IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиките на АСЕАН и Индия могат да се върнат към растеж в началото на 2021 г.

Редица икономисти от Югоизточна Азия изтъкват необходимостта от по-големи правителствени разходи в подкрепа на домакинствата и малкия и средния бизнес

23:25 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Перспективите пред азиатските икономики се влошиха още повече през последните три месеца, тъй като пандемията от коронавирус продължава да взима своите жертви сред местното население, а броят на заразените все още нараства, пише Nikkei Asia Review.

Икономистите от пет държави от Югоизточна Азия и Индия отново преразгледаха своите прогнози за 2020 г. и за фискалната 2020/21 г., които вече клоняха към отрицателни стойности още по време на юнските прегледи. Социалните ограничения отслабиха вътрешното търсене, а неясното бъдеще около пандемията влоши бизнес настроенията в региона. Възстановяването се очаква след края на тази година, но то до голяма степен ще зависи от овладяването на COVID-19.

Японският център за икономически изследвания и Nikkei проведоха консенсусно проучване от 4 до 24 септември, събирайки общо 40 отговора от икономисти и анализатори от петте най-големи членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) - Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд, както и от Индия.

Икономиките на петте страни то АСЕАН се свиха рязко с 10,7%, докато спадът при Индия достигна 23,9% в периода април-юни заради ръста в броя на заразените с коронавирус. Спадът продължи и през периода юли-септември.

АСЕАН АСЕАН

Прогнозата за растеж за петте страни от АСЕАН за 2020 г. беше минус 5%, или с 1,7 процентни пункта по-малко от предишното проучване, направено през юни. Прогнозите за 2020 г. за всичките пет държави бяха ревизирани в посока надолу и останаха отрицателни. Тримесечните прогнози за растеж за периода юли-септември и октомври-декември са отрицателни за всичките пет икономики.

„Предполагаме, че ръстът на частното потребление драстично се е забавил поради отслабването на покупателната способност на потребителите (след) масовите съкращения в реалния сектор“, коментират от Maybank Indonesia.

Емилио Нери-младши от Bank of the Philippine Islands прогнозира, че „рекордно (високото) ниво на безработица, съчетано със здравните проблеми и строгите правила за обществения транспорт“ ще доведе до „свиване от 8% до 10%“ на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) през 2020 г.

АСЕАН АСЕАН

Сомправин Манпрасерт от тайландската Bank of Ayudhya очаква "COVID-19 и блокадите да предизвикат дълбока икономическа рецесия" и подчерта, че спадът в БВП може да бъде по-лош от понижението в размер на минус 7,6%, регистрирано по време на азиатската финансова криза от 1998 г.

Икономистите очакват възстановяване след четвъртото тримесечие или през 2021 г. Ману Баскаран от сингапурската Centennial Asia предвижда „по-рязко нарастване през четвъртото тримесечие на 2020 г., тъй като повечето ограничения са премахнати и производството се ускорява“.

Последна актуализация: 03:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още