IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Китай - а сега накъде?

Икономистите са разделени на два лагера – едните смятат, че китайският БВП ще спадне до 7% през 2014 г., а другите очакват ръст от 8%

13:54 | 26.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическият растеж на Китай - а сега накъде?

През 2013 г. прирастът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай спадна до най-ниското си ниво от 14 години насам. Какво следва от тук нататък за втората по големина икономика в света?, пита CNBC.

Икономистите са разделени на два лагера – едните смятат, че спадът в темпото на икономическия растеж ще достигне 7% през 2014 г., а другите очакват ръст от 8 на сто.

Различието в мненията се дължи на различни фактори, измежду които степента, с която реформите, предприети след Третия пленум на Комунистическата партия, провел се през ноември, ще се отразят на икономическия растеж и от това дали Китай ще се възползва от нарастването на глобалното търсене.

В лагера на оптимистите е главният икономист на RBS за Китай Луи Кюи. Според него икономиката на Поднебесната империя ще се изкачи до 8,2% през 2014 г. от сегашните 7,7 на сто, отчетени през 2013 г.

„Очакваме Китай да извлече ползи от възстановяването на световния растеж през тази година. По-бърз растеж на търговията в световен мащаб би подкрепил и този на Китай чрез по-големи износ и корпоративни инвестиции“, споделя експертът пред CNBC.

Разсейвайки опасенията, че мерките на правителството ще забавят икономиката, Кюи споделя, че реформите, които ще се извършат през настоящата година, са „твърде неутрални към растежа“, особено към либерализирането на финансовия сектор и капиталовата сметка на азиатската страна, както и към премахването на бариерите за частните капитали.

Друг икономист в RBS - Ли Ган Лиу - счита, че икономическият растеж на страната ще се свие до 7,2 на сто през тази година.

Според него износът най-вероятно ще повлече растежа, тъй като поскъпването на юана ерозира конкурентоспособността на Китай. В последния месец експортът на втората по големина икономика показа признаци на охлаждане. През декември прирастът на доставките зад граница се забави до 4,3% спрямо ръста от 12,7% през ноември.

Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) прогнозира, че правителството ще зададе официална цел за растежа през 2014 г. от 7%, като по този начин предостави по-голяма свобода на политиците при изпълнението на поетите от тях ангажименти за реформи, насочени към възстановяването на баланса на икономиката. Официалната правителствена цел ще бъде обявена през март.

„Според „XII Петгодишен план 2011-2015“ Китай иска само да постигне средногодишен растеж от 7 на сто. Като имаме предвид, че страната реализира среден растеж от 8,2% през последните три години, което е 1,2 процентни пункта над целта, ние считаме, че новото правителство може да си позволи да заложи цел от 7%“, предричат от финансовата институция.

Главният икономист и стратег в Credit Agricole Дариуш Ковалчук също прогнозира растеж от 7,2% за годината. Според него високите дългове на местните власти представляват огромна заплаха пред икономиката.

„Китай се опитва да забави кредитирането. Ето защо те вдигат лихвените проценти на паричния пазар. Това ще предизвика фалити, защото рефинансирането на дълговете ще бъде по-скъпо. Тенденцията при високите лихви ще се задържи доста дълго време“, продължава той. „Високите лихвени проценти ще означават допълнително забавяне на растежа.“

Кюи също определи рестриктивните парични условия като един от основните рискове пред икономиката.

„Въздействието на по-строгата парична политика върху растежа може да бъде по-голямо, отколкото се очаква. Също така с промените в курса на паричната политика са възможни и неочаквани резултати“, споделя икономистът в RBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 10 години
Както винаги истината е някъде по средата Ръста на Китай за 2014 ще бъде някъде между 7.2 и 7.5 % Недостатъчно за Китай но напълно достатъчно за останалия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още