Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Хаотичната политика на Тръмп спрямо Китай подкопава западното единство

Без единен и съгласуван западен отговор шансовете за промяна на китайското поведение са драстично понижени

Хаотичната политика на Тръмп спрямо Китай подкопава западното единство

Съюзниците на САЩ вече не вярват на Тръмп. Снимка: Bloomberg

Аргументите за рестартиране на отношенията на Запада с Китай растяха дори преди избухването на пандемията от коронавирус. Има редица теми - включително третирането на уйгурите, автономията на Хонконг и отношенията с Тайван - по които световните демокрации трябва да заемат по-твърда и по-координирана позиция спрямо все по-авторитарния Китай. Характерът на правителството на Си Дзинпин също изисква нов поглед върху инвестициите на Китай в стратегически индустрии на запад, пише Financial Times в редакционен коментар.

Бедствието Covid-19 предоставя възможност за точно такова рестартиране, защото повдига важни въпроси относно тайната същност на режима на комунистическата партия. При нормални обстоятелства най-подходящата да ръководи тази промяна в политиката държава е САЩ.

Още по темата

За съжаление подходът на президента Доналд Тръмп към Китай е толкова хаотичен, че е по-вероятно да разтревожи съюзниците на САЩ, отколкото да ги обедини. А без единен и съгласуван западен отговор шансовете за промяна на китайското поведение са драстично понижени.

Към днешна дата Тръмп е по-силен по отношение на реториката за ролята на Китай в пандемията, отколкото откъм действия. Смята се обаче, че служители на Белия дом гледат да улеснят възможностите да бъде съдено китайското правителство за щети в американските съдилища. Въпреки че подобно действие може да е привлекателно за бизнесите, които бяха ударени от Covid-19, усилията за осигуряване на финансови репарации от Китай са съмнителни според международното право - и почти сигурно ще накарат Пекин да предприеме ответни мерки. Последиците за търговията и международните отношения биха били разрушителни.

Отговорът на Вашингтон срещу Пекин относно вируса е колеблив, но този на Брюксел е просто слаб. За свой срам ЕС позволи на Китай да цензурира съвместно писмо за приятелство, за да премахне всякакво посочване на китайския произход на Covid-19. На това малодушие трябва да се сложи край.

Но нежеланието на европейците да следват Вашингтон по отношение на Китай не е само заради страхливост. То също отразява два по-дълбоки проблема. Първо, липсва доверие в самия президент на САЩ. Второ, има страх, че политиките на администрацията на Тръмп към Китай са част от по-широко посегателство върху международния ред, основан на правила, към който американските съюзници в Европа и Азия остават привързани.

Още по темата

Ако някой предишен американски президент тържествено бе заявил, че е сигурен, че коронавирусът произлиза от китайска лаборатория, американските съюзници биха приели твърдението изключително сериозно. Коментарите на Тръмп обаче вече нямат такава тежест. Съюзниците на Америка не приемат американския президент нито буквално, нито насериозно. Жалката последица е, че дори ако Тръмп казва истината, той ще бъде третиран с огромен скептицизъм.

По-общата трудност е, че съюзниците на Америка се опасяват, че целта на администрацията на Тръмп не е да принуди Китай да спазва международните правила - цел, която биха подкрепили - а да унищожи правилата. Съюзниците знаят, че Белият дом извади САЩ от Парижкото споразумение за климата, Иранската ядрена сделка и Транс-Тихоокеанския партньорство, и умишлено препятства както Световната търговска организация, така и Световната здравна организация. Те си спомнят, че президентът заплаши да наложи мита на Германия и Япония, и изрази скептицизъм относно НАТО и враждебност към ЕС. Те също знаят, че Тръмп се стреми към преизбиране през ноември и подозират това като мотив да атакува Китай сега.

Тъжната истина е, че съюзниците на Америка в Европа и Азия са разгневени от поведението на Пекин, но просто нямат доверие на администрацията на Тръмп за противодействието му.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
Valentin13 до: julian12
преди 1 година
Няма профилна снимка
значи глутницата е много голяма, няма наяждане. демократична глутница.
1
 
1
 
2
julian12 до: Valentin13
преди 1 година
Няма профилна снимка
Повечето от медиите имат 5 собственика доколкто знам.
1
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
социал-либералния Файнешънъл таймс отново на върха на нищо-казването. толкоз много са тези, кой ги храни. като глутница изгладнели *** - Файн. таймс, ББС, Блумбъргът, СНН и много още.

Още от Анализи
Временната пазарна турбуленция е възможност за поемане на повече риск