer Fund.

Независимите наблюдатели гледат на това като на истинско предизвикателство. Индексните продукти са доминиращи на широкия пазар на акции в САЩ, казва пред Handelsblatt Али Масару, анализатор от Morningstar. „На такъв добре анализиран и ефективен пазар активно управляваните фондове се затрудняват да получат повече възвращаемост. Pioneer Fund е добър пример за това“, казва още той.

Двата най-големи американски индексни фонда, следящи S&P 500 - Vanguard и Blackrock, които също се предлагат в Германия, генерират по-висока доходност и вече са набрали около 60 милиарда евро.

Анализаторът Щефан Шрьодл от Fonds Consult в Мюнхен забелязва още една промяна във Pioneer Fund. За разлика от предишните десетилетия, мениджърите са се осмелили да концентрират залози. „В миналото имаше средно 130 акции във фонда, днес има около 50", посочва той. Така темата за устойчивостта се превръща в друг фактор.

„Като цяло това дава на Amundi по-добър обществен имидж, пасва по добре на днешния ден“, смята Шрьодл.

Според Кери всеки инвеститор в подценени акции обикновено обича да разглежда секторите на потребителските стоки, здравеопазването и комуналните услуги. Днес те се оказват доста скъпи след силните повишения на курсовете.

„Ето защо се интересувам повече от сферата на промишлеността, суровините, цикличните потребителски стоки и някои банки", казва той. Въпреки че тези стойности са податливи на икономически спад, те са по-евтини от акциите от другите групи. Там съотношението цена/печалба е само наполовина по-високо.

Политиката също оказва влияние. „Геополитическите рискове се увеличават, например в Близкия изток, където акцентът е върху доставките на петрол", казва Кери. „Иран, разбира се, е проблем, но ние също следим Северна Корея, търговията с Китай, Brexit и ситуацията във Венецуела“, допълва той.

Кери е предпазлив за икономиката. „Корпоративните отчети за последното тримесечие бяха добри, но само защото очакванията бяха толкова ниски - малко съм притеснен“, казва той.

Борсовият ветеран обаче смята, че възстановяването на акциите не e приключило след 11 години. „Това може да продължи така още десет дни, но може да продължи и още десет години“, посочва той.

Кери си спомня за един коментар на  Барак Обама. Бившият американски президент се изказа само веднъж за пазарите - в началото на бичата атака през пролетта на 2009 г.

Кери може да разкаже за много такива епизоди от борсовата история. Може би е така, защото е следвал история. Във всеки случай той вече влезе в историята по една причина: Pioneer Fund съществува от 1928 г., но през това време той има само трима управители. Третият се казва Джон Кери.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Анализи Джон Кери Pioneer Fund

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
kane до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
първо рапубликанците нямат легитимно избран президент от ... айзенхауър насам - все с измами и все с лъжи, хилаи имаше близо 2 000 000 гласа повече от тръм ... ама той е президент!второ, той е само третият, в цялата история отстранен президент от хасуса на представителите - оетнен и омаскарен - ***, мушеник, клоун и безсъвестен безгръбначентрето - фашист, подчини фед, чрез евреите и техмите столици и убииства в тяхна полза, за да бъде на властчетвърто - срам за америка, света и човечеството за падението ... да се падно до ниво *** да управляват света - човек за подигравки и присмивки, *** и лъжец .. клоун, все едно банев, черепа или ...борисоф да управлчват бг дето е лежал в затвора и е бивша мутра... *** и сатаната властват
1
 
3
 
8
Императорът до: Solar Power
преди 1 година
Качеството никога няма да е демоде, нито реалната стойност.
2
 
3
 
7
преди 1 година
Холивуд е пълен с *** и това не е от вчера. Гласуват за "демократите", защото са презаситени и презадоволени и са забравили какво е труд в огромната си част, а други лежат на помощи. За Доналд гласуват обикновените работещи хора, тия с ПОЧТЕНО мръсните ръце. И на "демократите" са им мръсни ръцете, ама в съвсем различен смисъл.
0
 
2
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Императора е прав. Аз също залагам на широко порфолио. Включвам газови фирми, злато дори и крипто валута. За тесла ме е много яд .... още на 200 долара ми се струваше,че много хвърчи а няма нищо ..... но аз по принцип съм си дългосрочен инвеститор така,че не играя краткосрочно. Други да се хвърлят на теслата.....
3
 
4
 
5
khao до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
нали се сещаш че тук има хора които може да си позволят екскурзия до америка и да живяли там известно време! ти кой се опитваш да излъжеш, ватник скъсан!

Още от Анализи
Защо делта вариантът е заплаха за американската икономика?