IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Холандската болест" на Норвегия

Северната страна е силно зависима от петролно-газовия сектор и се стреми да диверсифицира икономиката си след срива на петролните цени

12:00 | 16.02.16 г. 12
<p>
	Високите цени на петрола донесоха на Норвегия просперитет, но спадът им е заплаха за небалансираната икономика.<em> Снимка:&nbsp;pixabay.com</em></p>

Високите цени на петрола донесоха на Норвегия просперитет, но спадът им е заплаха за небалансираната икономика. Снимка: pixabay.com

Когато човек гледа фиорда на Осло, с неговите острови и пясъчни плажове, лесно може да забрави, че норвежката икономика изпитва затруднения, пише BBC.

Със сриването на цените на петрола става ясно, че Норвегия е хванала т. нар. "холандска болест" - прекомерно разчитане на една индустрия. В нейния случай това е петролно-газовият сектор.

С луксозните си ресторанти на брега и модерни офис сгради, докът Соренга напомня по болезнен начин колко просперираща е станала Норвегия, докато времената все още бяха добри.

"Където някога имаше терминал за контейнери, сега има къщи", казва Вибеке Лизе Аугдал, управляващ директор на компанията за недвижими имоти Utleiemegleren, докато съзерцава гледката от луксозен апартамент в това естествено продължение на изток от модерния район на фиорда на норвежката столица.

"Ние сме само на няколко метра от централната гара и от квартала на операта и скоро ще имаме музей на Мунк и обществена библиотека на Осло", с гордост казва тя.

На фона на съживяването на норвежката икономика след финансовата криза от 2008 г. хората се радват на достоен за завиждане просперитет.

По тази причина във време, когато голяма част от останалия свят преживяваше продължителен период на болезнени строги мерки за икономии, Норвегия наливаше пари за престижни сгради на брега на морето като Соренга.

Небалансирана икономика

Стимулирана от изключително важния за нея петролен и газов сектор, Норвегия изглеждаше непоклатима през годините на икономически бум, когато цената на петрола сорт Брент скочи от по-малко от 40 долара за барел в края на 2008 г. до над 120 долара за барел в началото на 2011 г.

През следващите години сортът Брент продължи да се търгува между 100 и 120 долара за барел и Норвегия нееднократно бе коронясвана за най-благоденстващата страна в света от Prosperity Index.

След това, когато цените на петрола започнаха да спадат през 2013 г., стана явно, че зад лъскавата повърхност норвежката икономика е станала невероятно небалансирана.

"Петролният и газовият сектор стана прекалено силен в нашата икономика, особено през последните четири-пет години", отбелязва критично премиерът Ерна Сулберг в интервю за BBC.

"По-голямата част от (икономическия) растеж дойде от този сектор и силната ни валута навреди на някои наши традиционни индустрии", обяснява тя.

Сигнал за събуждане

През последните две години цената на петрола спадна главоломно до около 30 долара за барел. През този период норвежкият енергиен гигант Statoil, наред с други компании в бранша, съкрати хиляди работни места и отмени договори с подизпълнители.

Миналата година печалбата на Statoil намаля рязко и тя отчете нетна загуба от 37 млрд. норвежки крони (4,3 млрд. долара).

Проблемите се разпространиха. Икономическият растеж се забави драматично и това доведе до увеличаване на безработицата, която е надхвърлила 4% в началото на 2015 г. според публикуван неотдавна доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Инвестициите в цялата икономика също намаляха, с около една трета след сриването на цените на петрола.

"Това ще е дълготрайна ситуация", оплаква се Сулберг. "Няма да се върнем към високото равнище на инвестиции, на което бяхме преди три-четири години."

Петролно богатство

Някои райони, особено град Ставангер, където е централата на Statoil, са засегнати по-тежко от други като столицата Осло.

Дори и там обаче хората все повече осъзнават, че просперитетът, на който са се радвали през последните години, може да е бил временен.

Преди три години курсът на норвежката крона удари 13-годишен максимум спрямо ключови валути, тъй като силната, подхранвана от петрола икономика предоставяше сигурно убежище на инвеститори, бягащи от международната икономическа буря.

В резултат много норвежци да се почувстваха наистина много богати. Почивките в чужбина и вносът на потребителски стоки изглеждаха евтини, особено за големия брой домакинства в отличаващата се с егалитарно общество страна, където и мъжът, и жената работят. Заплатите нарастваха с 3-4% годишно, за да достигнат средно 33 492 долара през 2014 г. - далеч над средното ниво за ОИСР от 25 492 долара.

И потребителските разходи и кредитирането експлодираха през годините на бума. Цените на жилищата се увеличиха с около една трета през последните шест години.

