Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Икономическият елит има различни от екологията грижи

Бизнес лидерите се страхуват преди всичко от нарастващия хаос на регулациите, който пречи на бизнеса, търговските конфликти и протекционизма

Икономическият елит има различни от екологията грижи

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Световният икономически форум рекламира килими, произведени от използвани рибарски мрежи, боя за стени, направена от водорасли, и 90 процента сезонна храна: най-голямата среща на политическия и бизнес елит в света никога не е била толкова зелена, толкова устойчива.

Вместо тежки чанти за лаптопи топ мениджърите и магнатите, които пристигат на форума, получават леки ранички, блок за писане, молив и малко швейцарски шоколад. Не много – при такса за участие в диапазона на шестцифрена сума във франкове.

Още в деня преди официалния старт на конференцията на глобалния икономически елит обаче има доказателства, че участниците имат други грижи, различни от тези на организаторите.

Това се разкрива например от проучване на одиторската компания PwC сред 1851 топ мениджъри от 83 държави. Според него икономическите лидери се страхуват преди всичко от нарастващия хаос на регулациите, който пречи на бизнеса. Търговските конфликти и широко разпространеният протекционизъм също продължават да помрачават настроението на бизнес елита. 

Още по темата

Опасенията за изменението на климата, от друга страна, дори не са сред първите десет притеснения - германските мениджъри, които поставят грижите за околната среда на 5-то място, по-скоро са изключение. Вместо това международните им колеги са загрижени за нарастващата глобална несигурност. Само за две години рекордният оптимизъм се превърна в рекорден песимизъм.

Повече от половината от ръководителите на компании очакват световният икономически растеж да се забави през 2020 г. Германските мениджъри са още по-песимистични в глобално сравнение: 68 процента от германските ръководители очакват световният растеж да се свие. Само един на всеки петима се надява икономиката да се подобри.

В съответствие с всичко това и Международният валутен фонд (МВФ) представи в Давос новата си икономическа перспектива, която потиска надеждите за бързо възстановяване на световната икономика. Икономистите от Вашингтон понижиха прогнозата за растеж за целия свят до 3,3 процента. Това звучи много, но предвид продължаващия динамичен растеж на населението в много страни икономически растеж от по-малко от три процента се счита за глобална рецесия – а при растеж от 3,3 процента този праг не е далеч.

Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
Mechkata до: khao
преди 6 месеца
и да му го изпринтираш и прочетеш, постановка театрална да му разиграеш, баба едно си знае и едно си бае. Нека се фокусира върху Гретхен и да си е с впечатлението, че тя е измислила топлата вода...
0
 
2
 
2
khao до: Императорът
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
нема нужда да се обиждаш сам, не си им казвал нищо!
учените го казват, а данните от наблюденията и измерванията го доказват ! Виж в сайта на НАСА, ако не искаш, виж в сайта на който и да е от топ Университетите в света които имат такива програми, само не чети секира/брадва/бгмама и тнт ... абе информация по темата има колкото искаш, седни,чети и се ограмоти !
5
 
1
 
1
преди 6 месеца
А защо трябва да се тревожат за проблем, който не съществува? - защото едно идиoтче им е казало така ли?

Още от Анализи
Може ли Китай да спечели финансовата студена война?