IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция, Израел и Кипър редят енергийния пъзел в Средиземно море

На среща в Солун лидерите на трите страни се разбраха за ускоряването на работата по EastMed и за изграждането на електропровод

13:39 | 16.06.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поредното парче от енергийния пъзел в Средиземно море беше поставено от лидерите на Гърция, Израел и Кипър по време на среща в Солун, провела се на 15 юни. Ройтерс съобщава, че основната тема на разговорите е била енергетиката и ускоряване изграждането на газопровода EastMed.

Плановете на този етап са по тръбите да тече газ, добиван от перспективните находища по крайбрежието на Израел и Кипър, към Европа. Естествената първа спирка на газопровода е Гърция, а това означава, че през южната ни съседка ще се разпределят значителни количества суровина, при това не от традиционния за Европа доставчик Русия.

В Солун беше подписан и документ за изграждане на електропровод EuroAsia, чрез който електроенергия от Израел ще бъде доставяна през Кипър и Гърция до общата европейска енергийна мрежа.

Така Атина се приближава все повече към получаването на главната роля при разпределението на енергия в региона на Югоизточна Европа. Стъпките ѝ се приветстват от Европа, защото са в изпълнение на основната цел за диверсификация на източниците на природен газ.

Дискутираният капацитет на EastMed е между 10 и 16 млрд. куб. метра, т.е. близо до първоначалния капацитет на силно подкрепяния от Брюксел Южен газов коридор (16 млрд. куб. метра с перспектива за удвояване в следващата фаза от развитието). Последното звено на този коридор е Трансадриатическият газопровод (TAP), който преминава през Гърция.

Инвестицията, която ще изисква EastMed, е около 5-6 млрд. евро. Дискутираната дата за въвеждане в експлоатация на новото съоръжение е 2025 г.

С няколкото перспективни находки Средиземно море вече привлича интереса на сериозни енергийни играчи, сред които американската Exxon Mobile, френската Total и италианската Eni, която може да бъде определена като пионер в региона. Именно италианската компания направи първите разкрития в региона.

Картината може да стане още по-добра за южната ни съседка на фона на интереса на енергийните компании към блокове около о. Крит. От години Атина се опитваше да намери инвеститор, който да проучи терена, но едва сега се появи интерес и към него. Вече се готвят и сценарии, предвиждащи и включването на тази количества газ в EastMed.

Другата опция за транспортирането на газа от Средиземно море е Турция, която също има амбициите да стане газоразпределителен център на Балканите. Освен Трансанадолския газопровод (TANAP), част от Южния газов коридор, страната се опитва да привлече природния газ от египетското находище „Зохр“.

Срещата между Израел, Кипър и Гърция се провежда в много важен момент за Близкия изток – изолацията на Катар, най-големият износител на втечнен газ в световен мащаб. Интересен щрих има в действията на Египет, която е част от страните, които скъсаха връзките си с емирството. Кайро вече възложи на гръцкото посолство да представлява страната в Катар, след като изтегли своите дипломати.

В Солун Бенямин Натаняху, Алексис Ципрас и Никос Анастасиадис декларираха своята готовност за сътрудничество в енергийната сфера, пише Ana Mpa. Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи проекта за нов газопровод като „много обещаващ“, а тримата се разбраха да подпишат официалното споразумение за проекта до края на тази година. Страна в споразумението може да бъде и Италия – един от големите потребители на газ в Югоизточна Европа.

Като цяло сътрудничеството на трите държави беше определено от Атина като „стратегическо“ не само в енергетиката, а и в сферата на технологиите, науката и иновациите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
panther
преди 6 години
2/3 от нефта в Румъния е внос. Грубо по 50% от Русия и Казахстан.Газ също внасят, пак от русия, но там процента е малък. Производството в Черно море се планира за края на десетилетието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
към момнета само проучвания ... все пак има кауни дето се хранят от русия като тия понадолу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
хахаха, правиш .... креватен бизнесмен :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
makama
преди 6 години
Нормално. Правилно. След като се откриха залежи на газ в Кипър и Израел, правилното решение е през Гърция да се продава газ в Европа !Вече знаем, че Румъния не копува руски нефт и газ, а черпи суровини от черно море при това само на 20 км от българската граница.Въпрос ?Знае ли някой, какво се прави по тази тема в България ? Бях прочел някъде, че май ще започват сондажи в нашите териториални води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
nobel
преди 6 години
Е, то който е правил бизнес с българи е логично да няма много проблеми с гърците. Както и с който и да е друг. Особено, ако самият той е българин. Това е шега, разбира се. Хората по света не са чак толкова различни, въпреки, че определено има национални особености. Обаче на мен ми е по-интересно друго - като какво си мислят кредиторите на Гърция по въпроса. Защото тяхната работа, ако може да се нарече работа е доста неблагодарна в случая. А и не само в случая с гърците. На много места са се натрупали едни такива дългове напоследък - връщане нямат. Щом даже госпожа Йелън е започнала да се притеснява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
А иначе по темата, ето това е есенцията, заради която некои политици в България требва да се гръмнат или да ги гръмне народът!!!"Така Атина се приближава все повече към получаването на главната роля при разпределението на енергия в региона на Югоизточна Европа..."Сигурно от куртоазия не се споменава София към какво все повече се приближава.... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Аз съм правил и още правя - имат си странности и кусури, но са песен в сравнение с поляци, германци, англичани и особено французи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
panther
преди 6 години
Който е правил бизнес с гърци и евреи, рядко е повторил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
bgMan
преди 6 години
Звучиш точно като дописник от забравения вече комунистически вестник "Работническо дело."Светло бъдеще ги очаква само тези, които имат собствени енергиини суровини и технологии и благодарение на тях произвеждат.А тези които купуват енергия рядко са печеливши, освен ако не купуват от подчинени васали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още