IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Франция и коронавирусът: Затишие пред буря

Много фирми не могат да поемат повече дългове и на практика държавата само отлага момента на безвъзвратното им затваряне, според анализ

18:00 | 19.12.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

На изпълнителния директор на най-голямата европейска компания за коли под наем му отне малко повече от час, за да убеди френския министър на индустрията, че се нуждае от спасителна помощ. Каролин Паро, главен изпълнителен директор на Europcar, изпрати мрачно съобщение точно преди пандемията да принуди правителството да блокира страната отново: тъй като забраните за пътуване ще смачкат бизнеса, без достъп до парични средства за покриване на фиксираните разходи Europcar ще има много проблеми.

Паро беше един от първите главни изпълнителни директори, отправили подобно искане към министерството на финансите на Франция. Тя обаче не беше последната, пише FT в свой анализ. Докато властите затваряха бизнеси и отчитаха постоянен ръст на заразените с коронавирус, френските компании настояваха все повече за ликвидност, за да оцелеят и да преминат през кризата.

В отговор правителството бързо обеща до 300 млрд. евро за държавногарантирана програма за заеми, мобилизираща средства и целяща да предотвратят пандемията да срине икономиката. Схемата на финансовия министър Брюно льо Мер насочва пари към компании, за да им помогне да преминат през това, което всички се надяваха да бъде кратко блокиране, за да се забави разпространението на вируса.

Правителствените програми за подкрепа на бизнеса и хората са най-мощното оръжие във френския арсенал в борбата за предотвратяване на масова безработица и фалити заради пандемията.

В цяла Европа коронавирусът предизвика един от най-интензивните периоди на държавна намеса, наблюдавани от десетилетия. Франция беше една от страните, които са най-добре подготвени да действат предвид дългата си история на икономически диригизъм и силните връзки между бюрокрацията и индустрията.

Като един от първите кандидати по правителствените програми Europcar беше тест за правителството и банките. Администрацията също казва, че е нямало да позволи тази компания да фалира, защото тя предлага услуга, от която Франция се нуждае и в която работят около 8 000 души.

Тъй като много икономики отново отслабват на фона на втората вълна, правителствата спешно оценяват какви политики да въведат, какви стимули да продължат и дали да оставят някои компании и индустрии да се оправят сами.

Опитът на Франция с програмите за подкрепа на бизнеса е изключително ценен, защото показва, че те са само начин да се помогне на компаниите да оцелеят в кризата. Държавата вече обсъжда дали да не въведе по-крути мерки, като например анулиране на дългове по програмите, удължаване на срокове на заеми или дори да влезе като акционер в някои компании. Предизвикателството ще бъде да се намерят решения, които да работят не само за големите фирми, но и за повече от 580 000 по-малки дружества, получили държавни заеми. Франция също ще трябва да получи одобрение от Брюксел на една такава мярка, за да гарантира, че такава намеса няма да наруши правилата за държавна помощ.

„Поставянето на това огромно количество ликвидност на масата. . . постигна успех “, казва Филип Мартин, председател на Френския съвет за икономически анализ. „Големият въпрос сега е каква да бъде следващата стъпка. Не е достатъчно просто да замразите икономиката“, допълва той.

Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
аз бих казал - този знае много добре, но ролята му е да се прави, че не знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ти последен ше разбереш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
И кои точно са тези, решили да намалят населението наполовина? Не са бизнес лидерите, тъй като закриването на половината икономика ще навреди най-силно на тях. Не са политиците, защото те също са зависими от бизнеса, който ги спонсорира. Не са крайно десните, защото те биха намалили населението по расов признак. Не са либералите, социалистите или зелените, (въпреки, че това би бил най-прекият път към постигане на целите им), но също така би им сринал имиджа завинаги. Май остават само извънземните (ако съществуват). Не се сещам за друг, който би имал полза от намаляване на населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
Sandy
преди 3 години
Ако наистина са решили да намалят населението на планетата поне наполовина, то и половината икономика трябва да бъде закрита. При 2 пъти по малко хора, не е нужно растяща икономика, а точно обратно - 2 пъти по малко храни, стоки и прочие. Това, обаче трябва да става синхронизирано. Правят го чрез КОВИД 19. Дали този вирус е измама или не, важното че им върши работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Корона измамата си постига целта. Масови фалити на малък и среден бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
пазар и капитализъм в развит свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още