IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И в борсовата лига шампион е Мюнхен

Класация представя в кои германски градове са базирани най-високо оценените борсови компании

11:04 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Siemens e един от мастодонтите в Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Siemens e един от мастодонтите в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Стойността на големите германски акционерни дружества продължава да расте. Само химическият концерн Bayer почти утрои пазарната си капитализация за последните пет години – от 40 до 110 млрд. евро. Концернът Volkswagen повиши капитализацията си от 34 млрд. до 110 млрд. евро, не на последно място поради няколко придобивания в последно време. И двете компании са символ за градовете, в които са базирани. И така почти еднолично са се погрижили за това Леверкузен и Волфсбург да имат сериозно влияние в германската "борсова лига".

За класирането в тази лига консултантската компания Simon-Kucher & Partners проследява в кои германски градове са централите на най-големите концерни по пазарна капитализация, като за целта анализира стойността на отделните компании в DAX, MDAX и TecDAX към 11 май.

Далеч напред с голямо отстояние от години е Мюнхен. Градът може да се похвали не само с гиганти в индекса DAX като Siemens, Allianz и Linde. Заедно с листнатите в M-Dax и Tec-Dax компании, общо 13-те акционерни дружества, базирани в Мюнхен, имат пазарна капитализация от 337 млрд. евро. При това в сумата не влизат базирани в „богатите предградия“ фирми, като Infineon в Нойбиберг или Kabel Deutschland и Pro Sieben Sat 1 в Унтерфьоринг, които имат пазарна капитализация от между 10 и 13 млрд. евро.

На второ място в своеобразната класация следва Бон с бившите държавни концерни Deutsche Post и Deutsche Telekom, които заедно са с 1 млрд. евро по-ценни от Bayer или Volkswagen. Бързото нарастване на стойността на последните две компании гарантира трето и четвърто място за градовете, в които са централите им. Точно по същия начин е положението и със седмия в класацията – Валдорф, където е седалището на софтуерния специалист SAP.

Георг Таке, председател на Simon-Kucher, предупреждава обаче за силната зависимост на тези градове от една-единствена компания. „Ако тя изпадне в затруднения, в опасност ще бъде и топ позицията на съответния град“, казва той, цитиран от DPA. “А Мюнхен или Дюселдорф (който заема пето място) са доста по-добре балансирани в това отношение“.

Това важи и за силния акцент върху една индустрия, което се доказва от примера на Франкфурт. С Commerzbank и Deutsche Bank двете най-големи публично търгувани дружества на града са банки, които обаче напоследък губят пазарна стойност. Ако в подобно проучване през 2005 г., преди финансовата криза, Франкфурт бе все още на 4-то място, сега е класиран едва на 8-а позиция. Още повече, с десет места, са паднали Берлин и Висбаден. Те вече не се появяват в Топ 20.

След изпадането на столицата от водещите 20 града сега Източна Германия не играе почти никаква роля за борсата. Почти нито една компания там към момента не извлича полза от потока на парите на фондовите пазари. Макар че в Йена има две листнати в  Tec-Dax компании - Carl Zeiss Meditec и Jenoptik, борсовите им капитализации от 1,9 млрд. евро и съответно 630 млн. евро не стигат, за да се вкара градът от Тюрингия в списъка на най-големите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още