IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиите на мизерията

Европейските лидери все още подкрепят бюджетните икономии, които се оказаха пълен провал, коментира Нобеловият лауреат Пол Кругман

16:11 | 20.02.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Икономиите на мизерията

Миналата седмица Европейската комисия (ЕК) потвърди това, което всички очакваха – повечето европейски икономики се свиват. При това засегнати са икономики, които все още не са се възстановили напълно от последната рецесия.

Въпреки че това все още не е официална рецесия, единственият адекватен въпрос който може да си зададем е колко дълбок ще се окаже този икономически спад, пише в коментар за New York Times Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика.

Въпреки всички проблеми в САЩ, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната най-сетне надхвърли нивата отпреди кризата. БВП на Европа обаче все още е под този праг. При това, някои европейски страни преживяват икономически несгоди, сходни с тези от дните на Голямата депресия.

Икономиките на Гърция и Ирландия са се свили с двуцифрен процент, безработните в Испания са над 23%, а спадът във Великобритания вече продължава по-дълго от този през 30-те години.

Още по-лошото е, че европейските лидери все още подкрепят икономическата доктрина, довела до тази катастрофа, посочва Кругман.

Нещата можеше да не са толкова зле. Гърция щеше да има сериозни неприятности независимо от провежданата политика. В по-малка степен същото важи и за други страни от периферията на еврозоната. Европейските лидери обаче се постараха ситуацията да се влоши доста повече от необходимото, като подмениха рационалния икономически анализ с морални поучения, а уроците на историята - с фантазии.

В началото на 2010 г. политиката на тотални бюджетни икономии – ограничаването на правителствените разходи, дори с цената на висока безработица – се превърна в стандарт за европейските столици.

Според тази доктрина прекият негативен ефект от бюджетните съкращения върху безработицата трябваше да се компенсира от повишаването на „доверието“. С други думи бруталното орязване на бюджетните разходи трябваше да доведе до ръст на потреблението и инвестициите, докато страните, които не се придържат към тази политика страдат от изтичане на капитали и нарастване на цената на кредитирането.

Ако това ви звучи като една от идеите на Хърбърт Хувър (31-вият американски президент, оглавявал Белия дом от 1929 г. до 1933 г.), значи сте прави. Неговата икономическа теория е точно такава.

Сега обаче резултатите са точно такива, каквито са описани в анализите на три поколения икономисти и каквито можеше да очакваме, ако се бяхме поучили от историята.

Последна актуализация: 15:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 11 години
Отн.: Как да направим пицата по-голямаС разработване на високо-технологични продукти с висока принадена стойност.1. IT технологии (толкова сме неграмотни, че една операционна система не може да си сглобим, ами даваме луди пари на Б.Г. да ни продава лицензи за прекомпилиран софтуер).2. Енергийни ресурси (разработване на Zero Energy Buildings ZEBs: на запад всеки университет си има по една експериментална ZEB); на нови горива: гориво-емулсия, газ-метан-дизел, синтетични горива; да се борим за соларни и вятърни генератори, технологии за използване на CO2 в нови пенопласти, пенобетон и др. строителни материали)3. Образование -всички учебници да бъдат изчистени от всякакви наукообразни определения, всякакви мозъчни дъвки и всичко което има за цел не да обучава някого, а да избива комплекси на 'писателя-съставител'.4. Нанотехнологии - нови батерии и т.н.5. Нови селскостопански култури - за повече протеини, за бързо-растящи хибриди трупащи бързо биомаса, без да е за сметка на качеството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
бай Промо
преди 11 години
Отн.: 15.7 TГолемият Брат ще си върне 15.7 T точно както G.S. се спаси от фалит през 2008 год. ... като накисна Гърция със 100 млрд заем ... не без участието на *** и корумпирани местни политици.Отн.: BG мизериятаBG мизерията, обаче не е за подценяване. Убеждаваха ни нещо за постната пица, обаче се оказа, че някои хора са си раздавали по-големи парчета от постната пица, които даже не са били и толкова постни. Постната пица е игра с нулева сума (zero sum game) - в момента в който някой иска по-голямо парче (с методики за добре свършена работа, визитации по магазините за 'регулиране на цените', вдигане цените на горива и енергии и т.н.), някой друг трябва да вземе още по-малко парче.И защо никой не говори как да се направи пицата по-голяма (и с повече гъби шунка и кашкавал). Защото някои хора ги устройва големи парчета от постната пица и проблемът с разголемяването на пицата не ги касае. А какво правят тези дето ги касае ... те или не са в час, или нямат техническата възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
Jifco
преди 12 години
Защо Пол Кругман не напише трактат за това как големият брат ще върне 15 трлн. на света, ами разтяга локуми срещу европейската политика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
mishoc
преди 12 години
Ето на това винаги съм се чудил: защо инфлацията в еврозоната е по-малка от българската, като би трябвало да е същата? ЕЗ: http://***.tradingeconomics.com/euro-area/inflation-cpi БГ: http://***.indexmundi.com/bulgaria/inflation_rate_%28consumer_prices%29.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
И като опита да спомене за протекционизъм, в зората на кризата, всички/СТО, ЕС, МВФ, Банкерите и прочие/ му скръцнаха със заби и замълча кат` на/х/акано дете майка си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
От тук нататък няма да има хегемония на валута, само спекула с това! Докато накрая не ни наложат "електронни" пари и тотална глобализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 12 години
Не съм очаквал подобен коментар от толкова изявен мислител. На всички им е ясно че политиката на ограничения още не е заработила - още по-малко да бъде оценявана толкова рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
1914
преди 12 години
след 20% срив преди това...мерси казвам на тази мечта. а Кругман има много точни идеи, но трябва да се вникне в тях по-дълбоко, а не от коментари по 1-2 страници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Не се наемам да определям акъла на някого, когото не познавам.Обаче, много е лесно да се дуеш и да се правиш на велик, когато ти /Щатите/ държиш Печатницата за зелени илюзии, с които да плащаш на останалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Кругман е тъпо магаре, което е способно *** да се спъва в един и същ камък милион пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още