Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Икономическият растеж в САЩ се засилва, но пречките пред пълното възстановяване остават

Новите данни за американския БВП рисуват картина, при която страната продължава да изпитва затруднения по пътя ѝ към икономическата пренастройка

Икономическият растеж в САЩ се засилва, но пречките пред пълното възстановяване остават

Снимка: Bloomberg L.P.

Обикновено 6,5-процентен темп на икономически растеж би оправдал тържествата по улиците. Но в ерата на коронавируса това може да е малко разочароващо.

Това, което кара анализаторите и икономистите да гледат с тревога към последните икономически данни, представени в четвъртък, е че те отразяват проблемите, които продължават да тежат върху най-голямата икономика в света на фона на пандемията от коронавирус, пише New York Times.

Въпреки това данните предлагат и няколко оптимистични моменти. Икономическият ръст за първото полугодие надминава прогнозите от края на миналата година, а силният растеж на инвестициите в бизнес оборудване предвещава добри резултати в бъдеще. 

Още по темата

Но американската икономика продължава да се възстановява неравномерно – в някои сектори тя вече се пука по шевовете, докато в други остава притисната. Новите данни показват наличието на силно търсене, но ограниченията при предлагането в определени сектори са обезпокоителни, като това в крайна сметка забавя общия темп на растеж.

Да погледнем жилищния сектор. В известен смисъл той преживява възход, като цените на жилищата се покачват бързо. И все пак, по отношение на БВП, инвестициите в жилищния сектор остават слаби през второто тримесечие, свивайки се с 9,8% на годишна база.

Ако строителните компании не разполагат с дървен материал, гипсокартон, оборудване, те не могат да издигат нови къщи. Така че въпреки растящото търсене на жилища, секторът реално изтрива половин процентен пункт от общия темп на растеж на американската икономика.

Налице е подобно свиване и при инвестициите в бизнес структури, което отразява комбинацията от ограниченията при предлагането и несигурното бъдеще на търсенето на определени класове търговски недвижими имоти като офиси и хотели.

Намаляването на запасите от стоки също изтрива 1,1 процентни пункта от темпа на растеж на БВП през второто тримесечие. Икономистите са склонни да игнорират промените в запасите, тъй като не винаги предоставят поглед върху бъдещата посока на икономиката. Но все пак бизнесът предупреждава, че не необходимо да се трупат запаси, за да се поддържа темпа на предлагане на фона на растящото търсене. А това се превръща в особено сериозен проблем за автомобилната промишленост.

Междувременно голямата корекция в икономиката, която трябва да се случи между потреблението на стоки спрямо услугите - макар да продължава през второто тримесечие - все още трябва да извърви дълъг път.

Потреблението на услуги през второто тримесечие остана със 7,4 процента под нивото, което би поддържало, ако коронавирусът не се беше появил, докато разходите за дълготрайни стоки остават с 34 процента по-високи.

Това, което се случва през последните месеци, не е пренасочване на разходите на американците от физически стоки към услуги, а по-скоро засилване на покупките както на стоки, така и на услуги, но с различни темпове на растеж. Разходите за дълготрайни стоки нарастват с 9,9 % през второто тримесечие след 50% увеличение през първото. Разходите за услуги са нараснали с 12 % през второто тримесечие.

Освен това данните от второто тримесечие предшестват нарастването на случаите на новозаразени с делта варианта на коронавируса. Все още не знаем дали разпространението му ще повлияе на икономиката по някакъв осезаем начин, но ако това се случи, потенциалните ефекти включват влошаване на предлагането на физически стоки и забавяне на балансирането на икономиката по отношение на услугите.

Би било нереалистично да се очаква икономическата травма от 2020 г. да бъде отстранена само за няколко тримесечия, но това, което показват данните - както за БВП, така и за заетостта - сигнализира, че наистина ще бъде трудно да се стигне до нов равновесие.

Разбира се, добрата новина е, че икономическата експанзия остава стабилна. Имаше само едно тримесечие от 2001 до 2019 г., в което годишният темп на растеж надхвърляше 6 %; през 2021 г. вече има две поредни такива тримесечия.

Възстановяването се случва. Но новите данни отразяват колко много тежат щетите, нанесени през 2020 г.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Икономическото наследство на Меркел