Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Икономическият ренесанс на Италия не е чак толкова привлекателен

Структурни проблеми на страната - от бюрокрация и корупция до недостатъчни инвестиции в образованието и огромния държавен дълг, не са решени

Икономическият ренесанс на Италия не е чак толкова привлекателен

Снимка: Pixabay

Бавното икономическо възстановяване на Италия след 2014 г. най-сетне набира скорост, но подемът вероятно ще се окаже краткотраен, тъй като малко, да не кажем нито един от структурните проблеми на страната не са решени, пише Ройтерс.

Италианските компании, които са конкурентоспособни в международно отношение, се представят силно и наемат персонал, помагайки на брутния вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 0,5% през първото тримесечие.

Само че отколешни слабости - от бюрокрация и корупция до недостатъчни инвестиции в образованието и огромния държавен дълг - продължават да съществуват. Това навежда на мисълта, че съживяването е просто част от бизнес цикъла и има вероятност да изчезне, веднага щом временни фактори, като насърчителните мерки на правителството за заетостта и суперниските лихви, започнат постепенно да отпадат.

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's все пак повиши кредитния рейтинг на Италия миналия месец за първи път от 35 години, като подчерта подобрените перспективи за растеж, подкрепени от нарастващите инвестиции и заетостта. Това изненада много наблюдатели и все пак данните от третата по големина икономика в еврозоната изпреварват очакванията.

Бизнес доверието е на най-високото си равнище от десетилетие, промишленото производство нарасна през август за четвърти пореден месец, обемът на износна се е увеличил с 2,8% през първите 8 месеца на годината, а прогнозите са, че БВП ще нарасне с най-бързия си темп от 2010 г.

"Бизнесът върви много добре," каза Гаетано Бергами, собственик на средно голямата компания BMC с централа в Болоня, която произвежда въздушни филтри за коли и мотори и ги изнася в 90 държави.

“Растем в международен план, тъй като BMC е част от тези 30% италиански компании, предлагащи конкурентни продукти”, каза той. Компанията нае неотдавна около 10 души и така работниците й в Италия наброяват вече 96, а оборотът й се увеличава стабилно и се очаква да достигне до 12 милиона евро тази година.

Министърът на икономиката Пиер Карло Падоан посочи през миналата седмица, че растежът се е възстановил до 0,5% през третото тримесечие, след като през второто се забави до 0,3%.

"Възстановяването се утвърждава и растежът на БВП става по-значим", каза той.

BMC и други успешни компании, които запазиха форма дори през двойната италианска рецесия между 2008 и 2013 г., обаче прикриват общата липса на конкурентоспособност в страната.

Болоня е столица на Емилия-Романя, един от най-силните европейски индустриални райони и дом на такива световни гиганти като производителя на спортни автомобили Ferrari и на храни Barilla. Само че нито BMC, нито Емилия-Романя са типични за Италия. Италианската производителност, измервана като продукция на час работа, стагнира през последното десетилетие и е най-ниската в ЕС след Гърция по данни на Евростат.

Така наречената мултифакторна производителност, която измерва цялостната ефективност на една икономика, също е вяла и всъщност е спаднала с 0,2% през 2016 година, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Равнището на безработица в Италия е 11,1%, а младежката безработица е 35,7% и остава сред най-високите в ЕС.

Неизлекувани рани

Италия е теглена напред от силния европейски и световен растеж, но остава най-вяло растящата икономика в еврозоната. Не само че икономиката й се сви повече от останалите членки на валутния съюз след световната финансова криза, изгубвайки около 9% от БВП между 2008 и 2013 година, но и последвалото възстановяване е по-слабо изразено.

Премиерът Паоло Джентилони се погрижи да не поражда нереалистични очаквания. "Най-накрая сме във фаза на икономическо възстановяване, но не трябва да го надценяваме или да си представяме, че раните, отворени от кризата, са излекувани," каза той миналия месец.

Международният валутен фонд (МВФ) предвижда, че икономиката ще нарасне с 1,5% тази година, което е силен растеж по италианските стандарти. Въпреки това обаче това е най-ниският очакван растеж в страна от ЕС, а МВФ очаква разликата между Италия и нейните партньори догодина да стане по-голяма.

"Трудно е да си представим Италия да расте повече, отколкото другите европейски страни," каза пред Ройтерс преподавателят по икономика в миланския университет Bocconi Роберто Пероти.

Той отбеляза, че трудовата реформа, която се опита да направи през 2015 година предшественикът на Джентилони - Матео Ренци, е била единствената структурна промяна в икономиката през последните години. "Не е ясно дали това направи нещата по-добри или по-лоши," допълни той.


Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Анализи
Изтича ли времето на въглищата?