IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Християнската радикализация създава криза в европейската култура

Популистите задълбочават процеса на дехристиянизация, като свеждат вярата и духовността до демонстрация на културни символи

08:08 | 16.10.19 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Салвини парадира с християнската си принадлежност. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Салвини парадира с християнската си принадлежност. Снимка: gettyimages

Спасяването на християнската идентичност на Европа се превърна в боен вик за десните популисти от целия континент. Матео Салвини, лидерът на италианската Лига, публично призова Богородица. Унгарският националистически премиер Виктор Орбан казва, че същността на неговата "нелиберална демокрация" е противопоставянето на двойните атаки срещу "християнската свобода", пише Бен Хол, редактор за Европа на Financial Times.

„Първата атака идва отвътре, по-точно от либералите: изоставянето на европейската християнска култура“, каза Орбан през юли. „Има и атака отвън, която е въплътена в миграцията, като резултатът от това - ако не и целта й - е унищожаването на Европа, която познавахме.“

Секуларизацията на Европа е безспорна. Трябва само да погледнете спадането на посещаемостта в църквите. Но както отбелязва Оливие Роа в своя навременна книга, това е процес, който е отнел векове (макар, забележително, само 20 години в Ирландия) и има множество причини, включително поведението на католическата църква - не на последно място прикриването на свещениците педофили.

Популистките политици, които обвиняват либералния елит за унищожаването на християнската идентичност или за отричането на европейските християнски корени, всъщност задълбочават процеса, като свеждат вярата и духовността до демонстрация на културни символи, пише той. Когато миналата година дясното регионално правителство в Бавария задължи правителствените сгради да показват кръстове, за да демонстрират „социалната и културна идентичност на региона“, то си спечели порицанието на архиепископа на Мюнхен, който каза, че „ако кръстът се възприема само като културен символ, то тогава той не е разбран”.

Десните националисти може да възхваляват християнските корени, но те не възприемат възгледите на Църквата относно сексуалния морал, защото знаят, че има малък обществен апетит за това, пише Роа. Той отбелязва, че десните популисти в Европа са разделени по отношение на ролята на религията. Например, френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен е отявлено светска. Единственото, за което те са на едно мнение, е заплахата от исляма, въпреки че набожните мюсюлмани често имат сходни възгледи за семейните ценности като набожните католици.

Роа е един от водещите експерти по религия във Франция и в частност исляма. Интелектуалният му спор с друг учен, Жил Кепел, за произхода на джихадисткото насилие във френското общество се сведе до публична размяна на ругатни през 2016 г. Роa влизe в още един спор заради критиката си относно присвояването на християнските символи от популистите за политически цели. Но книгата му се опитва да бъде повече от обикновен контра удар. Той твърди, че християнската радикализация по въпроси като абортите, еднополовите бракове и секуларизацията е създала „нищо друго освен криза в европейската култура“.

По-голямата част от книгата обхваща историята на секуларизацията в Европа след Договора от Вестфалия от 1648 г., който слага край на религиозните войни и възвестява началото на суверенната държава като арбитър на морала. Роа се фокусира върху католическата църква, защото, за разлика от протестантството, тя никога не се е поддавала на политическа власт. Той преминава през Просвещението; католическата реакция на модернизма; антиклерикализма и отделянето на църквата от държавата (най-вече със закона от 1905 г. във Франция); глобализацията на религиозните движения (на които аржентинският папа Франциск е символ); и възходът на исляма, съчетан с опитите да бъде овладян.

Междувременно упадъкът на религиозните обичаи, или „дехристиянизацията“, в Европа има ескалиращ ефект - тя никога не обръща посоката си. Понякога е била ускорявана от Църквата. В продължение на няколко години през 60-те тя премина от приемането на светското общество около нея (Ватикан II) до „война срещу новите ценности на модерността” със строг нов сексуален морал, който съществува до днес.

Европейската култура е в криза заради хомогенизиращите ефекти на глобализацията, заключава Роа. Обществото е все повече разделено от конфликта относно ценностите. Социалният договор престана да функционира, тъй като обществото е разделено между антагонистични групи, които превръщат моралните въпроси неподлежащи на преговори в своя отправна точка.

