Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Идва ли нова ера на строги икономии в САЩ?

Американците ще трябва да спестяват и произвеждат повече и да консумират по-малко

Идва ли нова ера на строги икономии в САЩ?

В САЩ май ще трябва да затягат коланите. Снимка: Getty

Американците традиционно са световните потребители от последна инстанция. Това е напът да се промени. Дори когато приключи това, което МВФ нарича Голямата блокада, и излезем от непосредствената коронавирусна криза, икономическите последици от нея ще доведат до нова ера на строги икономии в САЩ, пише Рена Форухар за Financial Times.

Идеята, че американците ще си цепят стотинката на две за продължителен период може да изглежда малко вероятна, въпреки че в момента преживяват най-резкия спад след Голямата депресия. В края на краищата икономиката днес се основава на потреблението.

От 80-те години на миналия век насам САЩ стимулираха задлъжнялостта пред спестяванията както за потребителите, така и за корпорациите, и насърчаваха растежа на финансовия сектор, който многократно надуваше балони при активите, за да подкрепи разходите, които реалният икономически растеж не можеше.

Още по темата

В действителност десетилетието след финансовата криза през 2008 г. видя създаването на голям балон при цените на почти всички активи. Този балон сега се пука, като изостря икономическите промени, които внесе пандемията, било то масово увеличение на публичния дълг, пренасочване на международните вериги за доставки или предизвикани от технологиите промени на пазарите на труда.

В много отношения САЩ вече бяха в подобна ситуация. Периодът, предхождащ борсовия крах през 1929 г. и времето след това, наподобяват нашето близко минало. Той също така сочи накъде можем да се насочим оттук нататък: нова ера, в която американците трябва да спестяват и произвеждат повече - и да консумират по-малко.

Подобно на десетилетието, довело до финансовата криза, 20-те години на ХХ век са белязани от технологични чудеса, лесни пари (включително намаление на лихвите от Федералния резерв през 1921 г., което поставя основата за борсов балон) и огромно неравенство в доходите.

Заплатите на работническата класа стагнират, докато богатството на горната класа се повишава, подкрепено от надуването на цените на активите. Тогава, както сега, след като хората не могат да си позволят да купуват, те вземат заеми: през 20-те години американците купуват повече от три четвърти от основните домакински стоки на кредит. Те също започват за първи път масово да инвестират в ценни книжа. Както икономическият историк от Харвард Едуин Гей се изразяява в статия от 1932 г. в списанието Foreign Affairs: „Те не бяха образовани в използването на кредита. Те просто получиха нова визия за неговите възможности."

Всичко това завърши със сълзи през 1929 г. Промените в поведението, които последват катастрофата, създават поколение хора, които биха използвали пакетче чай няколко пъти преди да го изхвърлят. Процентът на лични спестявания на американците нараства от около нула в началото на 30-те години на миналия век до 28% по време на Втората световна война.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (21)

   1| 2| 3    
2
 
2
 
21
ing5rov до: Стоян Петров
преди 1 година
akо и ти си пилота , със сигурност ! : )))
3
 
2
 
20
khao до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
разбира от чинии и миене! :))))
4
 
3
 
19
Стоян Петров до: julian12
преди 1 година
Няма профилна снимка
Смееешник, ти от метафори, алегории, ирония, сатира и сарказъм разбираш ли?Никой в света не се интересува от путин и русия. Нямаме си друга работа, с тях ще се занимаваме!
0
 
5
 
18
преди 1 година
Няма профилна снимка
След време ФЕД трябвало да обясни как щял да намали баланса, то трябва да си умствено изостанал за да мислиш, че ФЕД някой ден ще започне да намалява баланса, напротив ще му се налага следващите 5-10 години да го увеличава с по 2-3 трилиона годишно. Предполагам след 3-4 години няма да са останали много хора които да вярват на ФЕД.
1
 
5
 
17
julian12 до: julian12
преди 1 година
Няма профилна снимка
Сме-шник.Ей тоя сайт съвсем пропадна.

Още от Анализи
Големите замърсители още не се активират в борбата с климатичните промени