Дълговете на домакинствата надхвърлиха 200% от годишния разполагаем доход, превръщайки норвежците в едни от най-задлъжнелите хора в Европа.

Тези развития бяха предизвикани до голяма степен от благоприятния данъчен режим за ипотеките и исторически ниските лихвени проценти. При условие обаче че повечето ипотечни кредити са с плаваща лихва, това може да има "значителни макроикономически" последици, когато лихвените проценти започнат да се повишават, предупреди ОИСР.

Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 0
QUANTUM
преди 8 години
Много пъти съм бил в Норвегия и мога да кажа, че не е място за живеене за мен. Просто начина на живот и климата не ми допадат. Дето се вика парите не могат да купят щастие...Норвегия има почти 1 трилион долара в петролния си фонд. При БВП на България около 50 млд. евро това ще рече, че ако норвежците стоят на едно място и ние работим ще ги догоним след 20 години. Само, че парите от този петролен фонд са инвестирани по света и те ще имат доходност от там. Така, че и нищо да не правят нама как да ги стигнем в нашия живот...Ползват само 4% от доходите от петролния фонд за бюджета си така, че икономиката не е само петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
Stotinka
преди 8 години
Обикновенно не пиша коментари, но този път не издъжах... живея в Норвегия от около година със семейството ми, стандарта и начина на живот като цяло е много по-добър от България, не става въпрос само за пари а за манталитет като цяло, нещо което в България не виждам да се промени... за съжаление. Вечер си лягам спокоен и не си заключвам входната врата, оставям колата запалена на паркинга на супермаркета и влизам да пазаря, миналата седмица на автобусната спирка до нас имаше забравена раница - стоя там 4 дни без никой да я пипне, когато (ако някога) стане така и в България ще се върна (заради по-хубавото време), даже и на по-нисък стандарт на живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 3
doba
преди 8 години
Не съм ходил в Норвегия, но мои близки са там/или са били.В Отто, относително близко до Лилехамер.Отзивите им са, че са в Рая/с изключение на климата.Нищо, абсолютно нищо общо с БГ.Верно е, че в преди години приходите от петрол/газ бяха високи, но норвежците заделиха голям част от тях в резерв и сега имат буфер.Отделно на това традиционната им индустрия бе субсидирана, за да не загине и винаги е на световно ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 6
MarginCall
преди 8 години
"Когато приходите от петрола на Северно море скоро пресъхнат "великолепната" социалдемокрация Норвегия ще заприлича на Ирак и Афганистан."Предполагам същата участ гласиш и за Швеция, Финландия и Дания? Или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
И да, и не. Да, била е.Да, може да се срине.И не, добре координиран план може да я задържи сред ... абе, сред отличниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
Achtung
преди 8 години
Може и да си прав, ама вероятно е за друг период. Гледам една таблица БВП по ППС на държавите в Европа през 1938 година(преди ВСВ), приравнени към долара. Норвегия-1298$, България 420$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ей ги и тея пичове същата работа, само за един квартал и айде външния дълг на Българията х2 ресто. Тъй ше е тя като се занимават с бандитите от Волстрийта ....Worlds largest public pension fund posts $64 billion loss http://***.marketwatch.com/story/worlds-largest-public-pension-fund-posts-64-billion-loss-2015-11-30
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
ей го и в подкрепа на моята теза, ето кой се ображил нашите "американски братя" ..... сега някой от Волстрийта се вози в яхти, лимузини и самолети за сметка на пенсиите в НорвегияNorwegian pensioners just lost $8.8 billion.http://money.cnn.com/2015/08/19/investing/norway-sovereign-fund/................................The 0.9% decline -- its first losses in three years -- came because of low interest rates, weak bond markets and falling returns on U.S. stocks. ................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
Норвегия скоро ще научи българския урок и то по трудния начин: "Социализмът винаги свършва когато свършат чуждите пари". Когато приходите от петрола на Северно море скоро пресъхнат "великолепната" социалдемокрация Норвегия ще заприлича на Ирак и Афганистан. Искам да припомня, че през 40-те години на 20 век Норвегия е една от 3-те най-бедни държави в Европа, много по-бедна даже от България и откриването на петролни залежи я превърнаха в нещо като Кувейт в Европа. Но всеки подобен свръх-неустойчив модел си има край...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
мхм не са само северните орди и тея са дълдисали, само дето имат повечко парички скътани и са малко население, е малко им ги посвиха бандата на Волстрийта където ги накараха да инвестират най-големия си пенсионен фонд (почти 1 трилион долара) и тея гламавите им се връзват и айде отекоха някви бая % от тоя фонд в загуби .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още