Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Хеджирайте при първите пазарни колебания

Стратегията е интуитивна, лесна и исторически печеливша

Хеджирайте при първите пазарни колебания

Снимка: Ройтерс

Има изненадващо лесна и печеливша стратегия по време на силна борсова волатилност като сегашната, пише Марк Хълбърт за MarketWatch.

През последните седмици имаше няколко търговски сесии, в които индексът Dow Jones Industrial Average (на 30-те водещи американски компании – бел. ред.) претърпя трицифрени загуби в пунктове. Вчера пък индексът се покачи с повече от 200 пункта.

Отговорът на инвеститорите на тази повишена волатилност е прост – хеджирайте портфолиото си. Това може да бъде осъществено чрез увеличаване на кеша или чрез използването на деривати, като например пут опции. Когато пазарът се успокои, премахнете хеджирането.

В продължение на години ни учеха, че избягването на пазарната волатилност има висока цена. Не идват ли най-добрите резултати след периоди на висока волатилност? Всъщност е точно обратното.

През 2017 г. например индексът на големите компании S&P 500 нарасна с 21,8% (двойно повече от историческата средна стойност), докато индексът на волатилността VIX не успя да превиши историческата си медианна стойност от 18,1 пункта.

Примерът от 2017 г. не е уникален. Историята показва, че акциите се представят най-добре след периоди на ниска волатилност (измерена чрез VIX).

Историческите резултати, комбинирани с отделни характеристики на пазара, правят печелившо хеджирането при първите занаци за повишена волатилност.

Успехът на тази стратегия е документиран от изследване, което предстои да излезе в престижния Journal of Finance, с автори професорите по финанси Тайлър Мюър и Алън Морейра, съответно от Калифорнийския и Принстънския университети.

Мюър прави аналогия с въздушната турбуленция. Тези периоди имат тенденция да се струпват, което кара пътниците в самолетите да стоят със сложени колани, докато нещата не се успокоят.

Това което двамата автори ни подтикват, е да си сложим коланите при първия знак за пазарна турбуленция.

Най-интригуващото относно тази стратегия е, че тя следва емоциите ни. Обикновено сме свикнали да ни казват, че емоциите са лош съветник, но в случая паникьосването след повишаване на волатилността е полезно.

По статията работи: Петър Нейков
Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Тръмп прави Америка отново плашеща, а не велика