IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИДИЛ няма да изчезне, дори и разгромена

Военната победа в Ирак не е съчетана с политическа визия за периода след Даеш, предвиждаща реинтеграция на араби и сунити

12:59 | 08.09.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Членове на иракската армия се бият срещу ИДИЛ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членове на иракската армия се бият срещу ИДИЛ. Снимка: Ройтерс

За наближаващо военно поражение на групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ) в Ирак и Сирия говорят всички официални лица и експерти, но единодушно предупреждават, че организацията няма да изчезне и ще се нагоди към новите условия, за да продължи своята битка, пише в материал за AFP Мишел Муто, цитиран от БТА.

При наличието в тези две страни на неспокойна, маргинализира сунитска общност, а в останалия свят на хиляди привърженици и симпатизанти, готови за действия в името на каузата й, групировката ще мине в нелегалност и след време ще се възроди - може би с друго име и в различна форма, но със същите цели, прогнозират те.

"Военната победа в Ирак, постигната с много усилия, не е съчетана с политическа визия за периода след Даеш /арабското съкращение за ИД/, предвиждаща реинтеграция на арабското и сунитското население в иракската политика", коментира за АФП Жан-Пиер Филию, преподавател в парижкия Институт за политически изследвания ("Сианс По").

"Още по-лоши са перспективите в Сирия - добави той, - където кюрдските милиции и армията на Асад са на път да завладеят съответно Ракка и Дейр аз Зур. Тази липса на дългосрочна стратегия осигурява на Даеш съществено пространство, за да се възстанови в близко бъдеще, продължавайки да поддържа в цял свят мрежи от симпатизанти и активисти, разпалвани от крайната жестокост на тази битка".

Националният координатор на разузнаването на САЩ Дан Коутс отбеляза през май пред комисия от Сената, че "освен Ирак и Сирия, ИД се стреми да подсигурява взаимовръзка между своите клонове и мрежи по света и да допълва действията им със свои стратегически разработки".

"По наша преценка ИД запазва волята и способността да ръководи, да създава условия, да подпомага и вдъхновява транснационални атаки", подчерта той.

В статия от 2 септември, озаглавена "ИД след халифата", Тара Муни и Андрю Байърс - аналитици и съоснователи на "Контратерористична мрежа", предричат, че групировката ще изгуби териториалния контрол върху завладените региони (в апогея на завоеванията й с площ колкото Италия и седеммилионно население) "през следващата година".
"Международните длъжностни лица трябва да се подготвят за две бъдещи заплахи", смятат те. Това са "еволюцията на ИД след халифата и групировките, които ще я наследят и може да застрашат още повече регионалната и международната сигурност".

ИД ще успее без труд да запази високоефективни нелегални структури и действащ пропаганден апарат, способен да вдъхнови джихадисти от цял свят, добавят специалистите. "Загубата на територии в Ирак и Сирия може би дори ще насърчи още повече вълци единаци да минат към действия в Европа и САЩ, за да покажат, че са решени и способни да нанасят удари", посочват те.

Всички експерти изтъкват и заплахата от страна на стотици, а в скоро време и хиляди "призраци" - западни джихадисти, калени в битки и завърнали се в родните си страни. Те обикновено попадат в затвора, но някои може да останат опасни с години, дълго след като излязат на свобода.

Засега в Ирак и Сирия "проектът за владичество на ИДИЛ претърпя неуспех, но ИДИЛ не е разгромена", заяви пред AFP Лудовико Карлино, специалист по джихадистките движения от изследователския център IHS Country Risk. Оцелелите бойци от групировката ще отстъпят в долината на Ефрат - част и от двете страни, която ще стане "плацдарм за съпротивата на ИДИЛ, минала в нелегалност".

Тази пустинна зона с дължина 160 километра, богата на петрол, приютява вече между 5000 и 10 000 бойци и командири на джихадистите, смята командването на международната коалиция срещу ИДИЛ начело със САЩ.

"В крайна сметка - резюмира Томас Маккейб, бивш анализатор и антитерорист, работил за ВВС на САЩ, - разрушаването на халифата е знакова победа, но все пак не окончателна. Световната джихадистка съпротива ще продължи".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
тия що пари хвърлиха по брадатите папуаси докат ти обучат, са треа избиват от некъде щот мнооо дръпнаха назад онез с жигулито им еббаха века и просто нема как да спрат авоарите на ЦРУ и Мосад щот тероризъм требе да си има .... Пинко ако сшожи едни черни чували на главите на неговите веднага ше го включат в отбора ама той иска държавва да има независима банка с безплатни образования, здравеопазвания и такива подобни несъвместими неща с новия либерален ред, за тва не треа да вирее ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Веско
преди 6 години
Само текста под снимката ми стигаше да се откажа от четене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Веско
преди 6 години
Само текста под снимката ми стигаше да се откажа от четене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
Виж на Ким ше му замрaзяват авоарите, ама на ИД - "ко? не." :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
ИДИЛ няма да изчезне, дори и разгромена-----------------------------------------------------шо бе, мъчно ли им е на Сашш и Израел, че им утепаха войните на Аллаха ?? Нека си запазят фимата мое им потрева за нешо в Европата, че мнооо държави не слушат и си треа малко дьжихад и изфабрикувани атентати ама кат се появат ордите от Масква с жигулито и им спират тока ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още