Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Икономиката се превръща в инженерна наука

Тя вече не предлага абстрактни теории, а решения на реални проблеми

Икономиката се превръща в инженерна наука

Снимка: Bloomberg

Спечелилата Нобелова награда работа на икономическите теоретици Пол Милгръм и Робърт Уилсън от Станфордския университет за това как да се организират търгове показва как се развива тяхната област. Икономическата теория вече не е просто възхваляван начин за използване на математиката за изразяване на алегории за света - сега тя има практически инженерни приложения, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Както отбелязва моят колега от Bloomberg Opinion Скот Коминърс, тазгодишната награда е заслужена и дългоочаквана. Всъщност предвиждах Милгръм да спечели миналата година. Той е такъв гений, че беше само въпрос на време (научният му ръководител Уилсън със сигурност също си го бива). Работата на Милгръм във финансовата теория, например, илюстрира защо непрекъснатият страх да се търгува срещу някой, който има повече информация, обикновено прави финансовите пазари неефективни.

Още по темата
Но Милгръм и Уилсън спечелиха наградата за аукционната си теория. Тя е специална, защото има директни приложения в реалния свят.

Повечето икономически теории са всъщност математически притчи. Въпреки че са изразени чрез уравнения, променливите в тези уравнения съвсем слабо кореспондират с неща от реалния свят, които можем да измерим. Например, моделът на Милгръм и съавторът му Лорънс Глостън за търговия на финансови пазари изобразява взаимодействие между информирани трейдъри, които знаят колко струва даден актив, и маркетмейкъри, които знаят по-малко за тези активи.

Това е полезен начин на мислене за търговията, но в реалния свят не е възможно да се идентифицират тези различни видове трейдъри (те обикновено се припокриват). Така че, макар модел като този да илюстрира принцип на финансовите пазари, не може да се заложат цифри в него и той да се използва за количествени прогнози, както се прави във физиката или химията.

Теорията на търговете е различна. Когато хора, компании или компютри наддават на търг, правилата на играта са добре определени и всеки знае как да играе. Целта на купувача на всеки търг е проста - да закупи нещо на възможно най-ниската цена, стига тя да не надвишава оценката му за артикула. Като се имат предвид тези правила, икономистите могат да използват теорията на игрите, за да правят много точни предвиждания как хората ще наддават. Тези предвиждания могат да се използват от организаторите на аукционите, за да се уверят, че артикулите със сигурност ще се продадат на добри цени на купувачите, които наистина ги искат.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Отслабването на демокрацията е друга вреда от технологичните гиганти