Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Игнорирането на климатичните промени ще струва все по-скъпо

Ще продължи тенденцията за покачване на количеството въглероден диоксид в атмосферата, твърди експерт

Игнорирането на климатичните промени ще струва все по-скъпо

снимка: Ройтрес

Доналд Тръмп може да престане да обръща внимание на климатичните промени, докато изготвя своята енергийна политика. Това ще се случи в момент, в който водещ показател, измерващ разходите, свързани с климатичните промени, покачва стойността си, предава Bloomberg.

Уилям Нордхаус от Йейлския университет е един от водещите изследователи на климатичните промени и икономиката. В началото на 90-те години на миналия век той разработи компютърен модел за изучаване на ефектите от глобалното затопляне върху световната икономика. Този динамично интегриран модел на климата и икономиката (DICE) и предоставя възможност на икономистите, студентите и управляващите да изследват как различните сценарии на икономическо развитие биха оказали влияние върху климата в бъдеще.

Нордхаус наскоро усъвършенства своя DICE. Той публикува резултатите от ранeн тест на системата в работно заглавие за National Bureau of Economic Research, което бе озаглавено „Прогнози и неясноти, породени от климатичните промени в ерата на минимално провеждани климатични политики“. 

Още по темата

Резултатите в публикацията се отнасят основно към свят, в който не се провеждат политики за борба с климатичните промени. "Съвременният свят е много близко до това“, пише експертът. „Резултатите показват покачване на количеството въглероден диоксид в атмосферата, температурни промени и пораженията, причинени от тях“, пише още Нордхаус.

Дори след изглаждане на неяснотите, ограничаването на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий ще е много трудно. След като анализаторът променя методологията и данните на модела, той изчислява, че цената, която е свързана с емитирането на тон въглероден двуокис, би следвало да е с 50% по-висока, отколкото тази в предишния вариант на DICE.

Неговите резултати се доближават до анализи като тези на проекта Climate Action Tracker, които показват, че съвременните политики биха довели до покачване на температурата на Земята с 3,6 градуса по Целзий, в сравнение с прединдустриалната ера.

Това би било катастрофално. Програмата на ООН за околната среда изчислява, че светът ще трябва да намали вредните емисии с поне още 25% от това, което бе пресметнато, че трябва да се намали до 2030 г., казват експертите. 

DICE е един от трите главни „интегрирани методи за оценка“, които се използват от правителствата и частния сектор за изчисляване на стойността на щетите, които глобалното затопляне ще причини.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама разчита на този модел, за да определи „социалната цена на въглеродния диоксид“ и за да се създадат федерални правила за развитие на енергетиката. Тази цена се изчислява на тон емитиран въглероден двуокис. В момента тя се равнява на около 40 долара.

 

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 2 години
кви климатични промени ви гони ве ало ? абе Пискюлски ти показа ли си чофката през джама да погледнеш кво е вонка преди да пуснеш тая простия ? еббаси кухия сайт .... зарад глобалното затопляне всички умреха от студ ... :))
0
 
3
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Само където още не са доказали връзката между нарастващото количество НС СО2 и глобалното затопляне. Може пък затоплянето да води до по-големи количества СО2.

Още от Анализи
Кое е златното правило при спестяването за пенсия?