Решението на Роа не е толкова убедително: „Да се ​​преразгледа въпросът за ценностите, да се възстановят конкретните културни аспекти на нормите и да се влеят те отново в обществото.“ Европа е „единственият субект, в който все още е възможно да се вложи някакъв дух“. Точно как може да се случи това е друг въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
*** разлика между нула и нищо ... нулата е стойност, нищото не е! ;) и от тук цялото ти съждение пропада ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 4
SS-23
преди 4 години
"Истинската Наука се прекланя пред Гения на Твореца и се опитва да Го разбере, а не да Го отрича!!!"---А ЗАЩО се опитваш да го разбереш ? Дали не се опитваш да го надхитриш този "велик архитект" (каквото и да значи това), като се опитваш да изземеш (ти обичаш да изземваш чуждата енергия под формата на "пари) функцията Му и с това да го заместиш ?! М?! Дали не се опитваш ТИ да станеш Той, гиди масонино веден? А, дяволско изчадие?! Що се опитвате да "бъркате" там, където не ви е работата? Искате да сте "безсмъртни", а?! Няма ли да ви дойде множко?!Ако приемем, че стремежа към "Безсмъртие" е стремеж към Съвършенство, то знаейки, че съвършенството е Завършеност (т.е. нищо повече не може да се промени), а Завършенноста е Край, т.е. Финал ... а финалът е Смърт ... то излиза, че стремежът към Съвършенство, т.е. към Безсмътие, в същност е неосъзнат стремеж към Смърт! Нали си чувал известната фраза - "Студена красота". Как мислиш, от къде ли е произлязла тази фраза? Дали не е произлязла от подсъзнателното усещане, че ако нещо е прекалено Идеално , прекалено съвършенно, прекалено Красиво, то то най-вероятно НЕ е живо ... т.е. "толкова е красиво, че не е истиско, т.е. усещаш го студено, т.е.... мъртво! От там идва тази фраза!Чоплите в природата да "навмерите смисъла" ... ами ако "няма смисъл" в действителност? Ако нещата ... просто се случват ...Я ми обясни в редицата на фибоначи- 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 ..... от къде се е появила първата единица, за да се развия цялата редица понататкъ? От къде, като в началото бе Нищото, т.е. Нулата?! М? Имаш ли отговор на този въпрос? Дали не се появява като от Нулата се ИЗВАДИ "минус единица". А тогава от къде се е взела "минус единицата"?Търсейки "истината за Живота" (просто защото няма какво да правиге друго) дали няма да погубите сегашният Живот ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Обикновенните хора - будистите обаче го възприемат като религиозна система от вярвания, а не като философски разсъждения.---Не е верно, възприемат си го като филосовско учение, и не случайно има цели 7 школи (по спомени). Кой им е върховния Бог, щом е религия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 4 години
и спри да цитираш текстове и статии които не можеш да разбереш !Както и фалшиви изказвания на Айнщайн... ти още малко ще го изкараш православен христянин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 4 години
класика ... до оня ден с Държавна сигурност гонехте хората от храмовете, а днес първи защитник ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 8 rate down comment 1
Dimat
преди 4 години
Mavi Goz 40:поздравления -кратко,точно и "убийствено" изчерпателно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 23 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Науката не е антипод на вярата в Бог, плоскочели дрискачи! Истинската Наука се прекланя пред Гения на Твореца и се опитва да Го разбере, а не да Го отрича!!! Науката, закърмена с духовна хармония, търси Истината, а не работи за кинти в приложни семки и бонбонки. Научните институти и лаборатории са пълни с бездуховни шерпи, които цъкат за парчето хляб - това не е наука, а манифактура. Истинските мозъци, които дълбаят в недрата на нещата, са дълбоки, многопластови хора, които не плющят в публичното пространство двуизмерни клишета за религията, защото, както всеки умен човек, са изпълнени са със съмнения... Само безнадеждният тъ пак е напълно убеден в това, което е изцвъкал птероидният му мозък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
Не се занимавай с ... ===А, разбира се ;) Напълно подготвен съм - от кого , каква реакция, мога да очаквам.В случая влязох във форума да се поразсея, след преживения шок вчера, от оставката на Боби Михайлов :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Християнството е нещо много повече от църкви, ппопове и Библия! Християнството е морален кодекс, начин на разбиране на света, начин на разбиране на живота и начин на разбиране на неизбежната смърт. Щото науката, изтървана от контрола на морала и християнския фундамент, ще се опитва да открие вечния живот, с което единствено ще скубе кинтите на морето от бройлери, мечтаещи да ядат и се рат вечно по земните кълбета, за да пълни джобовете на шепа тарикати. Милиарди ще загробят в Люцерн, за да търсят божествената частица - това, което прави материята жива... щото вече няма тайни от какво е съставена живата клетка, но още никой не е успял да я направи и запали - клонират, мутират, принтират живи клетки, но от органични атоми и молекули никой още не е създал жива клетка - нещо им се губи - това, което религиите наричат с различни имена - прана, чи, Светия дух, но значи едно - енергията на живота, която все още е неразгадана мистерия и което истинските учени като Айнщайн, а не просраните безделници в нета, наричат Бог...И те така, дрогаре ко_муне-антихристияне... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 17 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Не се занимавай с тея двуизмерни говнояди. Науката е унищожила милион пъти повече човешки животи от всички религии, взети накуп. Само една научна програма - проектът Манхатън - е унищожила в пъти повече хора, отколкото всички залитания на християнството... но това е трудно за разбиране от некъв мамул, дето е решил, че с компютър/телефон в ръката, телевизор на стената и с кола пред панелката е върхът на еволюцията... Религията извън догмите и институциите, които същите го *** като враговете на религията са създали, е лично, духовно занимание и не може да бъде обект на регулации и законотворчество, не ли да подлежи на некви двуизмерни тълкувания и псевдодефиниции... Справка - споделеното от един велик, гениален учен, който цитирах по-долу... Иначе, без християнството, не е сигурно Европа къде щеше да бъде... Справка - останалите места по планетата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още