IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото възстановяване на САЩ от Covid-19 ще бъде дигитално

Пандемията промени природата на американския бизнес

21:10 | 09.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Много беше казано и изписано за свързаното с пандемията нарастване на бизнес несъстоятелността - самата аз написах многобройни алармиращи материали по темата, пише Рана Форухар за Financial Times.

Но истината е, че се създават и много нови бизнеси. Всъщност последните американски данни показват, че заявленията за работодателски идентификационни номера, необходими за стартиране на нов бизнес, са се увеличили с 18,5% тази година в сравнение с 2019 г. Много от тези нови предприятия ще фалират, разбира се - при повечето става така. Ако историческите тенденции се запазят, този шумпетеров процес на съзидателно разрушение ще направи икономическия пейзаж след Covid-19 много по-различен.  

Да започнем с новия бизнес. Няма данни за профила на фирмите, които се създават, но е разумно да предположим, че много от тях ще бъдат силно дигитални. Вероятно голяма част от стойността им ще се изразява в нематериални активи като научноизследователска дейност, брандове, съдържание, данни, патенти или човешки капитал, а не във физически, като промишлени машини, заводи или офис площи.

Това беше точно така по време на финансовата криза. Между 2007 и 2009 г. делът на нематериалните активи в дълготрайните инвестиции се е повишил със 7,5%, според Carlyle Group, чийто доклад, който разглежда последиците от Covid-19 върху бизнес моделите, прогнозира, че разходите за нематериални активи могат да се увеличат с 11% през следващите няколко години, тъй като революцията в работата от вкъщи ерозира значението на физическите активи.

Дотук добре, за работещите с информация или за онези, които започват бизнес, неизискващ много активи. Но нематериалните активи са характерни също за икономическо възстановяване без подобряване на заетостта. През последните 20 години преминаването от материална към нематериална икономика, казано най-простичко, позволи на работодателите и бизнеса да правят повече с по-малко работници.

Ако образователното ниво в САЩ беше по-високо, работниците, съкратени по време на тази пандемия, можеше да се адаптират по-добре към новата среда и да използват нови технологии за повишаване на собствената си производителност и пригодност за работа. Но обучението не е бързо решение.

„Увеличаването на нематериалния дял от корпоративните разходи в миналото беше свързано с по-бавно възстановяване на заетостта“, посочват от Carlyle. „Ако тази зависимост продължи и в този цикъл, връщането към пълна заетост в САЩ може да дойде доста след възстановяването на брутния вътрешен продукт, очаквано в края на 2021 или през 2022 г.“

Продължаващото нарастване на нематериалните активи има отражение и за инвеститорите. Популярни показатели като съотношението между цената на акцията и (нетните - бел. прев.) производствени активи на фирмата (P/B) често бяха използвани от търсачите на „стойност“, за да преценят кои компании са надценени или подценени. Очакваше се акциите с най-ниски такива коефициенти да се предтсяват по-добре от тези с най-високите.

Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още